Smidigt gränssnitt i budget-nas

Vi ville egentligen testa en lite dyrare router från Synology DS216play, men den fick vi tyvärr inte tag på i tid till detta test. Synology ställde därför istället upp med DS216se, en betydligt enklare och billigare enhet. Den är faktiskt billigast i testet med sina 1 500 kronor. Lägger vi sedan till ett par 3 TB-diskar, lika mycket lagring som Buffalo LS520D, blir den dyrare. Men inte så värst mycket.

Till det yttre är det här en vit plastlåda på ett par dämpande svarta gummifötter. Tydliga dioder framtill ger oss information om status och diskaktivitet. Möjligen kan det bli lite väl mycket blinkande så det kan vara värt att placera nasen där du slipper se den. Det går att ställa in en hel del intressant i nasens inställningsmenyer, bland annat hur aktiv fläkten ska vara, men dioderna ser inte ut att gå att släcka.

Synology DS216se

Synologys nasar har länge varit bland de mest användarvänliga och DS216play följer den trenden. Det finns dock ett undantag, själva fysiska installationen av hårddiskar i den är pilligare än samtliga konkurrenter i detta test. Vi måste både ta till skruvmejsel till chassit och för att fästa diskarna, skruvarna är ganska pilliga och knepiga att måtta rätt.

Sedan är det ytterst lite att klaga på. Vi matar in en url i webbläsaren och kommer direkt in till en mycket enkel och pedagogisk steg för steg-guide för första konfiguration. Här sätter vi upp admin-konto, molnåtkomst och installerar grundläggande appar snabbare än man väljer raid-typ i en del andra nasar.

Det här är den enda nasen i testet där vi märker riktig prestandaskillnad vid enskilt bruk. Skrivhastigheten ligger på ungefär 55 MB/s, lite drygt hälften mot resten av deltagarna. Läshastigheten är dock fortfarande bra och ligger på cirka 93 megabyte per sekund. Lite under konkurrenterna, men inte så mycket att det stör. Men med en 800 MHz enkärnig processor ska vi kanske inte heller förvänta oss för mycket av denna budget-nas.

Synology DS216se gränssnitt

”SE” i namnet står för Single Edition, och det är något du som användare bör ta fasta på. Den klarar faktiskt det mesta i serverväg, från backupjobb till medieströmning, och i dess inbyggda appbutik finns det mängder av smarta funktioner och tjänster att ladda hem och aktivera. Men DS216se bör endast köras i små hem med få användare. Försöker du göra mer än en lite tyngre sak på en gång kan den få problem med att hänga med. En annan lågprisaspekt är att den inte har usb 3-postar utan usb 2. Så att hänga på en extra disk där och ha som nas-utrymme kan gå segt.

Grundläggande fildelningsfunktioner är förinstallerade, liksom webbaserad musikspelare och filhanterare. Webbaserat bildgalleri, videospelare och nerladdningsklient går också att ladda ner. Liksom Itunes, dlna-server, Plex- och Logitech-server, webbinnehållssystem, e-postserver och mycket mer. Kom bara ihåg att inte bli för överambitiös, och det här kan vara ett riktigt kap.

Fakta Synology DS216se

Kontakt: www.synology.com
Antal diskplatser: 2 st 2,5 eller 3,5 tum
Inkluderad lagring: Nej
Anslutningar: Gigbit ethernet, 2 st usb 2.0
Raid-typer: Jbod, raid 0, raid 1
Serverfunktion: Afp, cifs/smb, ftp, sftp, http, iscsi, nfs
Dlna: Ja
Inbyggd appbutik: Ja, ca 40 appar
Fjärråtkomst via molnet: Ja
Läshastighet: 93,1 MB/s
Skrivhastighet: 54,9 MB/s
Storlek: 10 x 22,4 x 16,5 cm
Pris: 1 500 kr

plus

Utmärkt gränssnitt
Gott om funktioner och bra extra appar
Prisvärd om du har egna diskar

minus

Påtagligt lägre skrivhastighet
Klart begränsade prestanda
Endast usb 2-portar

Betyg 4 av 5