Sverige hör till de som minst av alla i Europa använder homeplugs eller så kallade powerline-adaptrar i hemmet, trots att vi kanske hör till den skaran som skulle ha mest nytta av det. Det handlar altså om nätverkskoppling där du utnyttjar hemmets befintliga elledningar för att skicka datatrafik. Många har snabbt bredband och mängder av uppkopplade prylar hemma, Vi bökar med att få både fasta kablar och wifi att räcka till alla hemmets hörn, speciellt de av oss som bor i villa och har flera våningsplan att ta hänsyn till.

Missa inte: Så skyddar du ditt närverk i 7 enkla steg

Nyare, snabbare, smartare

Men homeplug-lösningar har länge dragits med bilden av att de är både sega, otympliga och opålitliga. Kanske kan det bli ändring på det med den nya generation pluggar vi sett på senare tid, som sätter ny standard både i hastighet och funktionalitet. Vi har i år testat två riktigt bra pluggar, Zyxel PLA5456 och D-link DHP-701AV som bägge satte hastighetsrekord i våra mätningar och imponerade med stabil uppkoppling. Nu har turen kommit till TP-link, vars nya plugg TL-WPA8630 inte bara är riktigt snabb, utan också ovanligt funktionsrik.

TP-link TL-WPA8630 Kit
Tredubbla ethernet-portar och wifi gör TL-WPA8630 riktigt mångsidig sdm homeplug.

Homeplug-tekniken fungerar i princip som en vanlig, dum kabel. Plugga in på två (eller fler) platser, sedan har du fast nätverk mellan dem. Det är allt. Men i TL-WPA8630 har TP-link lagt till både en tre-portars Gigabit Ethernet-switch och en 802.11ac wifi-åtkomstpunkt. TL-WPA8630 säljs i ett kit tillsammans med en vanlig plugg utan wifi, så tanken är att du sätter åtkomstpunkten i ett rum där wifi-signalen från huvudroutern inte räcker till.

Överaskande enkelt

Att komma igång med wifi är lika enkelt som att koppla in pluggarna, om inte enklare. Antingen använder du förkonfigurerade ssid-namn och lösenord, eller så synkar du dessa med din router genom att trycka på wps-knapen, göra det samma på pluggen och sedan vänta ett litet tag. Vill du sedan koppla in fler wifi-pluggar behöver du inte ha kontakt med originalroutern.

När flera wifi-pluggar är inkopplade på samma nät så synkar de dessutom andra inställningar mellan varandra, och här finns det ovanligt mycket att ställa in. Förutom wifi och säkerhetsalternativ finns möjlighet att sätta upp gästnätverk på både 5 och 2,4 GHz-bandet, schemalägga när det trådlösa nätverket ska gå att använda och få detaljerad överblick över vilka som är inloggade. 

TP-link TL-WPA8630 Kit uppkoppling
Du kopplar upp din första plug och din wifi-plug (detta kit), och sedan kan du ansluta fler wifi-pluggar i en kedja, eller direkt till första pluggen, eller huller om buller, systemet ser till att det blir rätt synkat.