En lavin av falska e-postkvitton landar just nu i svenska e-postinkorgar. Bedragarna, som utger sig för att vara från Telia, fångar din uppmärksamhet genom att hävda att någon kan ha köpt film i ditt namn via Telia Play+. Även e-postmeddelanden gällande falska återbetalningar cirkulerar.

Läs också: Fem digitala mardrömmar som kan skinna dig på pengar

Du ombes att följa en länk till ett formulär – en uppmaning som du inte under några omständigheter bör följa. Tillvägagångssättet är en vida spridd metod för nätfiske och syftar till att installera skadliga program på din dator. Själva mejlet är, som brukligt, skrivet på knackig svenska, innehåller felaktiga logotypbilder och anger priskursen i dollar. På sin Facebooksida uppmanar Telia mottagarna att radera mejlen omedelbart.

I dag rapporterar IDG.se att fejkade mejl blir en allt vanligare metod bland nätbrottslingarna. Om ett utskick skapar det minsta misstänksamhet, följ inga länkar och kontakta det drabbade företaget i fråga för att kontrollera hur det ligger till.

Inger Gunterberg vid Telias pressenhet känner till problemet, och menar att man är långt ifrån ensamma om att se sitt varumärke utnyttjas av bedragare.

– Stora, välkända företag och verksamheter är ständigt utsatta. Det är ett tråkigt samhällsfenomen som drabbar både oss och våra kunder – men även de som inte är knutna till Telia. Bedragarna kör på vinst och förlust och mejlar ut brett. Vi följer upp så gott vi kan genom att spärra avsändaradresser och kontakta ansvariga för de webbhotell och mindre isp:er som dessa mejl kommer ifrån. Man är också givetvis alltid välkommen att kontakta oss vid misstänksamhet.

Så här kan det aktuella bedrägeriförsöket se ut: 

Telia phishing