Backup i molnet

Backupprogram sparar och uppdaterar utvalda filer och mappar, hela din hårddisk eller en systemavbildning. Istället för att synka så är backup en envägskommunikation. Du skickar bara data till den, och hämtar bara i nödfall. Vanligen tar du backup till en extern hårddisk, en nas eller ibland fortfarande till dvd-skivor. Men molnet har seglat upp som ett starkt alternativ.

Fördelen med backup i molnet är lätt att se. Om ditt hus brinner ner med datorn i, är risken uppenbar att även backupdisken går förlorad. För att inte tala om när bärbara datorn behöver en återställning och du är på resa hundratals mil från backupen. Nackdelen är att det tar upp bandbredd. En första stor backup kan ta ett tag, eftersom du laddar upp åtskilliga gigabyte på en gång över bredbandet, men därefter går det smidigare, eftersom bara förändringar behöver laddas upp.

Crashplan logga
Crashplan från Code42. Är en populär molnbackup för både företag och vanligt folk.

Du betalar en avgift per månad eller år för vad som oftast är obegränsat utrymme (eller i alla fall rejält stort), och ett program på datorn håller backupen uppdaterad kontinuerligt, medan du jobbar på som vanligt och tänker på annat.

Hur säkert är detta? På en disk som Google Drive är den frågan inte riktigt lika viktig (men givetvis inte oviktig där heller), eftersom du kan välja att spara känsliga saker lokalt. I en online-backup sparas däremot precis allt. Din backup är givetvis krypterad (med minst 128 bitars aes-kryptering i de större backup-tjänsterna, ibland mer) och skyddad med ditt egna lösenord.

Även här finns det fler leverantörer än vi har möjlighet att räkna upp, men några av de mest populära är Crashplan, Idrive (alltså inte Icloud Drive), Acronis True Image Cloud och Mozy Home.