Kampen om att koras till bästa enkilosdatorn går vidare. Vi har kollat in senaste Macbook, och lågprisdatorn Asus E200HA. Nu är det dags för HP:s påkostade businessdator Elitebook Folio G1. Folio G1 har funnits sedan tidigare, men den version som nu släppts har så många nyheter och förändringar att vi gärna sett att HP gett den ett eget produktnamn. Det enda som ser ut att skilja den från föregångaren namnmässigt är serienumret.

Tunn, lätt och avskalad

HP har under senaste året spottat ut sig några riktigt snygga bärbara datorer, och frågan är om inte denna är stiligast av dem alla. Den är extremt slimmad och avskalad i designen med matta metallytor, lätt avfasade kanter och ett kromglänsande gångjärn. Vår modell vägde 970 gram, men HP uppger vikten som 1 kg.

HP Elitebook Folio G1
Skön skärm, om än inte högupplöst, välbyggt tangentbord och musplatta, gör Folio G1 till en bekväm dator att jobba på längre tid.

Det beror nog på att olika Folio G1-modeller väger aningen olika beroende på disk och skärmpanel. Vår har enklaste uppsättningen, en 1080p-skärm och 128 GB ssd. Det finns även 256 eller 512 GB, samt en modell med 4k-skärm. Tyvärr fanns inte den tillgänglig för test.

Inte riktigt rätta skärpan

1080p-skärmen är även den riktigt bra, med hög ljusstyrka och god kontrast, utmärkt för webb och kontorsjobb, och även njutbar för foton och film. Vi har inga uppgifter om panelens färgomfång, men den ser inte att göra bort sig. Tillsammans med ett par ovanligt välljudande högtalare signerade Bang & Olufsen blir mediaupplevelsen högklassig, i alla fall med tanke på formatet.

Datorn har dubbla riktade mikrofoner monterade på var sida om webbkameran, med bra dynamik och effektiv brusreducering. Vi har nog aldrig låtit så här bra i ett Skype-samtal från en laptop tidigare utan att ha headset på huvudet. Däremot ser vi tyvärr inte så bra ut. Webbkameran är på 720p, men bilden ser hårt komprimerad och utfrätt ut. Visst, vi har sett värre, men också betydligt bättre.

HP Elitebook Folio G1
Elitebook Folio G1 är inte folie-tunn, men bland det mest slimmade vi sett i pc-väg. Skärmen går att böja bakåt 180 grader. men inte mer. Den är med andra ord inte vikbar som till exempel Lenovos Yoga-datorer.

Core M levererar

Processorn är en Intel Core m5 i senaste generationen, som med dubbla kärnor och pigg grafikdel ger oss en övertygande prestanda för vardagsjobb och media. Det faktum att det är ddr4-minnen gör också sitt till. Ssd:n är inget märkvärdigt utan håller god standardklass.

Elitebook Folio G1 har ett fyrcelligt batteri på 38 Wh. Vid normaljobb i Office, surfande och enstaka filmklipp räcker det 6-7 timmar utan laddning. Mer krävande jobb kan dock halvera den tiden. Snålkör vi utan wifi och bara ordbehandlar har vi över 14 timmars batteritid.

Ut med det gamla…

Med Core M-processor behövs ingen aktiv kylning och därmed har de fläkthål som suttit på sidorna i en del andra Folio-modeller försvunnit här. Det har också blivit mycket mer spartanskt med anslutningar. I tidigare modell satt dubbla stora usb 3-kontakter, hdmi-port, mikro sd-läsare, strömförsörjning och en rejäl dockningsport.

HP Elitebook Folio G1
Två usb c-portar är bättre än en. Och ännu bättre att det är äkta 10 Gbit-hastighet på dem.

Allt detta är nu ersatt av två stycken Thunderbolt-portar. Där är det tänkt att du ska ansluta laddare (det går att ladda datorn i valfri port), usb-enheter, och dockning. Uppenbarligen kan du inte göra allt detta samtidigt, så du är nästan tvungen att också köpa till just en dockningsstation eller åtminstone en hubb för usb typ c. Det är med andra ord precis som på en Macbook, men tack vare att du i alla fall har två portar är det bara hälften så irriterande. Och här är det snabba usb 3.1 gen 2 jämfört med gen 1 i Macbook.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

HP EliteBook Folio G1 V1C64EA#AK8 Pris vid test: 17445 kr.

Bästa pris just nu: 18677 kr