Förra veckan testade vi nya Macbook, Apples superlätta tolvtummare som sätter ny nivå för prestanda och kvalitet för vad en dator under kilot klarar av. Den är snygg, snabb och lyxig, men också väldigt dyr. Därför ville vi istället titta på vad en enkilosdator i tolvtumsklassen klarar av om du betalar betydligt mindre. Och lyckligtvis släppte Asus just en sådan.

Den heter Vivobook E200HA. I alla fall på Asus hemsida, men den listas som Eeebook i de två svenska butiker som säljer den. Oavsett namnet är en kompakt och slimmad liten notebook med 11,6-tumsskärm. Okej, den är inte lika kompakt och slimmad som en Macbook, men blott 1,8 centimeter i tjocklek är den fortfarande elegant tunn, och inte alls hur vi minns att datorer som heter Eeebook brukar se ut.

Och ja, den är också extremt lätt. Asus säger att den väger 0,98 kilo, men vi väger in den på 0,97 kilo. Macbooken är aningen lättare, men för övrigt är det här den näst lättaste notebook vi någonsin testat.

Asus E200HA
Tunn, lätt och förvånansvärt elegant.

Enkelt men välbyggt

Chassit är i plast, men med snygg matt ytbehandling känns underdelen riktigt välbyggd. Skärm och skärmlock har tyvärr byggts i tråkigare material, grov svart plast runt skärmen och helblank vit plast i skärmlocket. Det finns också en version som ska vara guldfärgad. Den ser lovande ut på bild, men hur den ser ut på nära håll tänker vi inte spekulera i. Datorn har inga fläktar och därmed inga kylningshål i chassit, det är det inga av Intels lite enklare processorer upp till och med Core M som behöver nu för tiden.

På sidan hittar vi istället dubbla usb-portar, en 3.0 och en 2.0, mikro hdmi-utgång, hörlursport och mikro sd-läsare. Fast nätverk får vi klara oss utan, här är det wifi som gäller. Och datorn har faktiskt riktigt bra sådan. Stöd för 802.11ac och, såvitt vi kan se, riktigt bra mottagning.

Öppnar vi datorn så möts vi av en stor musplatta och ett brett men på höjden aningen kompakt tangentbord. Knapparna är lite små men det är inga problem att skriva. Faktum är att E200HA har en fördel jämfört med just Macbook och en del andra extratunna datorer – det är ordentlig slaghöjd i tangenterna. Bakbelysning får vi dock klara oss utan. Men känslan är faktiskt förvånansvärt gedigen med tanke på det låga priset. Framför allt tack vare musplattan.