Det finns två sorters mejlanvändare. Somliga älskar att hantera sin e-post direkt i webbläsaren eller mobilens mejlapp. Andra tycker att det här känns oöverskådligt, och längtar sig tillbaka till tiden då vi körde e-postprogram som Outlook Express i våra vanliga datorer. Är du den senare sortens mejlanvändare kan Thunderbird vara ett lockande alternativ.

Thunderbird är ett konventionellt program som du installerar på din vanliga dator. Du hämtar sedan hem mejlen till datorns hårddisk och läser dem när du vill. Det krävs med andra ord bara internetkoppling när du skickar och tar emot mejl, inte när du läser eller skriver.

I grund och botten fungerar Thunderbird på samma sätt som E-post, alltså det verktyg som är inbyggt i Windows. Thunderbird har dock fler kraftfulla funktioner – och många tycker att det är mer lättanvänt.

Även Gmail

Thunderbird är framför allt intressant för dig som får din mejl från företag, föreningar, internetoperatörer eller andra som inte erbjuder något bra webbgränssnitt. Det är också en intressant lösning för dig som värnar din personliga integritet. Bakom programmet står Mozilla, alltså samma stiftelse som har skapat webbläsaren Firefox. Båda programmen har profilerat sig på att erbjuda en bättre respekt för den personliga integriteten än it-jättar som Google och Microsoft.

En annan poäng är att du enkelt kan samla alla mejl på samma ställe. Thunderbird har nämligen inbyggt stöd för alla stora mejltjänster, så du kan enkelt läsa både föreningsmejlen, din privata Gmail och din gamla Yahoo Mail på ett och samma ställe.

Så här gör du, steg för steg:

Thunderbird

1. Installera

Ladda hem Thunderbird genom att surfa till www.thunderbird.net och välja Hämta gratis. Spara filen på din hårddisk och dubbelklicka för att starta installationen. Klicka på Nästa några gånger för att använda standardinställningarna – och sedan Installera.


Thunderbird

2. Lägg in mejladress...

Nu väljer du Slutför för att öppna programmet och lägga till din första mejladress. Om du har tur räcker det med att skriva namn, mejladress och lösenord (om det inte fungerar – gå till steg 6). Kryssa i Kom ihåg lösenord och välj Fortsätt.


Thunderbird

3. ... och godkänn

Som regel visas nu en ruta med dina inställningar, och du godkänner dem med Klar. Det kan även öppnas en ruta hos din mejltjänst där du får ge Thunderbird tillgång till dina mejl. Detaljerna varierar utifrån vilken mejltjänst du använder.


Thunderbird

4. Använd automatiskt

Du kan nu ändra inställningar för ditt konto och om du inte behöver göra det väljer du Slutför. Nu öppnas en ruta där du kan välja om Thunderbird ska vara standardklient för mejl. Välj Ange som standard eller Hoppa över integrationen.


Thunderbird

5. Lägg in fler

För att lägga till fler än en mejladress öppnar du Inställningar (kugghjulet nere till vänster) och väljer Kontoinställningar, Kontoåtgärder, Lägg till e-postkonto. Nu öppnas samma ruta som i steg 2, och du fyller alltså i din mejladress och lösenord


Thunderbird

6. Lägg till manuellt

Fungerar inte automatiken kan du lägga in mejladressen manuellt. Gör som i steg 5, men när du har fyllt i din mejladress väljer du Konfigurera manuellt. Nu får du själv fylla i serveradress med mera, uppgifter som du får från din mejlleverantör.


7. Börja mejla

När programmet är installerat är det bara att börja mejla och det är enkelt – tryck bara på Skriv. Som du ser finns det avancerade möjligheter att formatera ditt mejl och det finns även verktyg för att kolla stavning och öka säkerheten.


Så här funkar Thunderbird

Thunderbird

1. Hämta

Dina mejl hämtas automatiskt, men du kan även starta en hämtning manuellt.

2. Skriv

Skapa ett nytt mejl (eller en chatt) med de här två knapparna.

3. Adresser

Öppna adressboken, alltså din kontaktlista.

4. Sortera

Får du mycket mejl kan du ge dem taggar, filtrera dem eller söka efter enskilda ord.

5. Flikar

Mejl och mappar som du har öppnat visas som flikar.

6. Kalender

Thunderbird har även en kalender och en att göra-lista som du hittar här.

7. Navigera

Växla mellan vad du ska visa till höger, exempelvis inkorgen eller utkast (ofärdiga mejl).

8. Mejl

Genom att klicka på ett mejl förhandsvisas det och genom att dubbelklicka öppnas ett nytt fönster.

9. Meny

Alla funktioner i Thunderbird finns i denna meny.

10. Aktiviteter

Allt du kan göra med ett mejl, exempelvis svara och vidarebefordra, hittar du här.

11. Mejl

Här visas själva mejlet.