Ibland är det för mycket månad kvar i slutet av pengarna. Det kan vara svårt att få pengarna att räcka till, och en av våra stora utgifter är givetvis maten och andra saker vi handlar.

Det finns gott om förståndiga tips om hur man kan sänka matkostnaden. Konsumentverket har exempelvis en Budgetkalkyl och en utmärkt checklista på sin sajt Hallå Konsument.

Men det finns också sajter och appar som kan hjälpa dig – utan att du behöver sluta shoppa. Med hjälp av rabattsajter, kupongappar och så kallad cashback shopping går det att handla billigare.

Butikernas baktanke är förstås att de ska få dig att handla saker som du egentligen inte behöver, men använder du de här sajterna och apparna med förnuft kan de minska dina utgifter rejält.

Här är några av de bästa sajterna och apparna 2020! ​

Matpriskollen

Matpriskollen jagar extrapriser...

Många matbutiker har attraktiva extrapriser, så genom att välja rätt butik kan du hitta en viss vara till ett betydligt lägre pris. Om du inte orkar läsa igenom butikernas rabattblad finns Matpriskollen. Det är en app och sajt som samlar extrapriser i hela landet. Kolla butikernas aktuella erbjudande – eller sök efter en viss vara.

Surfa till www.matpriskollen.se
Ladda ned Matpriskollen till Android
Ladda ned Matpriskollen till IOS


... och här är fler rabattjägare

Det finns fler sajter än Matpriskollen som skannar av livsmedelsbutikernas reklamblad. Shopgun och Bonial är två andra alternativ.

Surfa till www.shopgun.com
Ladda ned Shopgun till Android
Ladda ned Shopgun för IOS

Surfa till www.bonial.se
Ladda ned Bonial till Android
Ladda ned Bonial till IOSLoyo

Utnyttja kundkortet till max

Genom att bli medlem i butikernas kundklubbar får du bonus på dina inköp och olika attraktiva specialerbjudanden. Butiken vill förstås göra dig till en mer trogen kund – och kartlägga dina shoppingvanor.

Om du inte har några problem med det här finns det mycket pengar att spara – utan att fylla plånboken med plastkort. Tjänsten Loyo, som drivs av Resurs Bank, samlar kundkort från butiker som Lekia, Netonnet och K-Rauta i en och samma app.

Surfa till www.loyo.se
Ladda ned Loyo till Android
Ladda ned Loyo till IOS


Prispress på Ikea och Stadium

En konkurrent till Loyo heter Skipp, och bakom den står Ikanobanken. Det här är Ikea-koncernens bank, så det är knappast förvånande att du kan lägga in ditt Ikea-kort där. Andra företag som finns i Skipp är Stadium, Hemköp och Shell.

Surfa till www.ikanobank.se/skipp
Ladda ned Skipp till Android
Ladda ned Skipp till IOSRabble

Gratis middag på restaurang...

Rabble är en digital motsvarighet till de traditionella rabattkupongerna. Appen använder telefonens gps för att ge dig erbjudanden i närheten.

Här finns erbjudanden från restauranger, frisörer, skönhetssalonger, butiker och reseföretag.

Erbjudandena styrs även utifrån tid. Vardagkvällar kan du exempelvis få billigare middagar än på helgen och man får ibland erbjudanden om en gratis middag när man beställer två.

Surfa till www.rabble.se
Ladda ned Rabble till Android
Ladda ned Rabble till IOSRabattkod

Spara pengar med rabattkoder

När du handlar på nätet kan du sänka priset genom att använda en så kallad rabattkod. Genom att fylla i koden när du göra din betalning får du ett bättre pris eller fri frakt.

Rabattkoderna sprids ofta vid speciella kampanjer, men samlas också på sajter som Rabattkod.tips. Till skillnad från många liknande sajter kan du inte bara söka på butikens namn utan även på enskilda produkter. Det finns även ett Google Chrome-tillägg som gör att du kan söka på andra sidor.

Tyvärr är informationen inte alltid uppdaterad, så det kan hända att du får en kod som inte längre gäller.

Surfa till rabattkod.tips
Hämta Chrome-tillägget här


Rabattkuponger i mobilen

Om du föredrar att ha rabattkupongerna i mobilen kan du använda Kampanjjakt. Tjänsten, som ägs av den stora mat- och shoppingsajten Mytaste, har både en sajt och en mobilapp.
I appen kan du ange vad du är intresserad och utifrån det får du tips om rabatter.

Ladda hem Kampanjjakt för Android
Ladda hem Kampanjjakt för IOS
Surfa till 
www.kampanjjakt.se


Fler sajter med hemliga koder

Rabattkod.tips och Kampanjjakt är inte ensamma om att samla rabattkoder. Det finns gott om alternativ, men alla som vi har testat brottas med samma problem. De rabattkoder som visas fungerar i många fall inte.
När de väl fungerar kan det däremot hjälpa dig att spara pengar.

Aftonbladet. www.aftonbladet.se/rabattkod
Expressen Rabattkoder. rabattkoder.expressen.se
Rabattkalas. www.rabattkalas.se
Cuponation. www.cuponation.se
Tripplo. www.tripplo.comCashback Shopping

Pengar tillbaka i onlinebutiken...

Du kan få återbäring när du nätshoppar. Sajter som Refunder ger dig exempelvis pengar tillbaka när du handlar hos Inkclub, Zalando och Adlibris. Hur mycket det handlar om varierar från sajt till sajt.

Förutsättningen för att du ska få pengar tillbaka är att du startar din shoppingsession via Refunders sajt. Förklaringen till det här är att nätbutikerna betalar reklampengar till de sajter som lockar in besökare. I vanliga fall handlar det om bloggare, som tar pengarna själva. De här sajterna väjer i stället att dela pengarna med dig. Cashback är det engelska namnet för det här sättet att tjäna pengar.

Surfa till www.refunder.se
Ladda hem Refunder till Android
Ladda hem Refunder till IOS


... och hos fler sajter

Refunder är inte den enda sajten som erbjuder cashback. Upplägget är populärt, och det finns flera sajter att välja på. När du ska handla något kan du alltså kolla var du får bäst återbäring.

Det är dock viktigt att komma ihåg att sajterna har olika villkor för utbetalning av pengarna. Ofta måste du komma upp i ett minimibelopp innan du kan ta ut dina pengar.

Surfa till www.mybonus.com

Ladda hem Bonusway för Android
Ladda hem Bonusway för IOS
Surfa till www.bonusway.com

Surfa till www.cashbackshopping.se

Surfa till www.cashbacker.se
Ladda hem Cashbacker för Android
Ladda hem Cashbacker för IOS