Alla som har varit utomlands vet hur kul det är att förstå det lokala språket. Även enkla kunskaper kan vara till stor nytta, till exempel att kunna fråga om vägen, läsa en meny eller bara säga ”hej” och ”tack”.

Numera finns det gott om digitala språkkurser, och en av de bästa är gratistjänsten Duolingo – som både fungerar för mobil/platta och dator. Med den kan du lära dig ett trettiotal språk, till exempel spanska, franska, grekiska och portugisiska. Låter det för nyttigt finns det till och med en kurs i Star Trek-språket klingon.

Som ett spel

Duolingo bygger på en pedagogisk tanke som kallas för spelifiering (gamification). Precis som i ett datorspel får du poäng när du gör något bra – och de omvandlas till medaljer och utmärkelser.
Det kan låta barnsligt, men det gör verkligen språkinlärningen roligare.

Duolingo

I Duolingo finns det inga lektioner och du slipper plugga grammatik. I stället lär du dig genom att öva, och det finns många olika övningstyper. Du får översätta text, välja rätt ord eller fylla i det ord som fattas.

Appen har även en omfattande audiodel där du får lyssna på en modersmålstalande och svara på frågor utifrån det du hör. Ja, det finns till och med övningar där du själv talar och får det du säger analyserat av Duolingos röstanalysverktyg.

Nyligen lanserades en ny version av Duolingo som bland annat låter dig bestämma vad du behöver öva dig mer på, exempelvis mat- eller reseord. Det finns också nya möjligheter till att göra tuffare övningar.
Appen är gratis, men om du stör dig på alla annonser kan du betala en hundralapp i månaden för en reklamfri premiumversion med fler finesser. Dessa är dock bara bonus – appen är fullt fungerade även i sin gratisversion.

Duolingo

1. Välj språk

Lägg till nya språk som du vill lära dig – och växla mellan språken du har lagt till.

2. Medaljer

Följ dina framsteg och se hur du uppfyller dina mål.

3. Inställningar

Ändra inställningar för appen.

4. Övning

Välj vilken kategori du vill öva dig på.

5. Kurs

Visa din pågående kurs (detta alternativ visa i vårt exempel).

6. Profil

Titta på din personliga profilsida.

7. Klubbar

Om du vill arbeta med andra gör du det via så kallade klubbar.

8. Shop

Här når du appens betalfunktioner.

9. Extra

Gör en extra övning.

10. Övning

Det finns många sorters övningar, exempelvis att fylla i ett ord som saknas.

11. Uppmuntran

När du gör framsteg visas det i form av olika medaljer.