Plus och minus för ljudet

Vi får samma mixade upplevelse när det gäller ljudet. Samtal med telefonen vid örat och samtal eller musik och film via hörlursuttaget låter övertygande bra. Rent, tydligt, hög maxvolym och förvånansvärt detaljerat för att vara en budgetlur. Doro skyltar också med hur 8030 kan användas som högtalartelefon, men här brister det tyvärr. Högtalaren som sitter på baksidan har varken särskilt hög volym eller låter bra. Framförallt rister det rejält i den när vi drar upp volymen. I gengäld har telefonen riktigt bra mikrofon, så även om de du pratar med låter illa, så hör de dig utmärkt.

Det gör också att videoklipp du filmar blir tydliga. Vill du filma mycket behöver du dock stoppa in ett extra sd-kort, telefonens egna 8 GB lär inte räcka för evigt.

Doro 8030
Doros startskärmar är ganska långt ifrån den vanliga upplevelsen i Android. Det är inte nödvändigtvis negativt. Här får du mycket hjälp på vägen, men också snålt med möjligheter att anpassa det hela efter eget tycke och smak.

Ny smart sätt att hålla kontakten

Som med alla Doro-telefoner har 8030 en specialknapp på baksidan för trygghetslarm. Den kan programmeras att ringa upp eller skicka ett sms till valfritt nummer, komplett med gps-koordinater. Doro har också lanserat en mobiltjänst kallad Connect & Care som kan aktiveras med knappen. Den är lite mer avancerad än bara en uppringnings- och meddelandefunktion, och hjälper ett nätverk av anhöriga, grannar med mera hålla kontakten med och assistera en Doro-användare. De har en app på sin telefon och får via den notifieringar, larm, delade påminnelser med mera.

Doro har också jobbar på själva gränssnittet i telefonen och gjort det väldigt tydligt och enkelt för den som inte är van vid smartphones och dess många möjligheter. Systemet är Android 5.1, men med gränssnittet My Doro Manager är det inte mycket som är sig likt.

Navigering på eget sätt

Doro kallar 8030 för ”4g-telefonen som tänker som du”, och uppenbarligen tänker inte Doros tänkta användare som andra smartphone-användare. Alla funktioner är utskrivna på ren svenska och du navigerar inte genom att öppna en app för en funktion utan genom att säga till telefonen vad du vill göra just nu, samlade under olika kategorier – Visa, Skicka, Sök, och så vidare.

Doro 8030
Att navigera sig ner i systemets huvudmenyer för att starta funktioner är en annorlunda upplevelse.

På sätt och vis är det här smart, men det kan också bli lite förvirrande. Det är inte alltid uppenbart vilken kategori en viss funktion eller app har blivit sorterad under. Och du har inga egentliga möjligheter att själv anpassa gränssnittet och vilka appar du får snabb tillgång till.

Du har fyra fasta genvägar på startskärmen som du kan kontrollera själv, men det är allt. Du har tre förinstallerade widgetar, och ingen möjlighet att lägga till fler eller byta ut dem. Och de guidade menyerna går till Doros förvalda appar och funktioner, även om du hellre vill använda alternativa. Det går inte heller att städa upp bland dem och rensa bort sådana du inte är intresserad av. Vägledning är bra. Men när priset för det är inlåsning så undrar vi om det är helt rätt tänkt. I Liberto 820 fick man också utmärkt guidning, men mer traditionellt upplägg och större frihet.

Omdöme

Nu är ju inte vi målgruppen för den här typen av smartphone, men vi har hjälpt en hel del äldre släktingar och bekanta att rensa upp och göra en ”vanlig” Android-lur eller Iphone nybörjar-vänlig, och riktigt så här komplicerat behöver det inte vara. Tyvärr blir det här ibland många steg för att göra enkla saker…om det inte är precis de saker som Doro tror att du vill göra.

Doro 8030 har dock många andra bra egenskaper som fortfarande gör den till en bra senior-telefon. Nya Connect & Care-funktionen är riktigt intressant, och för vanliga telefonsamtal gör den ett kanonjobb även för de med nedsatt hörsel. Kameran och framförallt mikrofonen övertygar, telefonen är snabb nog för det mesta i vardagsväg och batteriet håller för en till två dagars användning.

Fakta Doro 8030

Tillverkare: Doro
Funktion: Smartphone
Systemkrets: Snapdragon 210 MSM8909
Processor: Cortex A7, 1,1 GHz quad core
Grafik: Adreno 304
Minne: 1 GB
Lagring: 8 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 4,5 tum ips, 480x854 bildpunkter (218 ppt)
Kameror: 5 megapixel med led bak, 0,3 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.1, a-gps
Operativsystem: Android 5.1
Övrigt: Trygghetslarm, laddningsdocka, stöd för hörslinga
Batteritid: 6h 50min webbvideo (wi-fi), ca 8h blandad användning (4g), ca 15h samtal (3g)
Storlek: 13,7 x 7,1 x 1 cm
Vikt: 142 g
Pris vid tidpunkten för testet: 1 600 kr
Bästa pris just nu enligt Prisjakt.nu:

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 20500 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 4417 poäng


Bra samtalskvalitet
Många smarta funktioner
God ergonomi
Bra pris


Få möjligheter till personlig anpassning
Tveksam som högtalartelefon
Dålig selfie-kamera

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning