Kompakt och elegant utmanare

Huawei, som gjorde pc-debut för bara några år sedan, har snabbt lyckats etablera Matebook X som ett populärt alternativ i det lyxigare ultratunna segmentet. Deras lite mer vardagliga bärbara är mindre kända, men inte så dåliga de heller. Den senaste heter Matebook D och lanserades förra året.

Den finns i flera varianter med olika processor, minne och lagring, och de flesta hamnar en liten bit över prisspannet i detta test. En modell kallad Matebook D R5 ligger dock på precis under 8 000 kronor.

För det priset får vi ovanligt mycket lyxkänsla, med chassi nästan helt i aluminium och avskalat, stilren design. Den har ett väldisponerat tangentbord med fin klickkänsla, om än rätt så låg slaghöjd, och något svag bakbelysning, och en stor musplatta.

Denna upplever vi som lite hoppig och den brister i precision något, men inte så pass mycket att det blir ett stort problem. Kanske om du ska redigera foton på pixelnivå, men då är det enklare att plugga in en extern mus. Datorn har gott om usb-portar för det.

Huawei Matebook D R5

Den är utrustad med en AMD Ryzen 5-processor av andra generationen, vilket innebär att vi också får trevligt snabb Radeon RX Vega 8-grafik inbyggd. Den har för övrigt liknande egenskaper som de flesta datorer i testet – 8 GB ram-minne, 256 GB ssd, och en 1080p ips-skärm som gör ett godkänt jobb för media och kontorsjobb, men med lite låg ljusstyrka för utomhusanvändande.

Det som möjligen saknas är nätverksuttag, vilket en del konkurrenterna har. För uppkoppling får vi istället förlita oss på wifi, men den ser ut att fungera problemfritt. En trevlig detalj är att på-knappen även är fingeravtrycksläsare. På undersidan av datorn hittar vi två högtalarelement som ger oss rent ljud med hög volym och fin detaljering, men rätt så svag bas.

Ryzen 5 är ett intressant alternativ till Intels processorer i denna prisklass. De ligger i ren cpu-kraft lite efter fyrkärniga Whiskey Lake-processorer, men är definitivt snabba nog för de flesta applikationer. Vi kan obehindrat redigera högupplösta bilder i Photoshop och göra enklare videoredigering.

AMD utnyttjar grafikdelen effektivt i många program, och dessutom får vi klart bättre resultat för spel än vad OpenCL-testet i Geekbench visar. Men vi fokuserar inte på spel här, och redovisar inga 3dmark-poäng. De vore fortfarande ganska låga. Det här är ingen dator du drar igång de senaste och tyngsta titlarna på, men till exempel lite Fortnite på lunchen borde inte vara något problem.

Datorn är inte överdrivet högljudd, men den verkar ha fläktkylning igång permanent, vilket är ovanligt med denna klass av hårdvara. I alla fall gick den inte ner till passiv kylning under vårt heldagstest. Det verkar dock inte påverka batteritiden, som ligger ungefär i klass med konkurrenternas.

Huawei Matebook D R5 profil

Matebook D levereras med en nästan helt ren Windows-installation, eller i alla fall så ren som Microsoft tillåter. De har installerat ett extra program kallat PC Manager. Med den får vi snabb versionskoll och uppdatering av drivrutiner, samt ett verktyg som kopplar samman datorn med en Huawei-telefon om du har en, för enkel synkning av foton.

Omdöme

Med denna version av Matebook D visar Huawei att de kan pressa priset utan att kompromissa med kvalitet och design. Det mesta med datorn håller god kvalitet, men den sticker inte ut och är extra bra på något specifikt. Det rena systemet är ett plus i kanten, men konstant susande kylning kan irritera.

Specifikationer

Produkt: Huawei Matebook D R5 8GB 256GB
Testad: Maj 2019
Kontakt: www.huawei.se
Processor: AMD Ryzen 5 2500U, 2 GHz quad core
Grafik: Radeon RX Vega 8
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Bakbelyst tangentbord: Ja
Anslutningar: Usb 3.0, usb 3.1 gen 1 typ c, usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 10min (hög belastning), 9h 30min (låg belastning)
Ljudnivå: 28-40 dBa
Storlek: 35,8 x 23,9 x 1,7 cm
Vikt: 1,47 kg
Rek. pris: 7 990 kr
OBS! Den exakta modell vi testade säljs inte längre, här hittar du en likvärdig/nyare modell. Pris: Från 6 490 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 032 poäng
Geekbench 4, cpu: 10 012 poäng
Geekbench 4, grafik (OpenCL): 28 661 poäng
Disk, läsning: 274,8 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Stilren och välbyggd.
God kvalitet på skärm och högtalare.
Lite extra spelprestanda.
Ren Windows-installation.

minus

Måttligare jobbprestanda.
Inte så snabb ssd.
Precisionsproblem i musplattan.
En hel del fläktljud.

Betyg: 4 av 5