Du känner säkert igen dig. Du har jobbat hårt för att bygga en snygg sammanställning i Excel. Du skriver sedan ut kalkylbladet för att besviket konstatera att det hela var för brett för en sida och några futtiga kolumner skrevs i vänsterkanten på ett andra papper.

Lyckligtvis finns det flera knep du kan använda för att få din Excel-tabell att rymmas på ett blad vid utskrift. De förutsätter givetvis att det inte är ett alltför gigantiskt kalkylblad du arbetar med, men i så fall har du säkert redan från början insett att det inte är möjligt.

Kolla in våra tips och plocka ut dem som fungerar bäst för dig i det aktuella fallet. Du kan behöva använda en kombination av olika metoder, beroende på hur stort ditt kalkylblad är.

Använd förhandsgranskningen i utskriftsmenyn, så ser du vad som får plats utan att behöva slösa med papper, eller visa utskriftsområdet direkt i kalkylbladet genom att markera det område som ska skrivas ut och välja Ange utskriftsområde i Utskriftsområde på fliken Sidlayout.

Krymp bladet för att få plats 

Landskapsläge

1 Landskapsläge. Den absolut enklaste, men förmodligen inte bästa, lösningen är att gå till fliken Sidlayout, klicka på Orientering och välja Liggande. Du skriver nu i liggande format, men troligen passar det inte heller ditt dokument eller ditt syfte.

Marginaler

2 Marginaler. Nästa knep är att minska marginalerna. Klicka på Marginaler på fliken Sidlayout och välj antingen Smal eller Anpassade marginaler. Du kan också gå till Skriv ut i Arkiv-menyn och klicka på Visa marginaler till höger. Nu kan du själv dra i marginalerna.

Skalad utskrift

3 Skalad utskrift. Gå till Skriv ut i Arkiv-menyn och klicka på valet längst ned under Inställningar. Välj Anpassa bladet till en sida. Det här är den smidigaste metoden, men kan göra sidan svårläst om texten måste skalas ned allt för mycket.

Smalare kolumner

4 Smalare kolumner. Många av dina kolumner är säkert bredare än sitt innehåll. Placera markören på gränsen mellan två kolumner i kolumnrubriken och dra till önskad bredd. Justera så många kolumner som behövs.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Tid: 15 minuter
Det här lär du dig:

  • Att klämma ihop ett Excel-blad före utskrift.

Det här behöver du:

  • Microsoft Excel 2010, 2013 eller 2016