Microsoft har släppt systemkraven för Windows Vista. I samband med detta har de också lanserat sajten "Get ready!" som ska ge dig svaret på om din dator är kraftfull nog för att köra Windows Vista, samt vilken version av systemet som är bäst för dig.

I ett startskede innehåller den nya sajten information om de olika versionerna av Windows Vista, en betaversion av programmet Upgrade advisor och information om vilka systemkrav Microsoft ställer för att få kalla en pc redo för Windows Vista.

Bra grafikkort krävs för Aero
Systemkraven som Microsoft ställer för Windows Vista finns i två varianter. Vista Capable innebär att du kan köra operativsystemet men att vissa funktioner (i första hand Aero) inte fungerar som det ska. Vista Premium Ready innebär att datorn är redo för en fullfjädrad Vista med gränssnittet Aero påslaget och möjligheter att till exempel se och spela in högkvalitetsvideo utan problem. Kraven för att få kallas Vista Capable är en 800 MHz-processor, 512 MB internminne och ett grafikkort som har stöd för Directx 9.
För Premium Ready ökas processorkravet till 1 GHz, 1 GB internminne, ett grafikkort med minst 128 MB minne, 40 GB hårddisk med 15 GB ledigt utrymme, dvd-spelare, möjlighet till internetanslutning och någon form av ljudkort.

Testa dig själv
För dig som inte vill grotta ned dig i tekniska specifikationer har Microsoft också tagit fram programmet Windows Vista Upgrade Advisor. Programmet kollar igenom din dator och analyserar hårdvara, program och annat och ger sedan förslag på hur du kan förbereda dig för Windows Vista. Via Upgrade Advisor kan du också få information om dina program är kompatibla med Windows Vista eller om du kommer att behöva uppgradera dem.

Get Ready-sajten och testprogrammet hittar du här.