För den som bara använder mobil och surfplatta gräver inköpen av appar sällan några djupa hål i plånboken. De flesta appar är gratis och de som kostar pengar får vi som regel för några tior.

För den vanlige datoranvändaren är programmen däremot rejält dyra. Det är inte alls ovanligt att våra program kostar mer än själva datorn.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

När vi plockade ihop varukorg med sju av de mest populära Windows-programmen slutade notan på över 6 000 kronor.

För de allra flesta är det onödigt att lägga ned så mycket pengar. Det finns nämligen fantastiska alternativen som inte kostar en krona!

Här är våra sju exempel. Observera att priserna för betalprogrammen varierar – de priser vi anger var korrekta när artikeln skrevs.

Ubuntu
Ubuntu kan ersätta Windows.

1. Operativsystem: Windows är inget måste

Om du köper en märkesdator är operativsystem inget du behöver bry dig om. Som regel är Windows installerat redan från början, och du måste betala för det oavsett om du vill eller inte.

Om du däremot bygger din egen dator får du själv skaffa operativsystemet – och samma sak gäller exempelvis om du får ta hem en avlagd dator från jobbet.

Att köpa Windows 10 till en sådan dator kostar mer än en tusenlapp, och ett gratisalternativ kan vara att köra Linux.

Den smidigaste Linux-versionen för konsumenter heter Ubuntu, och den fungerar på samma sätt som Windows. De är även ganska lika utseendemässigt. Det är dock två helt olika system, så du kan inte köra samma program. Du kan också få problem när du köper skrivare och andra tillbehör. Det är nämligen inte självklart att alla tillverkare anpassar sina produkter för Linux.

Observera att vi anger priset för konsumentversion av Windows. För företag är den betydligt dyrare.

Om du väljer Linux finns det gott om gratisprogram som du kan välja på. I den här artikeln koncentrerar vi oss dock på program för Windows.