Fyra alternativ till vanlig mobilsurf

Att surfa med sin vanliga mobil och sitt vanliga abonnemang är förstås den smidigaste lösningen, men det finns andra vägar att gå. Här är fyra smarta alternativ: 
 

1. Köp en bärbar router med abonnemang

För några år sedan skrev vi mycket om så kallade usb-modem där du med hjälp av ett abonnemang och tillhörande sim-kort kan koppla upp din laptop mot olika 4g-nät. I dagsläget rekommenderar vi snarare mobilrouter. Denna finurliga pryl drivs oftast av ett internt batteri och behöver enbart strömanslutning för laddning.

Till skillnad mot usb-modemet är du fri att koppla in betydligt fler prylar till den samtidigt – tänk bara på att alla delar på en och samma 4g-anslutning. I övrigt är det fritt fram att bära med sig sitt alldeles egna wif-nätverk, komplett med lösenord för att hindra obehöriga från att koppla upp sig. I dagsläget finns det routrar från 800 kronors-klassen och uppåt. Våra största mobiloperatörer har även paketerbjudanden där routrarna ingår i avbetalningsplanen, men de kan även köpas kontant.

Dovado Tiny
Dovado Tiny är en populär router för resan

Oavsett om du kör denna lösning eller väljer att addera ett utlandspaket till ditt befintliga abonnemang är det klokt att ta reda på vilket belopp ditt maxtak ligger på. Det kan se olika ut beroende på operatör, men i regel ska den ligga på 50 euro inom EU. Tele 2 erbjuder exempelvis en tjänst där du själv väljer gränsen från allt mellan 100 kronor upp till 5000 kronor genom enkla sms-koder. I slutändan kan det vara värt att betala avgiften för att höja taket i samband med utökning av surfen – speciellt om du tänker dela med dig av anslutningen till andra enheter. Vara bara vaksam på att inte alla operatörer erbjuder utlandspaket och att du då betalar en viss avgift per megabyte.

2. Förlita dig helt på wifi

Wifi, alltså trådlösa nätverk, är utan tvekan det absolut billigaste och enklaste sättet att surfa på. I princip har alla våra tekniska prylar möjligheten att koppla upp sig via wifi.

Dessvärre är det inte helt problemfritt. Trådlösa uppkopplingar är i regel snabbare än våra 3g/4g-nät och finns överallt i dagens samhälle. Hotell, flygplatser och restauranger är bara några av de affärsområden som insett värdet av att erbjuda sina gäster uppkoppling. Oftast krävs det däremot att du köper något i gengäld. Vissa platser har tidsbegränsade uppkopplingar och andra behöver registrering innan du kan surfa. Snabbmatskedjor som McDonalds kräver i regel enbart att du godkänner deras regler – sedan är det fritt fram.

En annan sorts betaltjänst för trådlösa uppkopplingar är så kallade WiFi Hotspots, eller surfzoner på svenska. Företag som Skype och Telia har tillsammans med samarbetspartners installerat ett stort antal av dessa uppkopplingar runtom i världens städer.

I Telias fall ingår tjänsten i flertalet av deras befintliga abonnemang. Skype-kunder betalar däremot i Skype-krediter. För dig som enbart satsar på wifi under resan är nog detta val värt att överväga då säkerheten är betydligt högre än de flesta gratisalternativ. Du kan checka av med respektive företags hemsidor om tjänsten finns i närheten av din destination.

3. Skaffa ett lokalt sim-kort...
Känns det för komplicerat hittills? Ska du spendera en längre tid utomlands? Den enkla lösningen blir i sådana fall att köpa ett lokalt sim-kort. Givetvis måste din telefon vara upplåst för det – hur du gör står på din operatörs hemsida.

I många länder köper du sim-kortet i vanliga kiosker och i andra länder måste du gå till en mobiltelefonbutik. Det kan hända att du måste ta med dig ditt pass.

4. ... eller köp det i förväg

Självklart kan du köpa ett sim-kort på plats men vill du ligga steget före kan du alltid beställa ett från den svenska webbutiken Holidayphone. På så sätt sparar du tiden det tar att hitta lokala återförsäljare. Tänk bara på att din telefon behöver vara upplåst och att varje enskild operatör har särskilda regler vad gäller upplåsning – kontakta dem därför i god tid.

Sim-korten erbjuder gratis samtal inom landet samt till Sverige. De innehåller även en viss mängd surfdata som kan utökas via ytterligare köp. Värt att notera är att det även finns sim-kort för dig som enbart tänker använda surfplattan, men detta alternativ kan som regel inte utökas med extrasurf eller längre giltighetstid (i vanliga fall 30 dagar). Du kan heller inte ringa med just det paketet.

Holidayphone
Holidayphone låter dig köpa lokala sim-kort i förväg.

När du väl köpt sim-kortet och aktiverat ditt tillfälliga utlandsnummer kan du även aktivera en vidarekopplingstjänst. I praktiken innebär det att du får ett tillfälligt 08-nummer kopplat till ditt nya utländska nummer – perfekt om du behöver ta emot samtal från Sverige. Tyvärr finns det ingen sådan tjänst för SMS, här rekommenderar vi i stället tjänster som Whatsapp eller gammal hederlig e-post.

Korten från Holidayphone har 30 dagars giltighetstid från och med avfärd. Eftersom du i grunden betalar för en kontanttjänst slipper du fakturor i efterhand.