Lenovo Ideapad 510S-13

Minsta mått och mest kraft

Bra valDet här är den mest kompakta datorn i testet, några millimeter kortare på alla ledder än de flesta andra, och även en av de tunnaste. Däremot väger den lika mycket som de flesta andra datorer i denna storleks- och prisklass. Det mesta i chassit är plast eller andra syntetiska material, men runt tangentbordet är det en matt, sval metallyta.

Lenovo Ideapad 510S-13
Ideapad har ett enkelt och stilrent yttre. Chassit är dock mestadels i plast så den ger oss inte samma kvalitetsintryck som Acer Swift 3. 

Datorn har en neutralt gråa ytor, enkla rätvinkliga sidor och aningen avrundade kanter som gör den hyfsat lätt att bära runt på. Komforten och kvalitetskänslan i mus och tangentbord är också den mycket hög. Tangentbordet har en udda placering av piltangent uppåt, vänster om högra shift-knappen, så den lyckas vi gång på gång träffa av misstag. Det går givetvis att träna bort, men lite irriterande är det.

På sidorna sitter en inte särskilt överraskande uppsättning externa anslutningar. Det är exakt samma som i HP Pavilion 14: tre usb-portar, hdmi, fast nätverk och headsetuttag. Vi är lite förvånade över hur många av datorerna som har nätverksport, det trodde vi de flesta tillverkare hade pensionerat helt i lättviktsdatorer. Men här i de lite billigare prisklasserna lever det traditionella tydligen kvar.

Bildskärmen är den ljusstarkaste i testet, tillsammans med Toshibas skärm är den markant ljusare än de övriga. Det ger en påtaglig fördel vid användning utomhus, eller bara i ett ovanligt ljust rum. Vi är däremot inte särskilt imponerade av kontrasten eller färgrymden i skärmen. Den är ganska blek i mörka ytor och läcker en hel del ljus på kortsidorna. Den duger absolut utmärkt för surf och kontorsjobb, men är mindre lyckad för film. Högtalarna hör däremot till de bättre i testet. Inte så kraftfulla men med bra stereo och tydlig ljudbild.

Lenovo Ideapad 510S-13
Det här är testets tunnaste och mest kompakta dator, men inte den lättaste.

Ideapad 510S-13 säljs i flera olika konfigurationer, och vår testmodell matchar på pappret HP Pavilion 14, med Core i5-processor av Kaby Lake-typ, 8 GB ddr4-minnen och 256 GB ssd. Men tack vare en mer nerslimmad Windowsinstallation får vi bättre och snabbare respons från systemet, en piggare upplevelse och mindre irritationsmoment i form av lagg och popupfönster och annat nonsens.

Vi får också klart bättre batteritid när vi använder datorn sparsamt, nästan 14 timmar räcker den då. Ett tips är att inte ha skärmljusstyrkan på max, det gör att den drar lite extra batteri. Precis som Asus och Acers datorer kan Ideapad 510S-13 jobba delvis helt utan fläktkylning. Däremot är den påtagligt mer högljudd än de två när den väl drar igång. 

Fakta Lenovo Ideapad 510S-13 80V00018MX

Kontakt: www.lenovo.com/se
Processor: Intel Core i5 7200U, 2,5 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 620.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd.
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter.
Webbkamera: 720 p.
Anslutningar: 2 st usb 3.0 typ a, usb 2.0, lan, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Bakbelyst tangentbord: Ja.
Storlek: 32 x 22,5 x 1,8 cm.
Vikt: 1,5 kg.
Pris: 7 000 kr.


Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 3,57 poäng.
Cinebench 11.5, grafik: 29,31 fps.
Disk, läsning: 331,7 MB/s.
Disk, sökning: 0,1 ms.
Batteritid: 4h 45min (hög belastning), 13h 40min (låg belastning).
Ljusstyrka, skärm: 265 cd/m2.
Ljudnivå, kylning: 0-39 dBa.

plus

Höga prestanda.
Bekvämt tangentbord och musplatta.
Bra batteritid.
Ljusstark skärm.

minus

Måttlig kontrast i skärmen.
Fläktar bitvis högljudda.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10