Rymlig, prisvärd och praktisk

Bra valZyxels nas är den enda i testet med dubbla antalet diskplatser, fyra istället för två. Det är därmed naturligtvis en större låda, ungefär lika bred som en del andra är lång. Men den har en rätt så diskret design med rundade hörn och mattsvart yta. Att montera in diskar är exceptionellt lätt. Hela framsidan är en enkelt borttagbar lucka med magnetlås, och bakom sitter fyra diskslädar i vilka du helt utan verktyg eller skruvar kan snäppa fast dina diskar.

Vi hade inte fyra diskar att stoppa in, men med våra två igång och spinnande är NAS542 fortfarande en av de tystaste i testet. Detta antagligen tack vare att det då är så luftigt inne i chassit, samt att Zyxel har plats med en större fläkt baktill som kan kyla effektivt på lägre varvtal. Den surrar konstant, men aldrig så mycket att vi upplever det som störande.

Zyxel NAS542

Att konfigurera NAS542 är också ganska enkelt. I snabbastartsguiden hittar vi snabbt rätt url till webbgränssnittet och sedan får vi fram en enkel steg för steg-guide. Som så ofta med nasar så krävs det en omstart av nätverkets datorer innan de upptäcker nasens utdelade resurser, men sedan flyter allt på som det ska. Gränssnittet är på engelska, och kanske inte det snyggaste i testet. En del funktioner öppnas som dynamiska fönster, en del som egna webbläsarflikar, vilket känns lite förvirrande. Kontrollpanelen för grundinställningar och kontohanteringen är snygg och lättanvänd, och det är ju det viktigaste.

Med två diskar i rekommenderar den raid 1 som diskkonfiguration. Det är givetvis upp till dig om du vill maxa snabbheten eller säkerheten i det fallet. Med fyra diskar får vi lite fler raid-kombinationer. Raid 5 och raid 6 är mer avancerade lagringsystem där en del av diskarna avsetts för checksummor som gör att data kan återskapas i efterhand på de andra diskarna om en disk skulle gå sönder. Sedan har NAS542 även raid 10, vilket är två stycken raid 1-par som är ihopparade på raid 0-vis. Då får du både ökade prestanda i vissa lägen och ökad säkerhet. Dessutom stödjer NAS542 i det läget hot-swap. Det innebär att du kan rycka ut och byta en disk under drift.

Zyxel NAS542 gränssnitt

Trots den stora maxkapaciteten är det här en av de billigare enheterna i testet, runt 2 000 kronor i ett flertal stora butiker. Men då är det som sagt utan diskar, och prestanda är lite lägre än de allra bästa. Faktiskt lite långsammare att läsa från än skriva till: 90 MB/s mot 96 MB/s.

Den levererar god grundfunktionalitet utan att direkt utmärka sig. Förutom de flesta filserverprotokoll har vi dlna, Itunes, webbserver och skrivarserver. Samt en handfull webbaserade funktioner som bildgalleri, backupfunktion med rsync och time machine-stöd. Här finns också en nerladdningsklient för ftp, http och torrents, men också en uppladdningsklient, för att till exempel ladda upp filmer på Youtube från nasen istället för från din dator. En liten appbutik finns också med 15 funktioner till, främst bland dessa är synkningsappar för Google Drive och Dropbox.

Fakta Zyxel NAS542

Kontakt: www.xyxel.com
Antal diskplatser: 4st 2,5 tum eller 3,5 tum
Inkluderad lagring: Nej
Anslutningar: Gigabit ethernet, 3 st usb 3.0
Raid-typer: Jbod, raid 0, raid 1, raid 5, raid 6, raid 10
Serverfunktion: Afp, cifs/smb, ftp, http, iscsi, nfs
Dlna: Ja
Inbyggd appbutik: Ja, 15 appar
Fjärråtkomst via molnet: Ja
Övrigt: Sd-kortläsare, stöd för hot-swap
Läshastighet: 90,2 MB/s
Skrivhastighet: 96,4 MB/s
Storlek: 19 x 22,5 x 16 cm
Pris: 2 000 kr

plus

Fyra diskplatser och extra raid-val
Exemplariskt lätt att montera diskar
Relativt tyst drift
Bra pris för så pass stor nas

minus

Något låg läs- och skrivhastighet
Måttligt med extra fukntioner och appar
Delvis förvirrande gränssnitt, på Engelska
Stor i måtten

Betyg 4 av 5