Fler bärbara datorer


Ibland är lagom bäst. Det gäller inte minst i teknikvärlden, där många lockas till överinvestering i svindyra prylar som man sedan inte utnyttjar. Andra gör i stället tvärtom och dumsnålar med budgetköp som visar sig inte hålla måttet ens för grundläggande användning.

För den som ska köpa en bärbar dator kan till exempel en maxad Macbook Pro, en superslimmad HP Spectre eller en tung Asus ROG speldator vara lockande. Och har du massor med pengar att bränna är de givetvis inga dåliga produkter.

Alternativet är att man går in på prisjämförelsetjänster som Prisjakt och väljer det billigaste som fortfarande kör Windows – och sedan hoppas man på det bästa.

Bra, men inte onödigt bra

Det smartaste valet för flertalet användare kan dock vara en medelväg. Tänk efter vad du verkligen gör på en bärbar dator, vilka funktioner och egenskaper du klarar dig utan, och välj en prisvärd, men inte alltför prispressad modell utifrån det.

Det är inte alltid du behöver klippa 4k-video, producera musik, kolla på Game of Thrones eller spela de senaste spelen. Kanske inte någonsin. Eller så har du stationär dator vid skrivbordet, konsol och smart-tv till den här sortens saker. Då kan du låta den bärbara vara bra på det den är bäst på istället, och investera dina slantar smartare.

I det här testet har vi främst fokuserat på vardaglig användning av datorn i hemmet. Det finns mycket du kan använda en pc till, men vid nio av tio tillfällen så är det för att göra väldigt enkla saker.

Det handlar till exempel om att söka information på webben, jobba i vanliga kontorsprogram som Microsoft Word eller Excel, sortera och göra enklare redigering av foton, logga in och kolla vad vännerna och familj har för sig på Facebook – eller kanske kolla in några Youtube-klipp.

Prestanda inte allt

Många av dessa saker går lika bra att göra på mobilen, men bekvämligheten med en större skärm, ett Windows-skrivbord och ett riktigt tangentbord väger för många tungt. Därför är det viktigt att datorn fungerar extra bra för den typen av användning. Ergonomi och praktisk hanterbarhet blir med andra ord viktiga bedömningspunkter i vårt test.

De datorer som vi har testat är inte supertunna och extralätta, och de har för det mesta ingen enorm batteritid. De är dock behändiga att packa i en väska och ta med vid behov. Datorerna har hårdvara som gör dagliga jobbet rappt och smidigt, men du får klara dig utan riktiga desktop-prestanda, extra mycket lagring och tung spelgrafik.

Prislapparna ligger på någonstans mellan 6 000 och 9 000 kronor för en färsk modell. I detta test har vi snävat ner prisspannet till mellan cirka 7 000 och 8 000 kronor. Det gav oss ett startfält med samtliga stora tillverkare av bärbara för konsumenter. Undantaget är Apple, som håller sig helt borta från denna prisklass.


Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp och bad att få in tillverkarnas bästa och nyaste datormodeller med skärmstorlek på mellan 14 och 15,6 tum, med ett pris på upp till 8 000 kronor i större svenska butiker. Av åtta tillverkare kunde sex ställa upp med en modell, och vi kunde komplettera startfältet med ytterligare en, lånad från en privat användare.

Datorerna testades fabriksnya eller efter full systemåterställning samt komplett uppdatering av Windows. Prestanda mättes med Cinebench R20, Geekbench 4 och HD Tune Pro, samt bedömdes manuellt med vardagligt användande i Microsoft Office, Adobe Photoshop Elements, Netflix-appen, Microsoft Edge och Google Chrome. Batteritid mättes med Imtec Batteri Mark 1.1.