Lokal utmanare håller jämna steg

Det är inte varje dag vi får stifta bekantskap med ett helt nytt pc-varumärke, men det här är en sådan dag. Cepter är en serie produkter, från stationära och bärbara datorer till datorchassin, spelmöss och tangentbord, från elektronikbutiken Power.

Det är vanligt att vi ser butiker som Komplett och Webhallen bygga (eller låta någon annan bygga) egna stationära pc, men bärbara är betydligt mer sällsynta. Så, hur står sig en Cepter-dator i ren byggkvalitet mot de stora märkesdatorerna? Jodå, den håller i stort sett jämna steg.

Cepter N510 är en 15-tummare av det lite bastantare slaget, med en vikt på lite över två kilo, stort tangentbord med sifferknappsats. Den är faktiskt inte så stor som vi befarade. Med tunna skärmkanter, i alla fall på sidorna, är den behändigt kompakt att bära runt på.

Cepter 510 fram

Skärmen är en ips-panel på 1920 x 1080 bildpunkter. Den har duglig, om inte hög ljusstyrka, godkänd kontrast och rena om än lite kalla färger. Den ser ut att ha samma lätt skiftande kontrast i olika betraktningsvinklar som Asus Vivobook S14, men annars har vi inget specifikt negativt att säga om den.

Att tillverkaren valt att sätta webbkameran i nederkant är lite störande. Vi hade hellre sett skärmen placerad några millimeter lägre och kameran på ”vanlig” plats istället. Men det ger i alla fall datorn en lite annorlunda look.

N510 annars är ett stabilt bygge med god kvalitetskänsla, även om en del designdetaljer är lite tråkigt gråplastiga. Vi får välbyggt tangentbord och musplatta, men tyvärr ingen bakbelysning i tangentbordet. På sidorna hittar vi en gedigen uppsättning anslutningar, med både displayport via usb c-kontakt och hdmi-utgång. Möjligen hade fast nätverksport varit trevligt, men vi har inga klagomål att framföra på wifi-uppkopplingen.

Datorn finns i två versioner. Den vi bad att få in var N510-01, en modell med dubbelkärnig Core i3-processor istället för N510-03, som har mer kraftfulla fyrkärniga Core i5 plus Geforce MX150-grafik. Den senare hade nämligen prislapp på precis över vårt pristak på 8 000 kronor. Nu när vi testar har de dock precis sänkt priset även på den.

Men Core i3-modellen är intressant den också. Vi får inte de där kontinuerligt toppade prestanda som gör sådant som videorendering eller filkomprimering snabbare. Surfande, Office-jobb och liknande sysslor klarar den däremot galant och mer strömsnålt än kraftfullare alternativet.

Cepter 510 baksida

Precis som med den andra Core i3-datorn i testet, HP Pavilion X360, får vi här 4 GB ram-minne. Vi hade nog uppskattat 8 GB. På lagringssidan får vi dock utrymme så att det räcker och blir över. En beskedlig och måttligt snabb ssd på 128 GB som systemdisk, men sedan också en klassisk mekanisk disk på 1 TB.

Med mekanisk disk under huven blir datorn aldrig helt tyst. Trots beskedligare processor än flertalet av konkurrenterna har den även en tendens att dra igång fläktar som till och från väsnas en hel del. Det är inte så högljutt att det är direkt störande, men med så pass stort chassi och beskedliga prestanda hade vi hoppats på lite bättre.

Datorns inbyggda högtalare hör inte heller till de bästa. De ger oss tunt ljud utan någon vidare bas. Stereospridningen är dock god. Ljudbilden kan lyftas upp lite tack vare stöd för Dolby Audio och en bra equaliser i separat app. Men även då låter flertalet konkurrenter bättre.

Cepter N510 kommer med en ren Windows 10 Home-installation utan bloatware utöver det som ingår i Windows och inte går att undvika. Power stoppar med Dolbys ljudinställnings-app samt en skrivbordsbakgrund, det är så vitt vi kan se allt.

Omdöme

En lokal pc-utmanare är alltid intressant, och om du uppskattar en rejäl dator med bra batteritid, rent system och extra hårddisk inbyggd är Cepter N510-01 inte alls ett dumt val. Det är också testets billigaste dator. En del detaljer hade kunnat vara bättre, som ljudnivån på kylningen, högtalarkvaliteten, bakbelysning i tangentbordet och placeringen på webbkameran. Överlag är vi dock nöjda, speciellt med tanke på priset.

Specifikationer

Produkt: Cepter N510-01
Testad: Maj 2019
Kontakt: www.power.se/cepter
Processor: Intel Core i3-8145U, 2,1 GHz dual core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 128 GB ssd + 1 TB hdd, plats för sd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Bakbelyst tangentbord: Nej
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport, 2 st usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 2h (hög belastning), 11h 40min (låg belastning)
Ljudnivå: 28-40 dBa
Storlek: 35,8 x 24,3 x 1,8 cm
Vikt: 2,3 kg
Rek. pris: 6 590 kr
Pris: Från 5 999 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 840 poäng
Geekbench 4, cpu: 8 199 poäng
Geekbench 4, grafik (OpenCL): 26 552 poäng
Disk, läsning: 326,8 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Välbyggd och stabil.
Extra hårddisk.
Rent Windows.
God ergonomi.
Bra batteritid.

minus

Begränsade prestanda.
Snålt med ram-minne.
Något högljudd.
Halvdana högtalare.

Betyg: 4 av 5