Läs bloggen här: Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5 | Del 6

Efter en månad utan Apple-produkter måste jag erkänna att de olika ”världarna” inte längre är speciellt olika. Ekosystemen fyller samma behov, oavsett om man väljer Apple, Windows eller Android.

Jag uppfattar att allt är lite lättare i Apple-miljön. Det är nog en stor portion erfarenhet och investerad tid som avgör, men jag tror innerligt på symbiosen med att hårdvara och mjukvara kommer från samma leverantör. Något som Google säkert skulle kunna leverera om de valde att göra det. Jag tror dock inte att de gör det då de har så mycket investerat i samarbeten med hårdvarutillverkare. 

Samsung Galaxy S7
Jesper Landén saknar den stora skärmen från sin Samsung Galaxy S7 Edge.

Jag har sedan några dagar gått tillbaka till min iPhone 6s och saknar verkligen den stora skärmen i Samsung Galaxy S7 Edge. Jag envisas också med att försöka klicka i nedre högra hörnet på min iPhone för att ”backa” i olika situationer. Något jag däremot inte saknar är Edge-funktionen, alltså att skärmen fortsätter på kanten. Den ger visserligen en ”infinity” känsla men den gör också att jag ofrivilligt lägger till en stor skrattande smiley i diverse Facebook-inlägg där det verkligen inte är passande. Jag är dessutom inte speciellt förtjust i smileys överhuvudtaget. ;-)

Experimentet har gjort mig mer öppen för produkter utan Äpplen men jag kan inte ignorera förträffligheten i miljön som Apple skapar runt hela sin produktflora. Instängd, säger Bill. Frigjord, säger Bull. Min slutsats blir: Visst är det fantastiskt att man får välja själv.

Jesper 6

Fotnot: Jesper Landén är publishing director på MacWorld och ett inbitet Apple-fan sedan 1992. I den här bloggen berättar han om hur det går att byta sida. Under en månad blev han av med alla Apple-prylar och körde enbart Android och Windows.