Toshiba Tecra Z40-C

Jobbdator för alla

Toshiba Tecra Z40-C är en 14-tummare med ett mycket välbyggt och stadigt chassi helt i lättmetall. Det känns tåligt, exklusivt och lyxigt med tanke på prisklassen. Trots det är den faktiskt lättast i testet, om än med minsta möjlig marginal. Lite vassa kanter runtom gör den dock aningen obekväm att bära.

Toshiba Tecra Z40-C
Smartcard-läsare, rejäl ethernetport, musplupp mitt i tangentbordet. Japp, det här är verkligen en dator som kan tilltala en och annan traditionalist.

Det här är en typisk businessdator, med smartcardläsare, fingeravtrycksläsare, dockningsport på undersidan, fast nätverksport och Windows 10 Pro, och den säljs också främst till större företag. Men då den finns tillgänglig i butiker för vem som helst att köpa så ska den definitivt testas här.

I sedvanlig ordning har Toshiba satt in ett tangentbord som är ovanligt kompakt på höjden. Vi begriper oss inte riktigt på det, men det är uppenbarligen ett medvetet val. För övrigt är det välbyggt och ger bra skrivkänsla i dess bakbelysta knappar. Mitt i tangentbordet sitter det en styrknapp för musen, något som vi ser mindre och mindre av på senare år, även i businessdatorer. Givetvis har den vanlig musplatta också, om än lite mindre till ytan än de flesta andra nyare 13- och 14-tumsdatorer.

Skärmen är en trevlig skarp ips-panel med samma goda ljusstyrka som Lenovo Ideapad 510S-13. Den gör inget speciellt färgmässigt utan levererar en neutral bild som passar utmärkt för kontorsjobb, både inne och ute om det inte är allt för soligt.

Ljudet ur högtalarna har en lite udda klang. Det är inte så kraftfullt, och har lite tunt mellanregister och minimalt med bas. Det verkar hårt anpassat för att filtrera fram just röster. Det kan vara bra för Skype-samtalen, men är ingenting som gör den speciellt kul för film och musik.

Toshiba Tecra Z40-C
Toshibas dator är en snygg och slimmad lättviktare som känns modern. Det är imponerande.

Processorn är en Core i5 av Skylake-typ som presterar efter förväntningarna. Den duger med god marginal till nästan allt, men är inte något som heller blåser oss av stolen, och Tecra Z40-C hamnar ungefär i mitten av startfältet i de flesta prestandamätningar – förutom grafiken där den ligger efter. Men det här är ändå ingen dator att spela på, så det är mindre viktigt. Mer relevant är att den har en mindre ssd än konkurrenterna, i alla fall den version av datorn som säljs i butiker till rätt pris för detta test. 128 GB räcker dock långt för många användare.

En lite irriterande detalj är att fläktarna aldrig verkar gå ner i varv, utan vi har ett påtagligt fläktljud i bakgrunden konstant. Å andra sidan är det sällan som kylningen blir mer aktiv utan den håller sig överlag på lågt varvtal och dämpad volym. Den mest positiva överraskningen är annars datorns utmärkta batteritid. Vi får upp emot 16 timmar med dämpad ljusstyrka och mild användning, till exempel textredigering i Word. Däremot drar den precis som Lenovos dator lite extra ström med ljusstyrkan på max, då ställ gärna ner den om du kan.

Fakta Toshiba Tecra Z40-C-10R

Kontakt: www.toshiba.se
Processor: Intel Core i5 6200U, 2,4 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 520.
Minne: 8 GB ddr3.
Lagring: 128 GB ssd, plats för sd.
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter.
Webbkamera: 1080p.
Anslutningar: 3 st usb 3.0 typ a, lan, hdmi, vga, headset, dockningsport.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0.
Operativsystem: Windows 10 Pro.
Bakbelyst tangentbord: Ja.
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, tpm, smartcard-läsare, styrknapp.
Storlek: 33,8 x 23,6 x 2,1 cm.
Vikt: 1,47 kg.
Pris: 7 000 kr.

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 3,17 poäng.
Cinebench 11.5, grafik: 22,28 poäng.
Disk, läsning: 309,9 MB/s.
Disk, sökning: 0,2 ms.
Batteritid: 4h 15min (hög belastning), 16h (låg belastning).
Ljusstyrka, skärm: 256 cd/m2.
Ljudnivå, kylning: 33-36 dBa.

plus

Stadigt byggd men lätt.
Praktiska extrafunktioner.
Ljusstark skärm.
Extra bra batteritid.

minus

Trista högtalare.
Onödigt kompakt tangentbord.
Konstant fläktbrus.
Liten ssd.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10