Mer än bara en nätverksdisk

PC för Alla Bäst i testTS-251A-2G är ett något kryptiskt namn på en riktigt rolig nas. Precis som Asustor AS-3202T är det en enhet som har två tomma diskplatser där du stoppar in din egen hårddisk av 3,5- eller 2,5-tumsformat. Du behöver inte öppna lådan utan diskar monteras på slädar som sedan enkelt skjuts in framifrån. För att fästa en disk i en släde behöver du dock några små skruvar, och en uppsättning medföljer i en påse. Det är rätt så tydligt att se hur man ska göra och när väl en eller två hårddiskar är på plats är det bara att plugga in. Extra disk kan också anslutas via usb 3, och nasen har också en sd-kortläsare.

En intressant funktion som vi inte kan minnas att vi sett i särskilt många nasar tidigare är en klient-port för usb 3. Det innebär att du kan plugga in den direkt i en dator som usb-disk. Qnap TS-251A-2G är också enda nasen i testet som har hela två nätverksportar. Det gör att du antingen kan koppla upp dig mot två olika nätverk, eller så kan du i vissa fall få dubbla överföringshastigheten, förutsatt att du har rätt router som stödjer det och kan lite mer avancerade nätverkstricks, Till enskilda mottagare får du dock fortfarande nöja dig med en ports maxkapacitet.

Qnap TS-251A-2G

Efter att vi monterat diskarna laddar vi hem en app eller ett datorprogram för att lokalisera nasens ip-nummer som vi sedan skriver in i en webbläsare. Det är kanske lite omständligt jämfört med en del andra nasar, men vi har sett värre lösningar. Sedan startar där en svensk steg för steg-guide för installation.

Efter några minuter är nasen igång, och din webbläsare förvandlas till Qnaps snygga app-baserade webbgränssnitt. Det funkar i princip som ett Windows-skrivbord med program du kan starta och fönster du kan flytta runt. Här finns en mängd smarta appar som ger dig webbaserad tillgång till media, filhantering med mera. "Vanliga" nas-funktioner sköts i bakgrunden och administreras via en kontrollpanel. Lätthanterad fil- och backup-server, dlna- och Itunes-server är några av de viktigaste funktionerna, och de funkar problemfritt.

Gräver vi lite djupare bland inställningar och alternativ så ger TS-251A-2G oss relativt mycket detaljinställningar för funktioner och beteende, om du är den som vill kunna optimera din nas. De kan dock kräva att du är van vid hur nätverksdiskar och fil- och mediaservrar fungerar.

Precis som Asustors nas har Qnap en gedigen och varierad uppsättning appar i en stor inbyggd appbutik. Vi hittar server för logg och kontroll av hemautomatisering, Plex-server, virusskydd, backuphanterare, molnlagringshantering för olika tjänster och mycket mer.

TS-251A-2G har även den hdmi-utgång på baksidan och kan kopplas direkt till en tv eller datorskärm med ett eget gränssnitt kallat Hybrid Desk Station. Vi får till och med med en liten fjärrkontroll för det. Hybrid Desk Station kan köra sådant som bildgalleri och mediaspelare samt sköta typiska nas-funktioner som nerladdnings- och backuprutiner.

Qnap TS-251A-2G gränssnitt

Här finns också en handfull "vanliga" datorprogram, som Firefox och Chrome, en filhanterare, en handfull småspel, Facebook, Spotify, Tunein webbradio och Libreoffice. Med mus och tangentbord i usb-portarna baktill blir den därmed en komplett liten enklare surf- eller kontorsdator. Och till skillnad från i Asustor-nasens liknande gränssnitt flyter allt på bra nog för att gå att använda, så länge du inte försöker göra för mycket på en gång.

I gengäld verkar den inte riktigt lika kraftfull som mediaserver, vi har vissa problem med kvaliteten vid nerskalning när vi försöker strömma högupplöst film, med artefakter och ibland hackig bild som resultat. Strömning i originalupplösning (även i 4k) går däremot galant, men det kräver mycket mindre prestanda, och är något till och med de enklaste och billigaste nasarna i testet klarar.

Fakta Qnap TS-251A-2G

Kontakt: www.qnap.com
Antal diskplatser: 2 st 2,5 eller 3,5 tum
Inkluderad lagring: Nej
Anslutningar: 2 st gigabit ethernet, 4 st usb 3.0 (1 som klient), hdmi
Raid-typer: Jbod, raid 0, raid 1
Serverfunktion: Afp, cifs/smb, ftp, http, iscsi, nfs
Dlna: Ja
Inbyggd appbutik: Ja, ca 100 appar
Fjärråtkomst via molnet: Ja
Övrigt: Direkt mediaspelare/surfdator via hdmi, fjärrkontroll, sd-kortläsare
Läshastighet: 110,3 MB/s
Skrivhastighet: 98,6 MB/s
Storlek: 10,3 x 21,8 x 16,9 cm
Pris: 3 200 kr

plus

Goda prestanda
Mängder av funktioner och appar
Mediaspelare/dator via hdmi, inklusive fjärrkontroll
Funkar även som usb-disk

minus

Vissa problem med filmskalning
Dyr inklusive extrakostnad för diskar

Betyg 5 av 5