Stäng av roaming

Det har blivit billigare att surfa på resan. Alla operatörer har speciella utlandspaket, och så länge du håller dig inom EU är priserna förhållandevis rimliga. Åker du till andra länder kan det dock bli galet dyrt, vilket är en anledning att stänga av roaming för att inte bränna data i onödan.

Missa inte: Undvik skräckfakturan när du är utomlands

Det viktigaste tipset för att slippa bli skinnad är alltid att stänga av roaming genom att kontakta sin internetoperatör och se till att du har en utlandsspärr påslagen. På så sätt kan du inte surfa orimligt mycket. När du slår i taket, som ligger runt 500 kronor, får du ett meddelande och för att surfa vidare måste du bekräfta detta.

Det finns dock även inställningar du kan göra i din telefon. Här är de viktigaste.


Surfa via roaming

Nuförtiden erbjuder de största mobiloperatörerna i Sverige särskilda paket för de mest populära destinationerna. Ett varningens tecken bör dock utfärdas – checka alltid av om det finns ett särskilt paket för just din destination före avfärd. Vissa platser i världen saknar prisvärda alternativ och kostar en hel del pengar via vanlig roaming. I sådana fall rekommenderar vi enbart wifi-anslutningar med roamingen helt avstängd.

Läs mer: Sista minuten resor - så hittar du billigast flyg

Android:
Steg 1 – Kontrollera på din operatörs hemsida vilka sms-koder som gäller för din destination. I exemplet skickar vi koden EU750 till Tele 2 för att indikera att vi önskar 750 MB data inom valfritt EU-land. Priset blir 179 kronor och faktureras med nästkommande månadsfaktura. För kontantkort gäller särskilda regler (kolla med din operatör).

Dataroaming

Steg 2 – Du blir påmind om att ditt mobilkonto kommer att debiteras. Tryck på Skicka.
 

Dataroaming

Steg 3 – Tele2 (som används för just detta exempel) har godkänt köpet.

Dataroaming

Steg 4 – Lokalisera ”mobila nätverk”.

Dataroaming

Steg 5 – Tryck på ”dataroaming”.

Dataroaming

Steg 6 – Slå på dataroaming. Telefonen kan varna för höga kostnader, men då vi redan köpt till ett paket för utlandssurf kan vi enkelt ignorera detta.

Steg 6

Steg 7 – ”EU-roaming” gäller enbart om du har ett avtal med landets lokala mobiloperatörer. I vårt fall ska det vara avstängt.

Steg 7

Iphone:

Steg 1 och 2 – Precis som med Android.

Steg 3 – Lokalisera ”inställningar”

Steg 3

Steg 4 – Lokalisera ”mobilnät”.

Roaming

Steg 5 – Tryck på ”alternativ för mobildata”. Mobildata bör vara på.

Steg 5

Steg 6 – Se till att data-roaming är på. EU-internet ska vara av.

Steg 6