Hemmaservrar, nätverks­diskar, nasar… Oavsett vad vi kallar produktkategorin så blir den allt mer populär. Som namnet skvallrar om handlar det om en apparat som lagrar stora mängder filer och gör dem tillgängliga via nätverket.

Att nasarna har blivit så populära beror bland annat på att priserna har rasat den senaste tiden. De tar dessutom lite plats och går att köra dygnet runt utan att störa.

De filer som du lagrar här går att komma åt från alla datorer, surfplattor, tv-apparater, mediespelare och mobiler du använder hemma. När du visar semesterbilder för släkten på tv-apparaten behöver du inte starta någon dator först. Samma sak gäller när du vill strömma en film eller lyssna på musik. Alltihop är ständigt tillgängligt via din nas-enheten.

Allt på ett ställe

En fördel med en nas är möjligheten att ha alla viktiga data samlade på ett enda ställe. Det blir därför mycket enklare att säkerhetskopiera dem.

Alla produkter vi har testat här har usb-portar, så du kan ansluta en extern hårddisk. De har också färdiga funktioner för att säkerhetskopiera sitt innehåll till en ansluten disk. Det här ger bra datasäkerhet.

De flesta nasar säljs utan hårddiskar. Du behöver komplettera dem med en, två eller fyra 3,5-tums hårddiskar med sata-kontakter. Det är den vanligaste sortens hårddiskar för allt från skrivbordsdatorer till servrar, och utbudet är enormt.

Priserna varierar från 500 kronor upp till flera tusen. De mest prisvärda storlekarna just nu är de på tre eller fyra terabyte, sådana kostar mellan 900 och 1 500 kronor.

Gratis Dropbox

Alla testdeltagarna kopplas in i ditt nätverk via vanlig nätverkskabel, en sådan medföljer till samtliga. Det vanliga är att placera nas-enheten intill din bredbandsrouter där du kan koppla in den direkt i en lan-port i routern eller i en lös switch om du har en sådan.

Din nas kan sedan fungera som ett privat moln. Det betyder att den beter sig som Dropbox eller Onedrive – fast utan avgifter eller begränsningar i utrymme. Det här blir olika krångligt med olika enheter. Vill du köra privat moln rekommenderar vi att du i första hand väljer någon av de testdeltagare som inte kräver anpassning av brandväggen. I annat fall måste du kontrollera att du har en brandvägg som kan anpassas så att den tillåter trafik till din nas.

Förklaringen till det här är att säkerhet och bekvämlighet ofta hamnar i konflikt. Vi måste skydda våra hemdatorer, vilket trasslar till livet. I stort sett alla användare har en brandvägg och den är ofta inbyggd i bredbandsroutern.

Så funkar brandväggen

Grundprincipen för brandväggar är enkel: de blockerar all oanmäld trafik utifrån. De släpper igenom trafik inifrån nätverket och de accepterar svar utifrån på förfrågningar som kommer inifrån.

Låt oss ta ett exempel. När du surfar skickas en begäran om en sida till en webbserver, som exempelvis pcforalla.idg.se. Data från IDG:s webbserver släpps in genom brandväggen eftersom den så att säga är ett svar på en fråga från en dator på brandväggens insida.

Det finns ett par traditionella sätt att komma åt saker bakom en brandvägg utifrån. Ett sätt är portöppning, att öppna ”hål”, i brandväggen som leder fram till ett visst program, till exempel en webbserver.

Så länge webbservern inte går att hacka är säkerheten god - du kommer enbart åt saker utifrån som det programmet tillhandahåller. Men blir webbservern hackad så är brandväggen i praktiken satt ur spel. Dessutom kan det kännas krångligt att öppna portar och ställa in dem korrekt. Nu kan detta ibland förenklas med hjälp av en teknik som heter upnp, universal plug-and-play. Det här är något som testdeltagarna från Asustor och Zyxel erbjuder.

Tunneln som underlättar
Ett betydligt säkrare men ofta krångligare sätt att komma åt data innanför en brandvägg är att skapa något som kallas för vpn, ett virtuellt privat nätverk. Du skapar en krypterad förbindelse, en så kallad tunnel. Vpn är en säker metod och används flitigt av företag, men den är ofta krånglig.

Ett sätt att göra vpn enklare är att ansluta via en online-tjänst. Det är denna metod som till exempel Dropbox använder. En Dropbox-klient i din dator hemma skapar automatiskt en vpn-tunnel till Dropbox-tjänsten på nätet, samma sak gör Dropbox-klienten i din jobbdator. Brandväggarna på bägge ställena tillåter data att åka i bägge riktningarna eftersom trafiken kommer från ett program på brandväggens insida.

Två av våra testdeltagare, Synology och Western Digital, använder samma princip. Ett program i nas-enheten håller kontakt med en online-tjänst. Via den kan du sedan både hämta data från och skicka data till din nas hemma. Det här är den i våra ögon överlägset enklaste och bästa lösningen.

Små skillnader

Skillnaderna i prestanda mellan våra testade enheter är ganska små. Det beror helt enkelt på att vi hållit oss i ett hyfsat smalt prisintervall.

Pris och prestanda följs åt ganska väl hos nas-enheter, detta eftersom prestanda till stor del styrs av vilken processor och hur mycket minne man använder. Dyrare processorer och mer minne ger bättre prestanda. 

Synology DS216 – Lättanvänd vinnare

Synology

Du köper Synology DS216 utan diskar, så det första du måste göra är att montera dem. Tack och lov är det mycket enkelt tack vare en smart konstruktion med plastslädar där du enkelt fäster diskarna utan verktyg.

Lika enkelt och smidigt är det att hitta nas-enheten i nätverket. Du bara öppnar en webbläsare och skriver in en adress. Ett online-verktyg letar då upp alla Synology-nasar i det lokala nätverket.

Dump Synology

Användargränssnittet är tydligt och bra. Trots en mängd inbyggda funktioner i Synology-enheter är det lätt att hitta det du behöver. Du har dessutom tillgång till ett jätteutbud av program och funktioner du kan installera via så kallade filpaket, likt appar i en mobil.

Prestanda är bra: Både läs- och skrivhastigheter i våra testmätningar kom upp i runt 100 megabyte/sekund. Men tänk på att vi mätt i ett litet nätverk utan störningar. Det här är vad du kan komma upp i under ideala förhållanden – i praktiken blir ofta prestanda lägre.

Enkelt att komma igång
Att fjärransluta till Synology är busenkelt via Quick Connect. Du registrerar dig hos tjänsten, ger din enhet ett unikt Quick Connect-id. Sedan är det bara att skriva in en adress i en webbläsare var som helst i världen och du kan nå din enhet. På mobila enheter kan du dessutom köra någon av Synologys alla appar för att nå speciella funktioner i nas-enheten.

Synology DS216 är en dyr enhet. Men den är härligt enkel att komma igång med, prestanda är bra, du har smidig fjärråtkomst och ett mycket stort utbud av program och funktioner du kan lägga till.

I hård kamp med den billigare enheten från Western Digital är Synology DS216 bäst i test.

plus

Mångsidig med enormt apputbud.
Fjärråtkomst utan portöppning.
Enkel att komma igång med.

minus

Dyr.

Kontakt www.synology.com/sv-se
Antal diskplatser 2
Diskar som ingår 0
Max kapacitet 2 x 8 TB
Anslutningar 1 x gigabit, 2 x usb 3, 1 x usb 2
Processor Marvell Armada 385, 1 GHz
Minne 512 MB
Dimensioner (b x h x d) 108 x 165 x 234 mm
Effekt, vila/drift 7/16 watt
Cirkapris 3 000 kr

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Asustor AS3102T – Extraknäcker som mediespelare

Asustor AS3102T

Vår andra deltagare från Asustor har plats för två diskar, men är ändå dyrare än AS1004T. De tydligaste skillnaderna är en betydligt kraftfullare processor, fyra gånger mer minne och både hdmi-port och mottagare för fjärrkontroll. AS3102T är med andra ord inte bara en nas utan också en enkel men rymlig mediespelare.

Alla deltagarna i testet har med råge tillräckliga prestanda för att kopiera filer snabbt och effektivt och de kan strömma video så länge den är i något enkelt men utrymmeskrävande format. Asustor AS3102T har till skillnad från de övriga dessutom tillräckligt med processor och minne för att avkoda mer komprimerade format.

Sett till filkopiering fick vi strax under 90 megabyte per sekund vilket är bra. En skillnad mellan AS3102T och övriga deltagare är att prestanda inte sjönk nämnvärt när vi kopierade många små filer i stället för några få stora. Här är det troligen det stora arbetsminnet som hjälper till.

Att komma igång med enheten är lika enkelt som med AS1004T och den inbyggda programvaran är exakt likadan. Det är gott om inbyggda funktioner och du kan lägga till appar via Asustors tjänst.

En smart app är Virtual­here USB, som ser till att datorer anslutna till enheten via nät­verket kan använda usb-prylar kopplade till enheten som om de vore lokala.

Dump AS3102T

Asustor har även ett bra utbud av mobilappar som kan ansluta till enheten, som Aimaster för att administrera nas-enheter, Aidata för filåtkomst, Aimusic för uppspelning av musik. Men precis som med AS1004 måste enheten konfigurera om din brandvägg för att de här apparna ska få fjärr-åtkomst.

plus

Bra prestanda. 
Hdmi-port. Ir-mottagare. 
Gott om funktioner.

minus

Dyr.
Fjärråtkomst kräver portöppning.

Kontakt www.asustor.com
Antal diskplatser 2
Diskar som ingår 0
Max kapacitet 2 x 8 TBc
Anslutningar 1 x gigabit, 3 x usb 3, hdmi 1.4a
Processor Celeron 1,6 GHz
Minne 2 GB
Dimensioner (b x h x d) 102 x 165 x 218 mm
Effekt, vila/drift 0,7/14 watt
Cirkapris 2 400 kr

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Asustor AS1004T – Testets rymligaste

Asustor AS1004T

Det här är den enda enheten i testet som rymmer fyra hårddiskar, vilket förstås gör den avsevärt rymligare än de övriga. Den klarar dessutom diskar på upp till åtta terabyte, så du kan totalt få plats med hela 32 terabyte. Enheten säljs utan diskar men montering är enkel och kräver inga verktyg.

Du hittar enheten i nätverket med hjälp av programmet Asustor Control Center, som du måste installera. Resten av installationen gör du via en webbläsare.

Prestanda för filkopiering är bra, i våra tester kom vi upp i runt 85 megabyte per sekund i genomsnittlig läs- och skrivhastighet. 

Dump AS1004T

Asustor skickar med ett ovanligt trevligt och smidigt program för säkerhetskopiering av datorerna som heter Backup Plan (Säkerhetskopieringsplan på svenska). Gränssnittet påminner mycket om Asustor Control Center och är på svenska. Programmet är tydligt och det är enkelt att skapa olika typer av säkerhetskopieringar eller synkningar.

Själva enheten kan säkerhetskopiera sitt innehåll till usb-enheter, till Amazon S3, till en ftp-server i samma nätverk eller via rsync. Sedan finns det appar du kan installera för synkning med exempelvis Dropbox, Google Drive, Microsoft Onedrive eller Asus egen tjänst Webstorage.

Att fjärransluta till enheten är bara möjligt om den inbyggda funktionen EZ-router får öppna portar i din brandvägg, något som inte alltid är önskvärt eller ens möjligt.

plus

Exceptionellt rymlig.
Gott om funktioner.

minus

Ljudnivån.
Fjärråtkomst kräver portöppning.

Kontakt www.asustor.com
Antal diskplatser 4
Diskar som ingår 0
Max kapacitet 4 x 8 TB
Anslutningar 1 x gigabit, 2 x usb 3
Processor Marvell Armada 385, 1 GHz
Minne 512 MB
Dimensioner (b x h x d) 165 x 165 x 218 mm
Effekt, vila/drift 1/19 watt
Cirkapris 2 700 kr

CDON
Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Western Digital My Cloud EX2 – Lätt att komma igång med 

WD Mycloud EX2

Utan diskar har den här enheten det näst lägsta inköpspriset i startfältet. Men faktum är att den ofta är ännu mer prisvärd om du köper den med hårddiskar. Western Digital tillverkar som bekant sådana, och köper du Mycloud EX2 färdig med hårddiskar så ingår deras lite mer påkostade WD Red-diskar. Du får dem ofta till mycket bra pris.

Att hitta enheten i nätverket är precis som med Synology mycket enkelt. Du skriver bara en adress (som framgår av startguiden) i en webbläsare. 
Bland det första du blir tillfrågad om när du ansluter till enheten är att skapa ett My Cloud-konto, något som är att rekommendera.

Prestanda är bra. Vi mätte runt 80 megabyte/sekund och att strömma video fungerade bra. Webbgränssnittet för att sköta enheten är enkelt avskalat och mycket snabbjobbat.

Du kommer åt enheten på distans utan att behöva öppna portar i brandväggen. Det går att ansluta med appar i mobila enheter, en skrivbordsapp eller via vanlig webbläsare. Du hittar enheten via onlinetjänsten My Cloud där du loggar in.

Dump WD

Första gången du ansluter till en viss enhet går du igenom en verifieringsprocedur. I vårt fall tog vi fram en aktiveringskod i enhetens webbgränssnitt som vi matade in i telefonen vi anslöt med.

Den här enheten slåss med Synology DS216 om titeln bäst i test. Det vi saknar jämfört med Synology är deras stora utbud av appar och program som du kan bygga ut enheten med. Men vill du bara ha enkel lagring till ett bra pris och med enkel fjärråtkomst är det här ett bra val.

plus

Prisvärd.
Funktionsrik.
Fjärråtkomst utan portöppning.

minus

Inte så stort apputbud.

Kontakt www.wdc.com
Antal diskplatser 2
Diskar som ingår 0
Max kapacitet 2 x 4 TB
Anslutningar 1 x gigabit, 2 x usb 3
Processor 1,2 GHz
Minne 512 MB
Dimensioner (b x h x d) 100 x 172 x 155 mm
Effekt, vila/drift 1/21 watt
Cirkapris 1 700 kr

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Zyxel NAS326 – Billigast i startfältet

Zyxel NAS326

Med ett inköpspris strax över tusenlappen är NAS326 med bred marginal den billigaste enheten i startfältet. Den har dessutom ett storasyskon med fyra diskplatser, NAS542, som kostar ganska precis dubbelt så mycket och ger enormt mycket lagringsutrymme för pengarna.

Bruksanvisningen för hur du monterar diskarna är tydlig och enkel att följa. De har disk­slädar av samma typ som Synology, men du ska här i stället skruva fast diskarna i slädarna.

Enkelt användargränssnitt
Att hitta enheten i nätverket är enkelt, du skriver in en adress från startguiden i en webbläsare och loggar in med uppgifter från startguiden. Du kan också gå till Zyxel och ladda ned programmet Nas Seeker. Väl inloggad leds du genom en enkel inställningsprocedur. 

Dump Zyxel

Användargränssnittet direkt vid inloggning är mycket enkelt och nedskalat med få inställningsalternativ. Men klickar du på ikonen Administrator öppnas ett nytt fönster med ett grafiskt enklare men mycket funktionellt gränssnitt. Här finns alla de mer avancerade inställningarna plus möjligheterna att lägga till appar, eller paket som det heter på Zyxel-språk.

Vi installerade paketet My Zyxel Cloud, som ger fjärråtkomst till enheten. Du registrerar ett konto i tjänstens webbportal, zyxel.me. Att koppla det kontot till en enhet är enkelt, du klickar i portalen att du vill göra en koppling och sedan har du tio minuter på dig att trycka på kopplingsknappen på själva enheten. Du skapar då ett unikt värdnamn för enheten.

Tyvärr måste du låta nas-enheten öppna portar i brandväggen, vilket känns som ett onödigt krångel jämfört med Synologys lösning.

Prestanda är i linje med övriga enheter, våra mätningar snittade runt 80 megabyte per sekund. Att strömma hd-video går utmärkt utan hack och 
frysningar.

plus

Mycket prisvärd.
Bra inbyggda funktioner.

minus

Fjärråtkomst kräver portöppning.

Kontakt www.zyxel.se
Antal diskplatser 2
Diskar som ingår 0
Max kapacitet 2 x 6 TB
Anslutningar 1 x gigabit, 2 x usb 3, 1 x usb 2
Processor Marvell Armada 380 1,3 GHz
Minne 512 MB
Dimensioner (b x h x d) 123 x 165 x 2017 mm
Effekt, vila/drift 5,5/28 watt
Cirkapris 950 kr

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Så gjorde vi testet

Så länge du läser och skriver filer har alla testdeltagarna med råge tillräckliga prestanda, i de flesta fall är det snarare hemnätverkets prestanda som kommer att sätta gränserna.

Vi bjöd in nas-tillverkarna att delta med en av sina prisvärda enheter för hemmabruk. Några kända märken svarade inte eller valde att inte delta, men startfältet är representativt för vad som finns på marknaden i dag.

Under testet gick vi igenom processen att gå från uppackning till att vara igång och lagra filer. Vi bedömde gränssnitten för att ställa in och administrera enheterna. Vi mätte prestanda på två sätt: dels genom att kopiera en blandning av små och stora filer via Utforskaren, dels med ett par testverktyg, Parkdale och Crystal Diskmark. Resultaten av filkopieringen blev så lika mellan enheterna att resultatet blev ointressant. Verktygen Parkdale och Crystal Diskmark ger syntetiska värden, men skillnaderna vi fick där är representativa för hur olika prestanda enheterna har.