För många är molnbaserade mejltjänster som Gmail och Outlook den självklara lösningen. Andra får i stället sin mejl genom företag, organisationer eller internetleverantörer.

I det här fallet kan ett fristående mejlprogram komma till nytta. Det går visserligen att läsa mejl från tredje part i Gmail och Outlook, men många föredrar trots allt den klassiska lösningen med ett fristående pc-program.

En viktig fördel är att du som väljer den här lösningen inte ständigt måste ha tillgång till internet. Allt ligger på din egen dator, och det är bara när du skickar och tar emot mejl som du behöver vara uppkopplad. Att välja bort it-jättar som Google och Microsoft är dessutom en fördel utifrån ett integritetsperspektiv.

Ingen övervakning

Microsofts klassiska program Outlook Express/Windows Mail har tyvärr sedan länge gått i graven – och appen E-post som ingår i Windows 10 är inte speciellt kraftfull. Det bästa valet om du vill ha många funktioner är i stället gratisprogrammet Thunderbird.

Thunderbird är ett systerprogram till webbläsaren Firefox. Till skillnad från exempelvis Google och Microsoft har programmen inte tagits fram för att tjäna pengar, utan utvecklaren Mozilla drivs till stor del av ideella krafter. En viktig princip för dem är att Firefox och Thunderbird inte ska övervaka sina användare.

Thunderbird har 17 år på nacken, men de senaste åren har programmet blivit lättare att använda. Den senaste versionen har bland annat fått en funktion som gör att du inte behöver skriva in en massa teknisk information om exempelvis leverantörens mejlsservrar. Använder du en vanlig mejltjänst räcker det med att du anger din mejladress och ditt lösenord.

Så här funkar Thunderbird

Thunderbird

1. Hämta

Dina mejl hämtas automatiskt, men du kan även starta en hämtning manuellt.

2. Skriv

Skapa ett nytt mejl (eller en chatt) med de här två knapparna.

3. Adresser

Öppna adressboken, alltså din kontaktlista.

4. Sortera

Får du mycket mejl kan du ge dem taggar, filtrera dem eller söka efter enskilda ord.

5. Flikar

Mejl och mappar som du har öppnat visas som flikar.

6. Kalender

Thunderbird har även en kalender och en att göra-lista som du hittar här.

7. Navigera

Växla mellan vad du ska visa till höger, exempelvis inkorgen eller utkast (ofärdiga mejl).

8. Mejl

Genom att klicka på ett mejl förhandsvisas det och genom att dubbelklicka öppnas ett nytt fönster.

9. Meny

Alla funktioner i Thunderbird finns i denna meny.

10. Aktiviteter

Allt du kan göra med ett mejl, exempelvis svara och vidarebefordra, hittar du här.

11. Mejl

Här visas själva mejlet.


Frågor och svar om programmet

Thunderbird

1. Hur hämtar jag...

Surfa till www.thunderbird.net och välj Hämta gratis. Klicka på Kör (eller spara filen och dubbelklicka på den). Du kan nu få en uppmaning att betala, men det är helt frivilligt.
Installationsprogrammet är enkelt och det räcker med att klicka på Nästa några gånger. Bestäm till sist om Thunderbird ska vara standardprogram för mejl och tryck på Installera.


Thunderbird

2. Hur lägger jag till mitt konto?

Första gången du kör Thunderbird får du lägga till ditt befintliga mejlkonto. Använder du någon standardtjänst räcker det med att fylla i mejladress och lösenord och trycka på Fortsätt.
Ett alternativ är att välja Få en ny e-postadress, men för de flesta användare är det onödigt.


3. Varför funkar inte kontot?

Om Thunderbird inte hittar rätt tekniska uppgifter för din mejltjänst får du fylla i den själv genom att trycka på Konfigurera manuellt. Inställningarna, exempelvis pop- och imap-server, får du från det företag som förser dig med din mejadress. Som regel hittar du den genom att logga in på ditt webbmejlkonto och kolla under inställningsmenyn.

Fyll i alla uppgifter som behövs och välj Klar.


Thunderbird

4. Kan jag ändra inställningar?

Vill du att de mejl som du hämtar hem till Thunderbird ska raderas från servern eller ligga kvar? Det här väljer du själv genom att klicka på meny-knappen uppe till höger och välja Kontoinställningar, Serverinställningar. Genom att bocka för rätt rutor gör du ditt val. Du kan även styra när programmet ska hämta mejl med automatik och göra andra inställningar.


Thunderbird

5. Hur mejlar jag?

Att börja skriva ett nytt mejl är enkelt. Tryck vara på Skriv. Som du ser finns det avancerade möjligheter att formatera ditt mejl och det finns även verktyg för att kolla stavning och öka säkerheten.
Du kan utforma ditt mejl som du själv vill med hjälp av verktygslådan ovanför.