Det är lätt att stirra sig blind på det senaste och bästa när man tittar efter teknik, och är i köptagen efter en ny dator. Men för det mesta kanske inte behoven är så där astronomiskt stora. Det är möjligt att du kan få allt du egentligen behöver i en ny dator utan att behöva lägga ut enorma summor pengar.

De flesta köper fortfarande den där ”vanliga” 15-tummaren som kan göra det mesta och är mer bekväm att jobba på där hemma än en pytteliten pc-platta med tangentbord eller en dyr ultrabook. För visst är det skönt med en större skärm ett litet 10-tums-frimärke när du ska få översikt i Excel-arket. Då är det dessutom ingen större katastrof om du får lite pixlig bild – bara texten är läsbar.

Utgå från användningen

En viktig fråga är: Hur mycket processor, minne och maxat grafikkort behöver du om det enda du gör med datorn är att kolla Facebook, köra Office, mejla, surfa och titta på Youtube-klipp? Det finns en hel uppsjö med alldeles utmärkta budgetdatorer som gör detta utan problem.

Under senaste året har utvecklingen i det som tillverkarna kallar ”entry level-segmentet” gått snabbt. Billiga och enkla bärbara datorer som har prislappar på mellan tre och sex tusen kronor har börjat adoptera teknik som vi tidigare bara sett i dyra prestandamaskiner och i ultrabook-datorer.

Fyra av fem datorer i detta test har ssd istället för mekanisk disk, och att diskarna blir mindre och snabbare är en tydlig trend. Vi lagrar allt mindre media lokalt på datorerna, utan använder i stället molnlagring, nas i hemmet – eller strömmar allt från tjänster som Spotify och Netflix.

Vi börjar också se andra moderna teknik göra debut i budgetklass, som wifi enligt nya snabba 802.11ac-standarden och snabbare usb-portar.

Skärmarna steget efter

Ett problem är att vi fortfarande få dras med lågupplösta och bleka bildskärmar. Samtliga skärmar i testet har så kallad tn-panel. Det är en gammal teknik för bildskärmar som gör den väldigt känsliga för snäva betraktningsvinklar, speciellt i höjdled. De är också dåliga på att få bra kontrast och svärta jämfört med nya och dyrare skärmar som för det mesta har paneler med pls- eller ips-teknik. Det är dessutom bara två av våra fem testade datorer som har full hd-upplösning.

Det är stor variation på hur mycket prestanda vi får från de olika datorerna i den här prisklassen. För det mesta när vi gör ett test brukar nästan hela startfältet ha samma eller nästan samma processor. Här i budgetsegmentet blandas processorsgenerationer, arkitekturer och tillverkare mycket mer. Det är inte alltid maxad prestanda ger dig bäst valuta för pengarna, och tillverkarna prioriterar ibland annat, till exempel större hårddisk eller bättre bildskärm.

Det finns också möjlighet att göra rejäla klipp. I testet har vi medvetet ignorerat eventuella tillfälliga kampanjer, men de stora butikerna som Elgiganten, Siba och Mediamarkt har ofta tillfälliga erbjudanden som gör att du kan få datorer värda ett par tusen mer för så lite som fem eller sex tusen. Då handlar det ofta om just de datorer vi har testat här, fast med en uppgraderad konfiguration. Snabbare processor större hårddisk, och så vidare.

Just därför ska du också ta prislapparna på datorerna vi testade och även de exakta modellerna i testet med en lite nypa salt, i den här prisklassen kan utbudet och erbjudandena variera ganska snabbt.
 

Acer Aspire E5-573

Acer Aspire E5-573

Kantig och kraftfull

En av storsäljarna i den här prisklassen är 15-tummaren Acer Aspire E5 med tillägget 573. Acer har haft Aspire E5-modeller i flera år nu, och de särskiljs med en extra sifferkod.

Men även 573:an går att få med en mängd olika konfigurationer. Den som passar bäst in i vår prisklass är dock denna, som kommer med Intel Core i5-processor, 4 gigabyte minne och en 500 gigabyte traditionell, mekanisk hårddisk.

Specifikationerna gör den till testets kraftfullaste dator, i alla fall om man enbart tittar på processorn. Fjärde generationens Core är förvisso gammal teknik, när vi nu är på sjätte i de modernaste datorerna, men i det här startfältet är den ändå med god marginal snabbast. Det här var vad som satt i en ultrabook som ansågs kraftfull för bara ett drygt år sedan.

Inbyggda Intel-grafiken börjar dock kännas lite mossig och ger ingen fördel över de flesta av konkurrenterna i testet. Det är också enda datorn i testet som har en mekanisk hårddisk istället för ssd. Det ger den i och för sig generöst med lagringsplats, men bidrar också till en seg upplevelse.

Acer Aspire E5-573

Gammalmodig och omodern

Det här är över huvud taget den dator i testet som känns mest gammalmodig och omodern. Vi saknar bland annat alla sorters nymodigheter som usb typ c och snabb wifi. Skärmen är en tn-panel på 1 366 x 768 bildpunkter med snäva betraktningsvinklar, blek kontrast och måttlig ljusstyrka. Den duger för kontorsjobb i inomhusmiljö, men är annars inget vidare.

Till det yttre är det ett stabilt bygge med välplacerade portar, stor musplatta med bra kontroll och väldisponerat tangentbord som vi inte finner något påtagligt att klaga på. Men den är också lite småtung och allt annat än vacker att skåda. Det är ett gråfult och plastigt bygge med obekväma gjutskarvar i plasten som sticker ut och stör.

Chassit har en plats för dvd-enhet, men vår konfiguration levereras utan optisk läsare.
Slutligen får Acer ett litet minus för överdrivet många förinstallerade skräpprogram (bloatware) och reklamlänkar. Allt sådant går att rensa bort, men det är störande att vi ska behöva göra det.


Fakta Acer Aspire E5-573 NX.MVHED.143

Processor: Intel Core i5 4210U, 1,7 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 4400
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 500 GB hdd, 5400 rpm
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc
Optisk enhet: Nej
Bildskärm: 15,6 blank tn, 1 366 x 768 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2x usb 3.0, usb 2.0, lan, hdmi, vga, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 38,2 x 25,6 x 2,9 cm
Vikt: 2,4 kg
Pris: 5 000 kr

Mätresultat
Cinebench 11.5, cpu: 2,56 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 17,21 fps
Disk, läsning: 71,3 MB/s
Disk, sökning: 17 ms
Batteritid, låg belastning: 9 timmar 50 minuter
Batteritid, hög belastning: 3 timmar 30 minuter
Ljudnivå: 33-36 dBa

plus

Kraftfull processor.
Gott om lagringsplats.
Bra ergonomi.

minus

Seg mekanisk hårddisk.
Stor och tung.
Trist bildskärm.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10
Asus Eeebook E403

Asus Eeebook E403

Elegant lättviktare utan kraft

Billiga notebooks kommer i många skepnader nuförtiden. En gång i tiden fick man välja mellan superseg netbook eller stort och tung 15-tummare. Med Eeebook E403 har dock Asus slagit till med en 14-tummare med ultrabook-känsla med ett pris på bara fyra tusenlappar.

Den är under två centimeter tjock och väger bara 1,5 kilo. Eebook känns som en betydligt dyrare och lyxigare liten dator än vad den egentligen är tack vare genomtänkt design, smarta materialval och borstad metall i såväl locket som runt tangentbordet.

Det innebär dock att Asus har fått kompromissa med en del funktioner och prestanda för att den ska hålla sig i den här prisklassen. Det slimmade formatet har gjort att sådant som fast nätverksport fått bantas bort. Positivt är i stället att den har fått en usb-port av typen usb c, vilket kommer bli allt vanligare för externa tillbehör i framtiden.

Asus Eeebook E403

Liknar Surface

Processorn får oss att höja lite på ögonbrynen, eller i alla fall dess namn – Pentium känns verkligen gammaldags. Men man ska inte låta sig luras av det, det här är en modern och framförallt strömsnål processor som kom i början av förra året. Den kan på ett ungefär jämföras med en lite äldre Core i3 eller den Atom-processor som sitter i Microsoft Surface 3.

Liksom Surface 3 har Eeebook E403 en ssd. Tyvärr är det inte någon riktigt bra ssd med snabbt gränssnitt, som tre av datorerna i testet, utan en betydligt långsammare emmc-krets. Dessutom är den bara på 64 gigabyte. Det räcker så länge du inte vill installera alltför många program och om du lagrar foton, musik och filmer någon annanstans.

Det som i stället imponerar är batteritiden. Vi lyckas hålla datorn vid liv hela 19 timmar i sträck med vad som motsvarar enklare ordbehandling. Vill du till exempel spela film på den räcker det också en hel arbetsdag. Det är kanske inte det viktigaste i just detta test, men fortfarande ett rejält plus i kanten.

Bildskärmen är egentligen inte optimal för film, då den liksom alla andra skärmar i testet kör tn-teknik och har tveksam kontrast. Men med tanke på priset så håller den hyfsad klass.

Asus får här pluspoäng för sitt program Splendid som gör att du enkelt kan justera färgtemperaturen på skärmen efter eget tycke och smak. Och de inbyggda högtalarna är bra nog för att övertyga för film. De är inte direkt kraftfulla, men har bra tydlighet och balans.

Fakta Asus Eeebook E403SA-WX0002T

Processor: Intel Pentium N3700, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 64 GB emmc, plats för sd-kort
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc
Optisk enhet: Nej
Bildskärm: 14 blank tn, 1 366 x 768 bildpunkter
Webbkamera: 480p
Anslutningar: Usb 3.0, usb 3.0 typ c, usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 33,9 x 23,5 x 1,8 cm
Vikt: 1,5 kg
Pris: 4 000 kr

Mätresultat
Cinebench 11.5, cpu: 1,75 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 11,83 fps
Disk, läsning: 99 MB/s
Disk, sökning: 0,3 ms
Batteritid, låg belastning: 19 timmar 30 minuter
Batteritid, hög belastning: 7 timmar 5 minuter
Ljudnivå: Ljudlös

plus

Tunn, lätt och snygg.
Bra ljud.
Utmärkt batteritid.
Fritt från bloatware.

minus

Måttliga prestanda.
Inget ethernet.
Liten disk.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10
HP Pavilion 15

PC för Alla Bra valHP Pavilion 15

Färgglad med bra bildskärm

HP Pavilion 15 är ytterligare en dator som finns i en närmast oändlig mängd konfigurationer och prisklasser. Den som är vanligast förekommande ute i butikerna och som ligger i rätt prisklass för oss är en modell som utrustats med en lite enklare med fyrkärnig AMD-processor.

Till det yttre sticker vår testmodell ut rejält med sitt knallrosa skal. Samma dator fast med ett aningen annorlunda modellnummer säljs också i en blå variant och i en mer traditionellt grå. De kan variera lite i pris trots samma konfiguration, eftersom de verkar säljas av olika butiker.

Det här är en välbyggd dator utan några större störningsmoment när det gäller design eller konstruktion. Det enda vi möjligen stör oss på är att dess yttre i färgglad blank plats också drar åt dig fingeravtryck.

HP Pavilion 15

Bekvämt tangentbord
Pavilion 15 har testets bästa och mest bekväma tangentbord – HP brukar utmärka sig med det – och en stor musplatta som ger god kontroll. Vi har vissa problem att få en del utlovade gestkontroller att fungera, men för vanlig muskontroll är den utmärkt. Vi gillar också datorns 1080p-bildskärm. Det är förvissa fortfarande en tn-panel, men en som ger snäppet bättre bild än konkurrenterna i testet.

Med snabb ac-wifi, ovanligt bra om än inte högupplöst webbkamera och inbyggd mikrofon samt en inbyggd dvd-brännare känns Pavilion 15 som ett hyfsat komplett pc-paket.

Processorn AMD A4-6210 ser dock ut att vara den långsammaste processorn i testet enligt våra benchmark-test, men det betyder inte att den nödvändigtvis är för seg för dina behov. Kör du bara Office, lite webb och en och annan mediaspelare på datorn så räcker prestanda i den till gott och väl.

Tack vare en 128 gigabytes ssd av bra kvalitet upplevs datorn i nästan alla lägen fortfarande som problemfritt snabb.

Det som slöar ner den är snarare HP:s förkärlek för att lasta systemet med extra processer och program. En del är i och för sig är användbara, men också många som bara är skräpprogram (bloatware). Den som vet hur de rensar systemet kan få ut betydligt mer av denna dator. Då blir den en av de bättre datorerna i testet trots att den är den långsammaste.

Fakta HP Pavilion 15-ab150no

Processor: AMD A4-6210, 1,8 GHz quad core
Grafik: AMD Radeon R3
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 128 gb ssd
Kortläsare: Sd, sdhc
Optisk enhet: Dvdrw
Bildskärm: 15,6 matt tn, 1 920 x 1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2x usb 3.0, usb 2.0, lan, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 38,5 x 26,1 x 2,5 cm
Vikt: 2,3 kg
Pris: 4 500 kr

Mätresultat 
Cinebench 11.5, cpu: 1,31 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 9,16 fps
Disk, läsning: 341,4 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms
Batteritid, låg belastning: 11 timmar 30 minuter
Batteritid, hög belastning: 3 timmar 10 minuter
Ljudnivå: 31-36 dBa

plus

Bra bildskärm.
Bekvämt tangentbord och musplatta.
Snabb ssd.
Snabb wifi.

minus

Långsam processor.
En del bloatware.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Lenovo G50-80

PC för Alla Bäst i testLenovo G50-80

Vinnaren är trygg men inte så snygg

Trots många elegant och roligt designade datorer på senare år – många med tydlig konsument- och underhållningsvinkel – dras Lenovo fortfarande med en businesstråkig image. En orsak till det är datorer som Lenovo G50-80. Det här är ett plastigt svart och grovhugget block till laptop som är så långt ifrån flärd och glamour man kan komma. Den gör ett visst försök till lite mer slimmad och modern design, men det går inte att komma ifrån att helhetintryckt är ganska stelt.

Tyvärr går det också igen i tangentbordet, som är aningen stumt att skriva på. Däremot gillar vi att musplattan är mer traditionella än många numera och har separata musknappar nertill. Den är fortfarande stor nog för bekväm och problemfri muskontroll.

Det är egentligen absolut ingen dålig dator för den här prisklassen. Faktum är att den innehåller modernare processor, bättre grafikkrets, piggare uppkoppling och snabbare ssd än konkurrenterna.

Dessutom har den dvd-brännare och full hd-skärm, vilket bara HP-datorn också har. Skärmen håller inte riktigt lika bra klass som HP:s utan har mer problem med betraktningsvinklar och svärtan i mörka partier, men på det hela taget får den väl godkänt för att vara tn-panel.

Lenovo G50-80

Färskaste processorn
Processorn är en av de färskaste i testet, en Core i3 ur Broadwell-generationen. Det betyder dock inte att den är snabbast, den har ytterligare ett steg upp till Acer Aspire E5:s prestanda. Tack vare en bra ssd upplevs den ändå som riktigt rapp. Lenovo är dessutom bra på att hålla systemet rent från nedslöande onödigt tjafs. Det mesta i form av extratjänster och funktioner startas separat och är användbart, speciellt Lenovos utmärkta verktyg för systemåterställning.

G50-80 ligger rejält efter på en punkt, och det är batteritiden. Där många av konkurrenterna går att snålköra och få ut en hel arbetsdag, (eller i ett fall nästan ett helt dygn!) får vi nöja oss med mycket mindre här. Processorn bör vara mer strömsnål än så här, så riktigt vad problemet är begriper vi inte.

Vi lägger dock inte så stor vikt vid batteritid i detta test, därför blir det inget stort minus för det. Ska du ha den hemma är det här bästa datorn i testet.

Fakta Lenovo G50-80 (LE80E50308MT)

Processor: Intel Core i3 5005U, 2 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 5500
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 128 gb ssd
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc
Optisk enhet: Dvdrw
Bildskärm: 15,6 blank tn, 1 920 x 1 080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2x usb 3.0, usb 2.0, lan, hdmi, vga, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 37,7 x 25 x 3,4 cm
Vikt: 2,2 kg
Pris: 5 000 kr

Mätresultat
Cinebench 11.5, cpu: 2,22 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 20,15 fps
Disk, läsning: 290,2 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms
Batteritid, låg belastning: 6 timmar
Batteritid, hög belastning: 2 timmar 45 minuter
Ljudnivå: 33-37 dBa

plus

Goda prestanda.
Snabb ssd.
Relativt rent system.

minus

Något stelt tangentbord.
Tveksam batteritid.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

  

Toshiba Satellite Radius 14

Toshiba Satellite Radius 14

Vikbar och pekbar

Toshiba med sin Satellite Radius 14 sticker ut mest av alla i testet – både på gott och ont. Det är en 14-tumsdator med klart bastantare konstruktion än Asus Eeebook E403. Även Satellite Radius 14 har snygga ytor i antingen metall eller snyggt mönstrad plast. Den har dock en mer kantig design, en påtagligt högre vikt – plus rejäla fläktutblås där Eeebook var helt ljudlös och tillsluten.

Orsaken till det är bland annat att den har utrustats med AMD:s A8-processor som kräver betydligt mer kylning, speciellt tack vare dess integrerade Radeon-grafik. I våra benchmark-tester klarar sig inte AMD A8 särskilt bra, utan drar i princip jämnt med just Pentium-processorn i Eeebook. Men AMD:s arkitektur är inte helt jämförbar med Intels, så resultaten blir inte helt rättvisa.

Vi skulle klassa A8 som ett snäpp snabbare, även om den ligger efter både Intel Core i3 och Core i5. Grafikdelen övertygar dock, och du kan faktiskt köra enklare spel på Satellite Radius 14. Det ser dock inte direkt fantastiskt ut på den lilla skärmen med 1 366 x 768 pixlars upplösning.

Skärmen håller annars god klass för att vara en tn-panel och ger oss bättra svärta och mer filmvänlig färgpalett än de andra deltagarna i testet.

Toshiba Satellite Radius 14

Snabb ssd
En snabb ssd och åtta gigabyte minne där de andra datorerna i testet har fyra gör också sitt till för att bidra till en generellt pigg upplevelse. Tyvärr dras det hela ner lite av Toshibas vana att lasta på med för mycket egna tjänster och program. Som alltid kan en kunnig användare rensa ut en hel del onödigt och få en renare och snabbare upplevelse.

Datorn har klart godkänd batteritid, men tyvärr är kylningen allt annat än diskret. Det är inte alltid den behöver aktiva fläktar, men när de drar igång så viner de rejält.

Det andra som gör Radius 14 unik i testet är att den är ensam om att ha pekskärm. Dessutom har den en skärm som är flippbar 360 grader, vilket innebär att du kan vända den ut och in och köra i surfplatteläge. Det är verkligen inte vanligt i den här prisklassen. Nu är den i och för sig fånigt klumpig och tung som surfplatta, men en och annan kan säkert ha glädje av den.

Pekkontrollen är utmärkt, faktiskt bättre än kontrollen i musplattan, som har en tendens att lagga en aning.

Fakta Toshiba Satellite Radius 14 L40DW-C-104 

Processor: AMD A8-7410, 2,2 GHz quad core
Grafik: AMD Radeon R5
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 128 GB ssd
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc
Optisk enhet: Nej
Bildskärm: 14 tum blank tn, 1 366 x 768 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2x usb 3.0, usb 2.0, lan, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 33,7 x 23,5 x 2,1 cm
Vikt: 2 kg
Pris: 4 500 kr

Mätresultat
Cinebench 11.5, cpu: 1,66 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 21,52 fps
Disk, läsning: 282,5 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms
Batteritid, låg belastning: 9 timmar 30 minuter
Batteritid, hög belastning: 1 timmar 55 minuter
Ljudnivå: Ljudlös-43 dBa

plus

Pekskärm och vikbar design.
Stadig och välbyggd.
Gott om minne.
Bra kontrast i skärm.

minus

Ojämna prestanda.
Tung som 14-tummare.
Högljudd kylning.
Mycket bloatware.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Så gjorde vi urvalet och testet
Vi bjöd in samtliga tillverkare av bärbara pc som enligt prisjämförelsetjänsten Prisjakt.nu sålde datorer som matchade testets kriterier: Bärbar dator med bildskärm på mellan 14 och 15,6 tum, utrustad med Windows 10 och lanserad under 2015 eller 2016.

Av åtta inbjudna tillverkare var det enbart tre som hade och kunde leverera datorer för test. Då flera av de andra tillverkarna hade populära datormodeller i rätt klass till salu i de stora svenska elektronikbutikerna kontaktade vi dessa butiker direkt och kunde på så sätt komplettera med ett par datorer till.

Datorerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning, och med samtliga rekommenderade uppdateringar från Windows Update installerade.

Prestanda mättes med Cinebench 11.5, HD Tune Pro samt bedömdes manuellt med filkomprimering i Utforskaren, navigering på webbsidor med Google Chome och Microsoft Edge, uppspelning av 720p- och 1080p-video från Youtube, samt hantering av stora dokument i Microsoft Word och Microsoft Powerpoint. Batteritiden mättes med Imtec Battery Mark 1.1. Ljudnivå mättes på 50 centimeters avstånd i tyst kontorsmiljö med decibelmätare för studio.