Acer Swift 3

Överraskande kvalitet

PC för Alla Bäst i testVi testade den första upplagan av Swift 3 i höstas, men sedan dess har den uppdaterats med Kaby Lake-processor, snabbare minne, snabbare ssd och en ny mer slimmad Windowsinstallation med mindre bloatware än tidigare. Det gör att den är väl värt ett återbesök. För det var absolut ingen dålig dator innan.

Acer Swift 3
Acer Swift 3 har ett stilrent yttre och nästan hela chassit är i aluminium.

Det är en välbyggd dator för sin prisklass, med chassi nästan helt i aluminium, snyggt slimmad form och slimmad profil på under två centimeter hopfälld. Det är en 14-tummare med någon centimeter extra i yttermåtten, men tack vare dess smidiga form och låga vikt tycker vi inte att det är någon större nackdel.

Bildskärmen har en hyfsat ljusstark panel som ger oss övertygande kontrast, även om svärtan kanske är lite för blek. Den har lite hög färgmättnad och drar åt blått i grundkonfiguration, så det kan vara en god idé att kalibrera om, något som lyckligtvis numera är lätt i Windows 10. Ljudet är överraskande bra, väl balanserat och fylligt ljud både för musik och film. Visst, det är inte superfiness i mellanregister och diskant, men över förväntningarna för storleken och priset. Högre maxvolym hade dock varit välkommet.

Acer har en viss historia av märklig och frustrerande design av sina tangentbord, och tyvärr kommer vi inte bort från det här. Enskilda knappar sitter hopträngda på ett fullständigt onödigt vis och kan orsaka viss frustration, i alla fall tills man har vant sig. Annars är knapparna av hög kvalitet, med bakbelysning och fin taktil respons.

Med en Core i3-processort förväntar vi oss ingen superprestanda och i våra mätningar ligger den lite efter konkurrenterna. Men i vardagligt jobb upplever vi den faktiskt som riktigt rapp. Förutom att det är Kaby Lake-processor och ddr4-minnen har även ssd:n blivit snabbare än den var i den Swift 3 vi testade tidigare i vintras.

Den främsta orsaken till den pigga upplevelsen verkar dock vara att Acer rensat upp rejält i bloatwareträsket, och det är numera inte mycket som ligger och tuggar systemresurser i bakgrunden. Det är inte Signature Edition-rent, men det som finns utöver Windows är en handfull program i en egen mapp i startmenyn som du kan välja att utforska och använda, eller helt ignorera. Det uppskattar vi.

Acer Swift 3
Acer Swift 3 finns också en guldglänsande variant, sällsynt men inte omöjlig att få tag på även i Sverige.

Batteritiden är även den bra, vi får över 13 timmar vid snålkörning, eller runt 4 till 5 timmar vid intensivare användning med skärmljusstyrkan i topp. Precis som Asus gör Acer ett bra jobb med fläktkylningen och håller den helt tyst för det mesta. Men vid aktiv kylning är den mer högljudd. Detta alltså trots att den har en processor som borde vara betydligt svalare.

Det här är ett klart steg framåt för Swift 3. Den har fortfarande ett märkligt tangentbord, men annars har vi väldigt lite att klaga på, och trots att den faktiskt är långsammast i testet så känns den inte så.

Fakta Acer Swift 3 SF314-51 NX.GKBED.022

Kontakt: www.acer.se
Processor: Intel Core i3 7100U, 2,4 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 620.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd.
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter.
Webbkamera: 720 p.
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport, usb 3.0 typ a, usb 2.0, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Bakbelyst tangentbord: Ja.
Övrigt: Fingeravtrycksläsare.
Storlek: 34,1 x 23 7 x 1,8 cm.
Vikt: 1,5 kg.
Pris: 7 000 kr.

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 2,88 poäng.
Cinebench 11.5, grafik: 31,64 fps.
Disk, läsning: 493,7 MB/s.
Disk, sökning: 0,1 ms.
Batteritid: 3h 35min (hög belastning), 13h 30min (låg belastning).
Ljusstyrka, skärm: 220 cd/m2.
Ljudnivå, kylning: 0-38 dBa.

plus

Tunn och välbyggd.
Bra batteritid.
Extra snabb ssd.
Bra bild och ljud.

minus

Osmart designat tangentbord.
Marginellt efter i maxprestanda.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10