Körklar på ett kick

Om det är någon extern disk eller nas som man omedelbart känner igen på utseendet så är det sådana som kommer från WD. Deras My Book och My Cloud-enheter är alla designade som böcker. My Cloud EX2 Ultra ser ut som en riktigt tjock lunta, och kan också rymma rejäla mängder data. Det är ett öppet diskchassi, men den säljs aldrig tom utan du köper den med ett par WD Red-diskar inuti. Eller jo, vi kan läsa oss till att den faktiskt också finns i tom version, men den hittar vi inte i svenska butiker.

Total lagringsplats kan bli så mycket som 16 terabyte, men i vår prisklass får du den med två 2 TB-diskar och alltså totalt upp till 4 TB lagring. Men visst, du kan byta ut mot fetare diskar i framtiden om du vill. Det är dessutom hyfsat lätt, med lucka på ovansidan och diskslädar som inte kräver skruvmejsel. Enheten konfigureras vid första start som en raid 1, det vill säga så att den ena disken är en spegling av den andra. Det är extra säkert, men innebär också att du får hälften av lagringsutrymmet.

WD My Cloud EX2 Ultra

Efter att vi pluggat in disken med nätverkskabel och ström dyker den direkt upp i våra Windowsdatorers utforskare som enhet under nätverk, och klickar vi på den startar en webbläsare som tar oss direkt till konfigurationssidorna. Så här borde det alltid gå till med nasar för hemmabruk, och vi är förbluffade över att så många tillverkar verkar gilla att göra det svårt för sig istället.

Väl inloggade möts vi av ett enkelt gränssnitt med grundläggande nasfunktionalitet. WD har valt att inte fejka ett skrivbord med fönster som så många andra, utan här är det en enklare upplevelse mer som ett traditionellt webbgränssnitt.

Förinstallerade funktioner är alla vanliga filserverprotokoll, mediaströmning med Itunes och dlna, hämtningsklient som klarar http, ftp och torrents, och en filhanterare för webben. Vi hittar även två molnlagringstjänster, Elephant Trice och Amazon S3, men de förutsätter att du har konton på de tjänsterna, och är inget som ser ut att ingå.

WD My Cloud EX2 Ultra gränssnitt

Sedan finns en handfull appar i en enkel meny att ladda hem och installera. Mest intressant där är Plex mediaserver, Dropboxsynkning och en Z-waveklient som gör att du kan sköta enklare hemautomatisering via nasen. Appbutiken får dock underkänt, då den inte ger oss någon information om vad de olika apparna är, bara ett namn och installationslänk. Resten får vi googla fram.

Prestandan går inte att klaga på för en nas i denna prisklass. Den ger oss lite över 100 MB/s i läshastighet och precis strax under i skrivhastighet. Som de flesta andra i testet med andra ord. Ett klart minustecken är ljudnivån. WD My Cloud EX2 Ultra kan bli rejält högljudd till och från, speciellt i raid 1 och raid 0-läge då det konstant ska sökas på bägge diskarna.

Fakta WD My Cloud EX2 Ultra

Kontakt: www.wdc.com
Antal diskplatser: 2 st 3,5 tum
Inkluderad lagring: 4 TB
Anslutningar: Gigabit ethernet, 2 st usb 3.0
Raid-typer: Jbod, raid 0, raid 1
Serverfunktion: Afp, cifs/smb, ftp, http, iscsi, nfs
Dlna: Ja
Inbyggd appbutik: Ja, 16 appar
Fjärråtkomst via molnet: Ja
Läshastighet: 102 MB/s
Skrivhastighet: 94,5 MB/s
Storlek: 9,7 x 15,3 x 16,7 cm
Pris: 3 300 kr

plus

Exemplariskt lätt att konfigurera
God användarvänlighet
Relativt prisvärd lagring

minus

Lite oinspirerat gränssnitt
Tveksam app-butik
Högljudd drift

Betyg 4 av 5