Läs bloggen här: Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5 | Del 6

I går packade jag för första gången i livet upp en pc, och det tog hyfsat lång tid att komma igång med den.

Jag valde att hantera det mesta av mitt arbete med Googles tjänster, men jag installerade även Office 365 som jag redan hade i min Mac. Jag riktar därmed ett tack till Microsoft för att jag inte behöver köpa en ny licens bara för att jag är lite otrogen en stund.

Installationen blev således ganska enkel men tyvärr inte så smärtfri. Av någon anledning fick jag ”blåskärm” med sporadiska mellanrum och i olika situationer. Här springer jag direkt på mitt eget tillkortakommande, jag kan inte felsöka i en Windows-miljö, jag vet inte ens var jag ska börja. Omstarten är ju oundviklig men sen då, vad gör jag sen?

Jag är helt borttappad, jag förstår nu min svärmor Maggan lite bättre när jag försöker supporta henne över telefon och droppar one-liners som ”gå in under äpplet”, ”öppna nätverksinställningarna och…” och möts av total oförståelse. Jag inser att jag måste gå och be om hjälp. Jag går till förlagets IT-avdelning, en bunt fantastiska människor som alltid bemöter en med respekt och förståelse hur banalt problemet än må vara.

Blåskärm

Denna gång möts jag dock av kommentarer som ”Vad har du gjort nu?” och ”Jag får ALDRIG blåskärm”. Jag tror att det är karma, nu får jag tillbaka för alla glåpord och utspel jag gett ”Wintel”-sidan under alla dessa år.

Till mitt försvar visade det sig att det förinstallerade virusskyddet inte helt fungerade med mina inställningar i Google Chrome och Windows 10 egna säkerhetsinställningar. Efter att ha avinstallerat säkerhetsprogrammet, eller snarare fått hjälp att avinstallera det har jag inte haft ”blåskärm” en enda gång.

Min upplevelse av denna HP-maskin var annars fantastisk: kraftig i7-processor, supersmidig tablet-funktion i skärmen och ett smidigt format på maskinen. Bekantskapen gör att jag nu önskar mig liknande funktioner i Apples nya bärbara, som förhoppningsvis lanseras under WWDC i juni.

Jesper 4

När jag ändå önskar vill jag se tablet-funktion i skärmen, Retina-upplösning och Skylake-processorer. Om HP kan leverera det så varför inte Apple? Då får jag dessutom ett operativsystem som jag kan felsöka i.

Jag har ny bytt ut både min Iphone mot en Android och min Mac mot en pc. Frågan är om jag kan byta ut min Apple Watch mot en Android? Läs mer i morgon!

Fotnot: Jesper Landén är publishing director på MacWorld och ett inbitet Apple-fan sedan 1992. I den här bloggen berättar han hur det går att byta sida. Under en månad blev han av med alla Apple-prylar – och körde enbart Android och Windows.