Asus Vivobook Flip

Vikbar och tyst

Vivobook Flip från Asus är enda datorn i testet som inte är en mer traditionell ultrabookliknande notebook. Asus hade ingen sådan i just den här prisklassen för tillfället, men en vikbar 2-i-1 är ju i princip samma sak – de kan vara lika bra som bärbar dator men med pekskärm, flippbar skärm och surfplatteläge som bonusfunktion.

Asus Vivobook Flip
Asus Vivobook Flip kan med fördel användas som en helt vanlig bärbar dator.

De kan dock ha nackdelen att pekskärmsbiten och skärmupphängningen gör dem lite tyngre än vad en motsvarande ”vanlig” notebook skulle vara. Så är också fallet med Vivobook Flip. Den väger ett och ett halvt hekto extra jämfört med de övriga i testet. Och då inga av dem är så där extremlätta som riktigt dyra ultratunna datorer är, så blir den extra vikten faktiskt påtaglig.

Annars är det en redigt byggd maskin med borstad metall i skärmlocket och för övrigt ett chassi i stabil silvrig plast med bekväma matta ytor. Den har ett väl disponerat tangentbord med kraftfull bakbelysning i knapparna och en stor och lättjobbad musplatta. Knapparna i tangentbordet lider dock av lite stummare respons och kortare slaghöjd än de flesta bärbara.

Skärmen ger oss snygg skarp bild, hög färgmättnad och bra djup i svarta toner, vilket gör den till en extra bra mediadator. Datorn har också riktigt kraftfulla högtalare, om än utan finess i diskanten. Maximala ljusstyrkan är dock den lägsta i testet, och i alltför starkt ljus kan det och den blanka ytan innebära reflexproblem.

Prestandamässigt ligger den ungefär i mitten i startfältet, dock lite efter vad vi förväntar oss av en Intel Core i5 i Skylake-generationen, 8 GB minne och en relativt snabb ssd. Skillnaden i prestanda mellan datorerna är dock marginell och inte så viktig. Alla är i princip lika snabba för allt vardagligt jobb.

Asus Vivobook Flip
Asus Vivobook Flip har andra möjligheter än konkurrenterna tack vare pekskärm och 360 graders gångjärn.

Istället är det skillnaden på hur systemen är konfigurerade, hur mycket extra program som körs, som avgör hur pigga vi upplever att de är. Här ligger Asus bra till med ett relativt rent system. Det är inte en av deras Pure-modeller som nästan inte har något mer än Windows, men även här är det få program som stör.

Slutligen vill vi ge Asus ett stort plus i kanten för exceptionellt tyst kylning. Datorn är för det mesta helt tyst med stillastående fläktar, och även när de drar igång är de rejält dämpade. Batteritiden är även den med beröm godkänd.

Fakta Asus Vivobook Flip TP301UA-C4011T

Kontakt: www.asus.se
Processor: Intel Core i5 6200U, 2,3 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 520.
Minne: 8 GB ddr3.
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd.
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch.
Webbkamera: 720 p.
Anslutningar: Usb 3.0 typ c, 2 st usb 3.0 typ a, usb 2.0, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Bakbelyst tangentbord: Ja.
Övrigt: Pekskärm och surfplatteläge.
Storlek: 32,2 x 22,6 x 2,2 cm.
Vikt: 1,66 kg.
Pris: 7 000 kr.

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 3,06 poäng.
Cinebench 11.5, grafik: 26,15 fps.
Disk, läsning: 398,9 MB/s.
Disk, sökning: 0,1 ms.
Batteritid: 3h 40min (hög belastning), 13h 15min (låg belastning).
Ljusstyrka, skärm: 172 cd/m2.
Ljudnivå, kylning: 0-36 dBa.

plus

Pekskärm och surfplatteläge.
Bra batteritid.
Tyst kylning.

minus

Ligger lite efter i prestanda.
Småtråkigt tangentbord.
Relativt tung.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10