Utskrifter i molnet

Skrivaren är en gammal relik som har visat sig förvånansvärt seglivad. Men särskilt mycket har inte hänt på den tekniska sidan sedan på 90-talet. Eller är det verkligen sant?
De flesta skrivare har nätverkskoppling och på senare tid har de börjat utnyttja det på allvar. Numera kan du skicka utskriften på internet, så att du kan skriva ut även om du inte är hemma. Kanske vill du dela skrivaren med släkt och vänner, eller göra det enkelt för en gäst att skriva ut? Det är enklare än det låter.

Enklaste varianten är skrivare som har en unik e-postadress. Du mejlar helt enkelt till skrivaren och den skriver ut dina bilagor, om de har rätt format. Men det finns mer avancerade lösningar. Störst just nu är Google. Deras Cloud Print är en utskriftserver i molnet som många skrivare har direkt stöd för – och även andra skrivare går att ansluta via en dator. I en handfull program och appar går det då att skriva ut direkt, även på Android- och IOS-plattor och telefoner.

Cloud Print Logo
Kolla efter denna logga på din skrivare

I Windows och på Mac finns det vanliga skrivardrivrutiner som gör Google Cloud Printer till en egen skrivare i datorn. När du skriver ut skickas din utskrift till Googles molntjänst, där du kan logga in med ditt vanliga Google-konto och se en utskriftskö, välja vilken skrivare utskrifter ska skickas till (om du har flera eller om någon annan Cloud Print-användare valt att dela sin skrivare med dig), pausa och ta bort utskriftsjobb, med mera.

De flesta stora skrivartillverkare har också sina egna liknande lösningar, som HP Eprint, Samsung Cloud Print, Epson Connect och Xerox Cloud Print Services.

…och mycket mer

Till att börja med är ju alla de stora strömmande mediatjänsterna som Spotify, Netflix och Youtube i princip molntjänster, även om de inte direkt brukar kallas för det. Du har ett konto online, med köpta filmer, spellistor, prenumerationer och så vidare.

Loggar du in från en ny dator, makens telefon eller grannens Ipad så vet den vad du tittat eller lyssnat på. Ja, du kan till och med var i en film du senast pausade.

I en del tjänster, till exempel Google Play Music, kan du även ladda upp din egen media och strömma. Så har du demoskivor från lokala band, rariteter som inte finns i Googles katalog eller dina egna mästerverk så kan du ladda upp dem och sedan inkludera bland dina vanliga spellistor.

De stora spelbutikerna på nätet, som Steam, Origin och så vidare, är också molnbaserade. Där har du ett konto med köpta spel, spelinställningar, save-filer mer mera. Istället för att manuellt flytta över alla spel du har är det bara att logga in med ditt konto och installera dem igen om du byter dator.

Sedan börjar många andra prylar i hemmet inkludera tjänster eller delar av administrationen i molnet. Routrar, homeplug och andra nätverksprodukter från Linksys och D-link kan övervakas och till viss del administreras från respektive tillverkares molnportal. Så du kan vara på jobbet och stänga av wifi-åtkomsten på routern hemma, till exempel. Fler tillverkare jobbar på liknande funktioner, men dessa två har i dagsläget kommit längst.

Linksys
Molnbaserad hantering av en Linksys-router.

Slutligen har vi alla nya smarta hem-prylar som nu äntligen börjar ta fart – uppkopplade vitvaror, kaffebryggare med fjärrstyrning via app, fjärrstyrda larm och övervakning, automationssystem, robotar och mycket mer. Det mesta styrs med appar och en hel del går att ha koll på via molnet även om du inte är hemma.

I nästa del av skolan gör vi en djupdykning bland dessa prylar som gör ditt smarta hem till ett riktigt framtidshem.