HP Pavilion 14

Kraftfull men klumpig

HP:s bidrag är Pavilion 14, ur deras lite enklare konsumentserie i prisklassen under Envy och Spectre. Som namnet antyder handlar det om en 14-tummare och yttermåtten är de största i testet både på bredden och i tjocklek. Trots det är den däremot inte särskilt tung. En orsak till det är att alla ytor är i plast och den känns också lite billig att använda och bära runt på, även om den har en bekvämt avrundad form som gör den extra greppvänlig.

HP Pavilion 14
HP Pavilion 14 med sin svarta insida och sitt svarta tangentbord. Kanske blir det lite väl mörkt, speciellt då tangenterna inte har bakbelysning.

På insidan har den en lite egensinnig design i mörka svarta toner och ljusa ränder. Hopfälld ser den mer konservativ ut med ljusgrå aluminiumliknande matt plast och silverglänsande detaljer.

En positiv detalj är att HP får plats med, och har valt att sätta dit, en fast nätverksport. Annars är det ungefär samma uppsättning anslutningar som vanligt – tre usb-portar, hdmi och headsetuttag. Dock ingen usb-port i nya typ c-storleken. Knapparna i tangentbordet är välbyggda och ger bra respons, men HP får minuspoäng då de är enda dator i testet som inte ger oss bakbelysning där. Musplattan är också lite tveksam, med stum klickfunktion och aningen släpig respons.

Skärmen har blank yta men är inte en pekskärm som i Asus Vivobook Flip. Det är väl kanske en smaksak, men vi tycker att en matt skärm som kan hantera reflexer bättre är att föredra. Dessutom har den precis som Asus dator måttlig ljusstyrka. Men vi gillar dess klara färger och fina kontrast vilket gör den utmärkt för att titta på film på. Det står Bang & Olufsen på högtalarna, men låt dig inte luras av det – de är ganska genomsnittliga för en billig bärbar. Hög maxvolym, men också lite skränigt ljud. Varken dåligt eller bra, men inte värdiga B&O-loggan.

Pavilion 14 har en Core i5-processor av senaste Kaby Lake-typ och en relativt snabb ssd. Det borde göra Pavilion 14 till en av de snabbaste i testet. Men den goda prestandan störs av en överambitiös programuppsättning. Vi bombarderas av massor med irriterande popuper från "HP support assistant" och andra liknande funktioner som vi inte hittar något vettigt sätt att bli av med. Vi får även med en prova på-version av McAfees virusskydd som vi lika gärna hade kunnat vara utan.

HP Pavilion 14
Det yttre går i ljusare toner, antingen i matt silver- eller guldton.

Det verkar som om alla extrafunktioner och systemövervakning HP vill göra påverkar prestanda negativt. Det här är på pappret en av de snabbaste datorerna i testet, men den upplevs inte som det. Det är sega fördröjningar vid programstarter och vid en del försterhantering.

Till skillnad från flera av datorerna i testet blir fläktarna aldrig helt tysta, även om de aldrig direkt är störande högljudda ens när de jobbar intensivt. Datorns batteritid är också snäppet kortare än konkurrenterna, troligen just eftersom det pågår fler och konstanta bakgrundsprocesser.

Fakta HP Pavilion 14-AL174no

Kontakt: www.hp.se
Processor: Intel Core i5 7200U, 2,5 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 620.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd.
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter.
Webbkamera: 720 p.
Anslutningar: 2 st usb 3.0 typ a, usb 2.0, lan, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Bakbelyst tangentbord: Nej.
Storlek: 33,9 x 22,7 x 2,2 cm.
Vikt: 1,5 kg.
Pris: 7 000 kr.

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 3,58 poäng.
Cinebench 11.5, grafik: 26,44 fps.
Disk, läsning: 381,5 MB/s.
Disk, sökning: 0,1 ms.
Batteritid: 5h 5min (hög belastning), 10h (låg belastning).
Ljusstyrka, skärm: 209 cd/m2.
Ljudnivå, kylning: 30-40 dBa.

plus

Höga grundprestanda.
Bra bildskärm för film.
Bekväm att bära.

minus

Plastig och tjock.
Många störande bakgrundsprogram.
Något kort batteritid.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10