Dela med dig!
En av de bästa sakerna med en online-disk är att du lätt kan dela med dig, så att dina vänner enkelt kan ladda hem, titta på eller till och med redigera dina filer. I Onedrive och Google Drive kan du dela filer och även hela mappar – antingen från webbgränssnittet eller från de synkade lokala mapparna.

Välj ut en fil eller mapp och högerklicka på den, och du får fram alternativ för att lista mottagare (andra Google Drive eller Onedrive-användare i din kontaktlista) och sätta rättigheter (visa eller redigera). När du är klar dyker ditt dokument eller din mapp upp i deras Drive som en utdelad resurs.

Ett annat sätt är att skapa en länk som du kan skicka i mejl, posta på webbsajter, Facebook med mera. Då kan alla som ser länken komma åt utdelningen tills du väljer att ”stänga” url:en. Det kan vara ett smart sätt att fixa en snabb nerladdning av något du vill dela med världen. Men även dessa går att ställa in så att alla som får länken kan redigera… om det är ett Office- eller Google Docs-dokument.

Google Drive Delning
I Google Drive finns många alternativ och sätt att hantera utdelning av dokument.

I Icloud Drive är det lite mer begränsat. Du kan inte dela vilka filer som helst, och inte ifrån filhanteraren. Men öppnar du en Pages-, Numbers- eller Keynote-fil (Apples egna kontorsprogram) så kan du göra samma saker med dokument ett och ett inifrån vardera program.

Kontorsprogram i webbläsaren

På tal om Office, så finns det också fullt fungerande kontorsprogram i respektive molntjänst i form av webbaserade appar. De har all grundläggande funktionalitet som hos skrivbordsprogrammen, men kan sakna en och annan mer avancerad funktion. Det innebär att du kan logga in hos grannen på internetcaféet eller biblioteket utan att oroa dig för om de har rätt program installerade. I ditt molnkonto finns allt du behöver.

Det här gäller även för de som inte är Google Drive-, Icloud Drive- eller Onedrive-användare, och som får en delad länk från dig. Så den som till exempel aldrig har rört en Apple-pryl och inte har Apple-konto och Icloud, kan fortfarande komma åt en delade Pages-länk och får fram en webbversion av Pages – för bara det dokumentet.

Pages
Pages, Apples utmärkta ordbehandlare, funkar i webbläsaren även på en pc.

För Googles kontorsprogram, som ju från början är gjorda för webben, är istället frågan om det går att köra dem utan internetuppkoppling. Svaret är att jodå, det går tack vare det så kallade offline-läget

Tack vare delningsfunktionen kan du och andra du delar med vara inne och jobba i samma dokument på en gång (även i vanliga Office och Apples program). Det ser lite olika ut i olika appar, men i princip ser du extra markörer hoppa omkring och ändra på saker i realtid. Kanske lite förvirrande, men också riktigt kul och faktiskt ibland användbart.

Microsoft, Google och Apple tre är långt ifrån de enda företag som erbjuder molnlagringstjänster. Det finns en hel drös med populära alternativ. De flesta är fokuserade på just lagring och delning och saknar sådant som kontorsprogram och mejl, men kan vara intressanta alternativ om du vill skilja molndisken från resten av din online-identitet.

Den mest populära i Sverige är Dropbox, men det finns hundratals alternativ, en del tänkta för privat bruk och andra främst inriktade mot företag, till exempel Bitcasa, Box, Storegate, Insync och Amazon.

Office
Microsoft Office finns överallt: på webben eller som program och appar till Windows, Mac, Android och IOS. Du kan även jobba direkt mot Onedrive.