Hur slipper man Windows 10:s usla mejlapp? Det här är en av de vanligaste frågorna från PC för Allas läsare.

Thunderbird ikon

I äldre versioner av Windows ingick Windows Live E-post, som var ett utmärkt program för att läsa e-post. I Windows 10 har det dock ersatts av en app som kort och gott heter E-post, och som innehåller extremt få funktioner.

Det går fortfarande att ladda hem Windows Live E-post separat här, men Microsoft har slutat att utveckla det och supporten är bortplockad. Ett bättre alternativ är därför att använda Thunderbird.

Thunderbird har tagits fram av Mozilla, alltså samma stiftelse som ligger bakom webbläsaren Firefox. Programmet har många år på nacken, men har hela tiden utvecklats. I dag är det ett modern och snyggt program – som fungerar utmärkt med Windows 10.

Webb eller program

En fråga som många ställer sig är förstås: Behöver man verkligen ett separat mejlprogram. Svaret är att det enbart är en smaksak.

Tjänster som Gmail, Outlook.com (före detta Hotmail) och Yahoo Mail nås smidigt via webbgränssnittet, och samma sak gäller de mejltjänster som många internetleverantörer erbjuder. Den som tycker att det här fungerar bra behöver givetvis inte skaffa något nytt program. Det går också att använda webbgränssnittet för att läsa mejl från andra konton. Här läser du exempelvis mer om hur du gör i Gmail.

Många tycker dock att webbgränssnittet är klumpigt och långsamt. Här är ett riktigt program smidigare. För den som ofta är på resande fot kan ett program dessutom vara ett bättre val, eftersom du kan använda det utan uppkoppling. Den enda gång du behöver koppla upp dig är förstås när du skickar och tar emot mejlen.

Thunderbird har dessutom många intressanta funktioner. Du kan exempelvis använda det för att chatta, läsa nyheter via rss eller för att komma åt din kalender. Behöver du fler finesser har Thunderbird stöd för externa tillägg, precis som Firefox.

                 

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Tid: 15 minuter
Det här behöver du:

  • Dator med Windows XP SP2 eller senare. Fungerar även med Mac och Linux.
  • Internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Hur Thunderbird fungerar.
  • Att installera programmet.
  • Hur du lägger till nya mejladresser.

Läs mer på www.mozilla.org