Överkurs: Så kommer du åt din online-drive i Utforskaren – utan att behöva synka!

På datorer är tanken att du ska ha en lokal Drive-mapp och synka mot molnet, men det är inte alltid så smart. Många mindre Windows-datorer har bara 32 eller 64 gigabyte ssd, och då kan det bli trångt om utrymmet. Du kan istället ansluta direkt till online-disken utan synkning. Det är något som Microsoft Office redan gör, men det finns ingen superenkel inställning för att ge alla program samma tillgång. Du kan dock själv fixa det med ett litet knep.

CID
Kopiera från webbläsaren här...

Logga in på din Onedrive i en webbläsare. Från url:en kopierar du den rad bokstäver och siffror som står efter ”cid=”, antingen tills url-en är slut eller tills det kommer ett ”&” eller ett ”%”. Öppna sedan Utforskaren, gå till Den här datorn och välj Anslut Nätverksenhet. Skriv in ”https://d.docs-live.net/” följt av den kopierade textraden. Kryssa för Anslut med andra autentiseringsuppgifter, och tryck Slutför. Logga in med ditt Microsoft-konto, så bör din Onedrive dyka upp direkt i Utforskaren som en egen volym.

Nätverksvolym
...och sätt ihop den nya url:en här.

Det här funkar inte lika direkt med Google Drive och Icloud, men det finns tredjepartstjänster som klarar biffen. Den bästa vi hittat heter Storage Made Easy (eu.storagemadeeasy.com). Den samlar över 50 olika molnlagringtjänster i samma gränssnitt. Du kommer åt dem i deras webbgränssnitt, eller med en liten filhanterare som du laddar ner. Storage Made Easy är gratis i en begränsad version – max tre lagringstjänster och max två GB trafik i månaden. Sen får du uppgradera till betalversionen för drygt 600 kr. Då går det även att göra riktig nätverksenhet av den som vi gjorde med Onedrive.

Storage made easy
Storage Made Easys webbgränssnitt.