De flesta bärbara datorer vi testar är sådana som på något sätt leder den tekniska utvecklingen. Dyra och lyxiga tunnisar med senaste tekniken och högupplösta skärmar, tunga gamingdatorer med maxad grafik – eller de nya flexibla 2 i 1-modellerna.

Medan de driver utvecklingen framåt följer budgetdatorerna efter, och även där höjs nivån år från år. Därför kan det vara riktigt intressant att ta sig en titt på vad man får för datorer om man har en striktare budget att hålla sig till. Svaret är faktiskt förvånansvärt mycket. Senaste året har det skett ett rejält lyft i vad du kan förvänta sig av en bärbar dator i lägre prisklasser.

Rejält uppgraderat

Kanske inte i absoluta budgetsegmentet, men i mellanklass med prislappar mellan fem och tio tusen har det skett en hel del. I det här testet valde vi att titta på tunna och lätta datorer i klassen ”nästan ultrabook”. Det betyder 13-14 tum stora datorer med vikt någonstans runt 1,5 kilo, och här är det tydligt att vi landat på en helt ny nivå jämfört med vad vi kunde förvänta oss för bara ett par år sedan.

Det är prestanda i samma klass som många premium-alternativ, kvalitativa skärmar i full 1080p-upplösning, hd-webbkameror, större och snabbare ssd-enheter och ett lyft från fyra till åtta gigabyte ram-minne. Stadiga batteritider på över tio timmar verkar dessutom vara mer regel än undantag.

Betala mycket extra för lite
Så vad är det du går miste om när du betalar 7 000 kr istället för det dubbla? Framförallt handlar det om design och vikt. Där får du samma datorkraft, lika mycket lagring och ofta lika bra batteritid, fast i ett snyggare och lyxigare skal med en vikt på strax över kilot istället för som här runt ett och ett halvt kilo.

Ofta är det också större och snabbare ssd, och har du tur kan du få en Core i7 istället för som i detta test Core i3 och i5-processor. Men någon markant skillnad i prestanda pratar vi inte om. Ibland, men långt ifrån alltid, har de dyrare datorerna högupplösta skärmar, 1440p eller liknande med högre ljusstyrka och större färgrymd. Här är det också vanligare med nya moderna funktioner som Thunderbolt 3 och extra snabba usb typ c-portar.

Men nej, det är ingen enorm skillnad förutom konstruktion och stil. Så frågan är hur mycket det är värt för dig som köpare.

Nytt och gammalt

Som alltid när vi testar prispressade datorer så blir det en blandning av lite äldre modeller och mer nysläppta. Vi satte en gräns på datorerna att inte fick vara lanserade innan 2016, och kollade också upp att de faktiskt fanns tillgängliga på lager hos ett flertal återförsäljare när vi gjorde testet.

Men av de testade datorerna kan det vara värt att tänka på att många har lite äldre hårdvara, ddr3-minne istället för ddr4 och Skylake-processorer – sjätte generationen med modellnummer som börjar på en sexa (Core i5 6200U) istället för de senaste som börjar på en sjua (Core i5 7200U). Det kan med andra ord komma en ny modell eller samma fast uppdaterad inom kort. Förhoppningsvis till ett liknande pris.


Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte reda på de bästa 13- och 14-tumsdatorer som fanns tillgängliga i handeln och bad samtliga tillverkare som hade en modell från 2016 eller 2017 som såldes för max 7 000 kronor att ställa upp med ett testexemplar. Av de tillfrågade fick vi in fyra datorer, och sedan kompletterade vi med en lånad i en lokal datorbutik.

Datorerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning och full uppdatering av Windows. Prestanda mättes med Cinebench 11.5 och HD Tune Pro samt bedömdes med hantering av pdf-filer, Powerpoint-presentation, uppspelning av Netflix- och Youtube-video samt navigering på ett flertal krävande webbsidor. Batteritid mättes med Imtec Battery Mark 1.1.