Bonjour, Guten Tag, Hola! Utlandsresan blir roligare om man lär sig grunderna i landets språk, och vill du inte ägna tid åt kvällskurser är Duolingo ett intressant alternativ.

Med 40 miljoner aktiva användare är det världens största språkapp, och en av fördelarna är att Duolingo är gratis. Hos många konkurrenter är gratisversionen så begränsad att man i praktiken måste betala, men den reklamfinansierade gratisversionen av Duolingo är så bra att de flesta lär klara sig med den.

En annan fördel är det stora antalet språk: Duolingo erbjuder kurser i ett 40-tal olika språk. Gränssnittet är dock på engelska, så det krävs att du har tillräckliga engelskkunskaper. (För svenska tips, se vår guide här.)

Mer än text

Duolingos kurser är uppdelade i korta ”lektioner”. Varje lektion tar cirka 10 minuter, och du hinner alltså med den vid frukostbordet, under fikarasten eller i väntan på bussen.

Det finns en rad övningstyper. Det kan handla om att översätta meningar, fylla i saknade ord eller para ihop ord. Ett annat alternativ är att svara på frågor om innehållet i en text.

Har du hörlurar/högtalare kan du även göra övningar där du ska skriva det du hör. Ja, du som har mikrofon kan till och med prata – och få ditt uttal analyserat av appen.

För att se till att du inte tappar sugen använder Duolingo många metoder från spelets värld. Ju fler övningar du gör desto fler poäng samlar du på dig, och du kan tävla med dina vänner. Känner du ingen annan Duolingo-användare finns det även inbyggda ”ligor” (leagues) där du tävlar mot andra.


Så funkar Duolingo

Duolingo

1. Välj språk

Välj språk – och växla mellan dina språk om du studerar fler än ett.

2. Framsteg

Dina framsteg visas i form av antal kronor (crowns) du har fått och antal dagar du har studerat.

3. Hjärtan

Här ser du hur många hjärtan (hearts) du har till godo (se fråga 2)

4. Plus

Övningar för dig som är Plus-användare.

5. Avsnitt

De runda ikonerna visar avsnitt – och genom att klicka hittar du själva lektionerna.

6. Övningar

Gå till huvudsidan med alla övningar (som på bilden).

7. Historier

Läs/lyssna på kul historier – och besvara frågor kring dem.

8. Profil

Kolla din egen profil, öppna inställningar och lägg till/följ dina vänner.

9. Spel

Två ikoner för att kontrollera din plats i ligan och skaffa nya funktioner (se fråga 3).

10. Nyheter

Här får du nyheter om appen och dina kurser.

Duolingo

11. Övning

Så här kan en övning se ut. Här ska du välja det ord som saknas och trycka på Check.


Frågor och svar om tjänsten

Duolingo

1. Hur installerar jag?

Leta upp Duolingo i Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och installera. Vill du använda datorn surfar du till www.duolingo.com och trycker på Get started. Nu startar en självförklarande startguide.
Tänk på att det är viktigt att du använder samma inloggningsuppgifter på alla dina enheter.


Duolingo

2. Måste jag ha hjärtan?

En viktig sak i Duolingo kallas för hjärtan (hearts). När du påbörjar en övning har du fem hjärtan och om du gör ett fel förlorar du ett av dem. Du kan alltså bara göra fem misstag innan appen hindrar dig från att gå vidare. Din samling med hjärtan fylls dock på varje dag, så du kan fortsätta dagen därpå.
Tips: Tar dina hjärta slut? Tryck på ikonen uppe till höger för att se hur du kan skaffa nya.


Duolingo

3. Hur spelar jag?

Om du vill kan du använda Duolingos olika spelfunktioner. Ju mer du använder tjänsten, desto fler så kallade XP får du. Du kan jämföra dina framsteg med dina vänner under Profile-fliken och du kan också tävla mot främlingar genom att välja det som kallas för League. Du har också en möjlighet att sätta upp mål för hur mycket du ska studera.

De här tävlingsmomenten är helt frivilliga – och du kan använda Duolingo utan att spela.


Duolingo

4. Är det gratis?

Duolingos reklamfinansierade gratisversion är tillräcklig för de flesta användare. Vill du slippa reklamen finns dock även betalabonnemanget Duolingo Plus som kostar cirka 70 kronor i månaden. Det ger dig även fler övningsmöjligheter och obegränsat antal hjärtan. Läs mer på www.duolingo.com/plus.


Duolingo

5. Var är audiolektionerna?

I Duolingos Iphone-version finns det speciella audiolektioner för vissa språk. Här får du höra riktiga människor prata om språkets grunder – kompletterat med övningar där du själv ska prata. De här saknas än så länge i Android-versionen, och samma sak gäller de Duolingo-poddar som finns på spanska och franska. Dessa går dock att lyssna på via webbläsaren på podcast.duolingo.com.