Dovado är den lilla routertillverkaren som år efter år sticker ut med produkterna som inte riktigt liknar några andra i branschen. Senaste tillskottet Dovado Pro AC är inget undantag. Själva grundfunktionen är ganska normal: fyra gigabit lan-portar och en gigabit wan, samt trådlös hotspot i klassen ac1200. Det innebär upp till 300 Mbit/s på 2,4 GHz-bandet och upp till 900 Mbit/s på 5 GHz. Det finns betydligt mer kraftfulla, men det här räcker långt i de allra flesta situationer.

Stor genomgång: Hemliga superfinesserna - i din vanliga router

När vi testar att ansluta en handfull trådlösa enheter och mäta hastigheten blir vi inte besvikna, både prestanda och räckvidd är övertygande och vi upptäcker inga störningar eller konstigheter. Som bäst kommer vi upp i ca 190 Mbit/s mellan routern och en mottagare. Det är snabbt nog för det allra mesta.

Fakta Dovado Pro AC
Dovado Pro AC är tänkt för bords- eller hyllplacering, tyvärr saknas skruvfästen baktill för praktisk väggmontering.

Koppla upp till allt
Dovado Pro AC är extra intressant eftersom du kan koppla upp på flera olika sätt. Via Ethernet Wan-porten, via 4g-modem på en av routerns usb-portar och via wifi. Ja, modemet kan ansluta till ett nätverk via en annan wifi-router, precis på samma sätt som den kan ansluta via en fast kabel instoppad i wan-porten. För mobilt bredband stödjer routern de flesta nyare modem och uppdaterar ständigt med nya, men det kan vara värt ett besök på Dovados support-webb och en koll på deras modemlista innan du slår till.

PC för Alla guidar: Så kommer du igång med din router på en kvart

Denna multi-uppkoppling kallar Dovado för Universal Access. Det här är användbart till exempel när du har wifi på hotellet och vill dela det med flera. Ofta sköts inloggningen där med lösenordskyddade sessioner, och då kan routern hålla ingång en sådan åt flera användare. Eller så kan du ha ett 4g-modem i routern som aktiveras automatiskt om fasta bredbandet skulle gå ner. I routerns gränssnitt kan du ställa in flera olika uppkopplingsalternativ och ge dem en ranking.

Vi testade den funktionen redan för ett år sedan portabla routern Dovado Tiny AC och det funkar lika bra nu som då. Det tar ett tag att byta från ett wan till ett annat men med tålamod flyter allt på bra.

Fakta Dovado Pro AC
Fura lan, en wan och en switch för att slå av och på mobilmodem. Inga konstigheter här.

Långt efter i användarvänlighet
Dovados gränssnitt för att konfigurera detta och allt annat är dock inte det enklaste. Det blir allt annat än inbjudande för en ovan användare. Här ligger de i lä jämfört med de stora tillverkarna, som ägnat de senaste åren åt att skapa snygga, pedagogiska och användarvänliga gränssnitt.

Inte övertygad? Här är 5 superbilliga router-alternativ

Dovado har kommit så långt att de nu äntligen har webbgränssnitt anpassat för mobiler. Det har dock extremt begränsad funktion och vill du göra de flesta inställningar får du växla över till desktop-läge. Dovado jobbar fortfarande enligt uppgift på mobilappar, men än så länge är användarvänligheten absolut inget vidare.

Har du tålamod med det, eller gillar när det är stelt och teknokratiskt, är Dovado Pro AV dock en riktigt bra router. Den stödjer givetvis filserver (nas eller ftp) på usb 3-porten. Och du kan få sms-notifieringar från routern och även styra den med sms-kommandon… om ditt usb-modem och mobila bredbandsabonnemang har sms-stöd. Däremot stödjer inga Dovado-routrar usb-skrivare.

Dovado Pro AC
Det är mycket att läsa och många menyer att böka runt i för att få saker gjorda.

Vill kontrollera hela hemmet
Det nya i Dovado Pro AC är – förutom ökad wifi-kapacitet och fler lan-portar – att den nu även stödjer ett helt gäng olika hemautomations-system, som Z-wave, Belkin Wemo, Vattenfall Smart Home och Tellstick. Z-wave och Tellstick har egna radiotekniker (de andra för på vanlig wifi), och det är inte så att routern har extra antenner för det inbyggt. Det handlar om ett firmware-stöd så att du kan plugga in en usb-kontroller för dessa nätverk i routern, och styra dem därifrån centralt.

Det går att kolla status på switchar, sensorer och så vidare, samt fjärrstyra dem från routerns webbgränssnitt, men det är inte direkt praktiskt att behöva logga där stup i kvarten. Det går även att skicka sms-kommandon (återigen, om du har mobilt bredband som stödjer det), och att styra enskilda funktioner eller system via diverse tredjepartsprogram.

Det är en lovande funktion och teknisk möjlighet, men det är ett spretigt lappverk av olika system som ska konfigureras på olika sätt och som har olika möjligheter att kontrolleras, och särskilt smidigt blir det liksom aldrig.

Fibaro plug
Smarta väggpluggar med Z-wave är en av sakerna som routern kan kontrollera.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Dovado Pro AC Pris vid test: 993 kr.

Bästa pris just nu: 1029 kr