Vi har under senaste åren testat några av smartphonemodellerna från Doro, den svenska tillverkaren som specialiserat sig på mobiler för seniorer. Den första, Phoneeasy 740, var en tråkig historia, med undermålig hårdvara och usel pekskärm, som blev ett hinder för den smartphone-ovana istället för en ny möjlighet. Men sedan har Doro ryckt upp sig, och förra årets Liberto 820 var ett mycket smartare bygge.

Bekväm och välbyggd

Nu har vi testat en uppföljare som släppts under våren, Doro 8030. Det första vi kan konstatera är att samtidigt som hårdvaran i Doros telefoner blir bättre och bättre så verkar lurarna också bli billigare och billigare. Doro 8030 säljs i flera butiker för 1 600 kronor som standard, medan föregångarna gick på ca 2 000 kronor.

Doro 8030 är bekvämt byggd, med 4,5-tumsskärm, skönt greppvänlig baksida som går att ta loss för att komma åt batteri och kortplatser, och med stora, rejäla fysiska knappar både för navigering, volym, och kamerakontroll. Det är visserligen rätt så plastig känsla rakt igenom, men vi förväntar oss inte heller mer med tanke på det låga priset.

Doro 8030
Bättre skärm än vad specarna antyder, skönt grepp och rejäla knappar.

Ett lite udda designval är att usb-porten sitter på ena långsidan. Detta är för att du också får med en dockningsport där telefonen är i horisontellt läge. Det ser snyggt ut som bordsklocka när du laddar luren, men placeringen gör att den är opraktisk att hålla i om du vill ladda och till exempel ringa samtidigt.

För en så pass liten slant ska man inte ha alltför höga förväntningar, och det är inte heller prestanda, högupplöst skärm eller någon kvalitetskamera som Doro lägger vikt på. Men alla tre gör jobbet för vardaglig användning.

Skärmen är förvisso rätt så lågupplöst, men med bra pekkontroll, ljusstyrka, kontrast och betraktningsvinklar kan vi förlåta det. En intressant funktion i systemet är att skärmen kan ställas i speciella färgkorrigeringslägen som är anpassade för olika typer av synfel.

Snabb nog, inte mer

Prestandamässigt är det långt ifrån toppmobilerna och Doro 8030 får även se sig slagen av många konkurrerande budgetmobiler. Det innebär dock inte att det går segt. Förutom surfning på en del annonstunga och dåligt optimerade webbsidor upplever vi ingen lagg i gränssnitt eller användning.

Doro 8030
Doro 8030 är precis en centimeter tjock. 

En del saker runt foto och film, som kamerans långsamma autofokus och släpande skärmuppdatering när vi filmar video, kan nog också bero på den klena hårdvaran. Men i bägge fallen blir slutresultatet väl godkänt. För att vara en gammal fem-megapixelsensor – samma som i föregångaren såvitt vi kan se – så gör den ett duktigt jobb med både fotning i dunkelt ljus och digital bildstabilisering för film. Kamera-appen har inga avancerade inställningar eller funktioner, men för den som bara vill hala upp den och ta en bild gör den jobbet.

Kameran framtill för självporträtt och videosamtal är en helt annan femma, den gör oss rejält besvikna. Här sitter en skruttig vga-sensor som ger suddig och grynig bild även i bra ljusförhållanden, och konstant rörelseoskärpa. Den som vill snacka i Skype med barnbarnen bör nog fundera på en laptop eller bättre surfplatta istället.

Doro 8030
I laddningsdockan kan du bland annat köra telefonen som sängklocka eller dra igång ett bildspel.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning