2022-08-18: Artikeln uppdaterad med test av Huawei Matebook D 15

Fler tester av bärbara datorer


Det blir allt svårare att fynda pc. Fortsatt logistikstrul och komponentbrist, samt högre inflation än på länge, gör att priser på det mesta i elektronikväg hålls på hög nivå, inklusive datorer. Så de där riktiga klippen där du kan få en fullfjädrad laptop med bra prestanda för runt fem, sex tusen kronor som gick för bara ett par år sedan är ännu inte rimligt. I alla fall inte om du vill ha Windows. Den prisklassen domineras numera av Chromebooks.

Testade laptops i detta test Men en bra folkdator mellan 6 000 och 8 000 kronor är fortfarande ett brett tillgängligt val. Här har processorutvecklingen gått snabbt i senaste generationerna av AMD:s och Intels utbud, med enklare mellanklassmodeller som både överraskat positivt i prestanda och strömsnålhet. Och på dem kan tillverkarna bygga kvalitetslaptops med goda egenskaper för surf och kontorsjobb utan att kostnaderna skenar.

Du får en modern dator i 14 till 15-tumsformat, med fullgott med minne och lagring, rätta anslutningarna som thunderbolt, snabba usb-portar och wifi 6. Du får en 1080p-skärm eller bättre, och generellt god kvalitet på den för kontorsjobb, men får klara dig utan sådant som extra högt färgomfång eller färgkorrekthet. Du får en bra balans mellan låg vikt och mobilitet, och stor arbetsyta när du väl fäller upp datorn, och för det mesta en behagligt tyst drift.
 

Små och större skillnader

Det finns en del nyckelskillnader mellan de datorer vi testat, enstaka egenskaper som en dator har och en annan saknar, till exempel bakbelyst tangentbord eller möjlighet till biometrisk inloggning, antingen med ir-funktion i webbkameran eller med fingeravtrycksläsare. Prestanda varierar också markant i prisklassen, de snabbaste är mer än tre gånger så kraftfulla som de långsammaste.

Det innebär framför allt att det finns mer utrymme för om du vill köra tunga program som Photoshop på dem. Ingen av de datorer vi testat är egentligen ämnade för det med dess mer alldagliga skärmar, men visst går det, om du inte har för höga krav. Spela spel får du däremot göra på andra maskiner, det räcker inte processorernas inbyggda grafikkretsar till, och ingen av dem har separat grafikkort.

Läs även: Spåra dina borttappade prylar – vi testar fyra smarta prylfinnare

Du kan dock vara trygg med att de alla klarar av vardagligt surfande, Office-jobb, mediaströmning och ett Zoom-möte med webbkameran utan problem. Även om kvaliteten på kameror och mikrofoner mellan olika datorer kan variera. Tillräckligt med datorkraft och snabb nog uppkoppling får du.
 
Det är inte lika stor variation på batteritiden mellan datorerna. Vi får för det mesta ut en arbetsdag ur dem utan att behöva ladda upp, och vid försiktig användning kan datorn räcka fram till tidig kväll, med det är generellt ingen god idé att lämna laddaren hemma på morgonen. Vid intensivare arbetsuppgifter och med hög skärmljusstyrka kan energin vara tömd på ett par, tre timmar.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare med aktuella modeller i rätt prisklass tillgängliga i svenska butiker och bad dem ställa upp med en lämplig modell. En handfull tillverkare, som Huawei, Fujitsu, Cepter och Dynabook, hade inte aktuella datorer tillgängliga i tid till vårt test. För ett par andra leverantörer kunde vi säkerställa testexemplar med lån direkt från butiker.

Datorerna testades fabriksnya eller efter full systemåterställning med samtliga uppdateringar av operativsystem och medföljande program. Datorer som levererades med Windows 10 testades med det. Prestanda mättes med Cinebench R23, Geekbench 5 och Crystal Diskmark. Batteritid mättes med Imtec Battery Mark 1.1. Prestanda, handhavande och funktioner har främst bedömts under vardaglig användning i minst två dygn per dator, med webbsurf, medieströmning via Youtube och Netflix, Google Meet-samtal, och jobb i Microsoft Word och Excel.

 

Acer Swift 3: Snygg, snabb och pålitlig

I Swift 3 får du en ovanligt lätt och mobil laptop för sin prisklass. Den har också bättre skärm än väntat.

Acer Swift 3
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är hög kvalitet på det mesta. Den färgstarka bildskärmen är ett klart plus, medan kylning som kan väsa extra då och då är ett minus. Den är inte bäst i klassen, men helt klart bra bra, och den låga vikten kan göra den till rätta köpet för vissa användare.

Positivt

 • Goda kontorsprestanda
 • Bra bildskärm
 • Extra låg vikt

Negativt

 • Bitvis högljudd kylning
 • En del bloatware
Testad: Mars 2022
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Pris: Från 7 490 kronor via Prisjakt
...
 Läs hela testet av Acer Swift 3 

Asus Vivobook 14: Lyckas inte sticka ut

Vivobook ska vara Asus varumärke för lite enklare laptops i mellanklass. Men den här är lite i enklaste laget.

Asus Vivobook 14
Betyg 3 av 5

Omdöme

Designen tilltalar, men med tanke på priset hade vi hoppats på lite mer från Asus. Som bakbelyst tangentbord, snäppet bättre skärm, och kanske större ssd. Får du den till ett bra pris kan du slå till, men annars finns det bättre alternativ.

Positivt

 • Goda basprestanda
 • Snygg stil
 • Gott om anslutningar

Negativt

 • Stumt tangentbord utan bakbelysning
 • Blek bildskärm
 • Tveksamma högtalare
Testad: Mars 2022
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Pris: Ca 6 733 kronor hos Amazon Sverige
...
 Läs hela testet av Asus Vivobook 14 

Dell Vostro 3515: Prispressad laptop på efterkälken

Kan en 15-tummare med förra generationens hårdvara under huven stå sig i konkurrensen? Kanske, om den inte varit efter på fler punkter än bara prestanda.

Dell Vostro 3515
Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Det kan vara lockande att spara en slant, men denna 15-tummare med äldre hårdvara blir inte ett så bra budgetval som vi hoppats. Gapet upp till modernare maskiner är för stort och med påtaglig budgetkänsla blir det svårt att rekommendera. Det är kvaliteten i sådant som skärm och webbkamera som fäller den, inte egentligen prestandan.

Positivt

 • God ergonomi
 • Godkänd batteritid
 • Lågt pris

Negativt

 • Bara knappt godkända prestanda
 • Blek bildskärm och trist ljud
 • Underkänd webbkamera
 • Plastigt bygge
Testad: Mars 2022
Processor: AMD Ryzen 5 3450U, 2,1 GHz quad core
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt led
Pris: Från 6 164 kronor via Prisjakt
...
 Läs hela testet av Dell Vostro 3515 

HP Pavilion 14: Snygg och välbyggd laptop

HP gör flera saker rätt i nya Pavilion 14, det är helt enkelt hög kvalitet på det mesta. Vore det inte för en blek bildskärm så hade det kunnat bli ännu bättre betyg.

HP Pavilion 14
Betyg 4 av 5

Omdöme

Pavilion 14 har rätta komforten, prestandan och god grundkvalitet i det mesta från tangentbord till webbkamera. Det som brister lite är bildskärmen som är något ljussvag och saknar rätta kvalitéerna för media. Är du inte känslig för det, och kan rensa den från bloatware själv, är den fortfarande ett riktigt bra köp.

Positivt

 • Snygg och välbyggd
 • Goda vardagsprestanda
 • Bra ljud
 • Dämpad kylning

Negativt

 • Ljussvag skärm med bleka färger
 • En hel del bloatware
Testad: Mars 2022
Processor: AMD Ryzen 5 5500U, 2,1 GHz hexa core
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Pris: 6 990 kronor hos HP
...
 Läs hela testet av HP Pavilion 14 

Huawei Matebook D 15: Borde ha varit bättre

Inte egentligen dålig, men har potential för mycket mer.

Huawei Matebook D 15
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är omöjligt att inte jämföra Matebook D 15 med mycket snarlika Matebook D 14, som du kan få för samma pris. Varför 15-tummaren då ska ha mindre batteri, sämre tangentbord, sämre skärm och sämre ljud känns väldigt märkligt. I konkurrens med andra 15-tummare i samma prisklass är den godkänd, med vissa fördelar, men också ett par påtagliga nackdelar.

Positivt

 • Stabila kontorsprestanda
 • Snygg design
 • Behagligt dämpad kylning

Negativt

 • Stumt tangentbord utan bakbelysning
 • Halvdan batteritid
 • Osnyggt placerad webbkamera
 • Funktioner låsta till Huawei-produkter
Testad: Maj 2022
Processor: Intel Core i5-1135G7, 4st kärnor 2,4 GHz
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter
Pris5 990 kr hos MediaMarkt
...
 Läs hela testet av Huawei Matebook D 15

Lenovo Ideapad 5 Pro (14 tum): Extra mycket för pengarna

En nyligen prissänkt laptop från Lenovo visar sig vara ett av de bästa datorköp du kan göra just nu.

Lenovo Ideapad 5 Pro
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Mest prestanda och bäst skärm i sin prisklass, elegant design, högklassigt ljud, och kvalitet i detaljer som webbkamera och tangentbord. Det här är ett erbjudande som ingen annan tillverkare i skrivande stund matchar. Batteritiden är en nackdel, men en av mycket få.

Positivt

 • Mest prestanda i klassen
 • Högupplöst kvalitetsskärm
 • Utmärkt byggkvalitet
 • Hög kvalitet på det mesta

Negativt

 • Begränsad batteritid
 • Något högljudd kylning
Testad: Mars 2022
Processor: AMD Ryzen 5 5600U, 2,6 GHz hexa core
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 14 halvmatt ips, 2240x1400 bildpunkter
Pris: 7 990 kr hos Elgiganten
...
 Läs hela testet av Ideapad 5 Pro 

Samsung Galaxy Book (i3-processor): Budgetvalet inte budget nog

Kan billigaste Galaxy Book-modellen hävda sig mot andra laptops i samma prisklass? Nej, här behövs det antingen mer, eller ett ännu lägre pris.

Samsung Galaxy Book
Betyg 3 av 5

Omdöme

Med nyare modeller som tar över och enkel hårdvara hade Galaxy Book kunnat bli ett fynd denna vår. Men för det hade priset behövt hyllas av ytterligare. Den har sina fördelar. Bra batteritid för en 15-tummare, och tyst drift. Men det kompenserar inte för en blek skärm, begränsade prestandan och för mycket budgetvibbar i konstruktionen.

Positivt

 • Slimmad och snygg
 • Tystare kylning och bra fläktkontroll
 • God batteritid

Negativt

 • Måttliga prestanda
 • Trist tangentbord
 • Blek bildskärm
Testad: Mars 2022
Processor: Intel Core i3-1115G4, 3 GHz dual core
Lagring: 256 GB ssd, plats för miko sd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Pris: 6 990 kronor hos MediaMarkt
...
 Läs hela testet av Galaxy Book i3