I tio års tid har Google Picasa varit ett av de bästa gratisalternativen för att hålla reda på våra digitalbilder. Till en början var det ett datorprogram som höll ordning på bilderna på våra hårddiskar, men de senaste åren har programmen även blivit allt hårdare kopplat till webbtjänsten Picasa Webbalbum.

Parallellt med satsningen på Picasa har Google även satsat på sitt sociala nätverk Google+ och sin molntjänst Google Drive. Man har även lanserat tjänsten Google Foton.

Förvirringen har med andra ord varit stor, och nu har Google börjat rensa i sina fototjänster. I mars försvann datorprogrammet Picasa och den 2 maj går Picasa Webbalbum i graven. Nu ligger allt fokus på Google Foton.

Men vad betyder det för användarna och hur räddar du dina bilder. Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna. 


Google Foton
Google Foton ersätter Picasa Webbalbum. Dina bilder flyttas dit automatiskt.

Vad händer med mina bilder på webben?

De bilder som ligger i Picasa Webbalbum flyttas automatiskt över till Google Foton. Du ser dem genom att surfa till photos.google.com och logga in med ditt vanliga Google-konto (alltså din Gmail-adress).

Vad händer med bilderna i programmet?

De bilder du finns i ditt Picasa-program på datorn är egentligen inget annat än filer som ligger på din hårddisk. Dessa påverkas inte av förändringarna.

Hur sparar jag en bild?

Om du vill spara en bild som ligger i Picasa Webbalbum till din egen hårddisk surfar du till picasaweb.google.com och loggar in. Klicka på Mina foton, markera bilden och välj Åtgärder, Ladda ned foto. Om du har kvar Picasa-programmet på din dator kan du även markera en hel mapp och välja Åtgärder, Ladda ned till Picasa.

Vad händer med Picasa-programmet?

Om du redan har datorprogrammet Picasa nedladdat på din dator kan du fortsätta att använda det precis som tidigare. Google har dock tagit bort all support och slutat att utveckla programmet. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning