Dra en antennsladd från vägguttaget till tv-apparaten, slå på önskad kanal och titta på det som visas. Det går inte att förneka att det är en väldigt enkel procedur att titta på tv via kabel-tv.

Men om duglig bild och ett större kanalutbud är önskvärt blir det genast både bökigare och dyrare med en digitalbox och tillhörande abonnemang. Ett abonnemang fyllt med ett antal helt ointressanta kanaler för att ge ett sken av prisvärdhet.

Missa inte: Stort test – här är bästa streamingtjänsten 2017
 

TV online lika enkelt som Netflix

Med tanke på alla lättillgängliga play- och strömningstjänster för film och serier borde tv-tablån vara både död och begraven vid det här laget. Men ibland kanske du vill se kvällens nyheter vid utsatt tid, följa direktsändningen av Let’s Dance eller bara slötitta på en kavalkad av tveksamma sitcoms. Lägg därtill alla sportsändningar som fyller tv-tablån i sommar.

Direktsänd tv är helt enkelt inte så dum ändå och faktum är att det i dagsläget precis lika enkelt att starta en film på Netflix som att se direktsänd tv online.

Spara tusenlappar

Eftersom de flesta kanaler har sina egna tjänster krävs det fortfarande dyra och krångliga kabel-tv-abonnemang med tillhörande play-tjänster om du vill ha alla kanaler samlat på ett ställe. Om du inte har ett behov av samtliga kanaler är det däremot möjligt att hitta betydligt billigare och smidigare lösningar som är skräddarsydda för dina intressen.

En av de bäst fungerande och mest flexibla onlinebaserade tv-tjänsterna är svenska Magine. Visserligen saknas vanliga kanaler som TV3, TV4 och Kanal 5, men i gengäld finns runt 80 kanaler i olika paketerbjudanden. Istället för att betala över 400 kronor per månad för ett kabel-tv-abonnemang med mängder av kanaler, kanske det finns ett paket för några tior med precis de kanaler du är ute efter.

Magine har även ett gratisabonnemang, men det ger dig bara SVT:s fem kanaler plus Aftonbladet tv.

Om du vill vidga dina vyer och se sändningar från andra delar av världen är Filmon en intressant och smidig gratistjänst. Med över 600 tillgängliga kanaler av väldigt varierad kvalitet är det uppenbart att kvantitet är ett ledord, men bland alla suspekta sändningar finns också flera stora utländska kanaler som annars är svåra att se från Sverige. Att se kanadensarnas version av Nyhetsmorgon är plötsligt precis lika enkelt som att se den svenska varianten.

Titta online så kan du spara tusenlappar

Det finns mycket pengar att spara på att skippa kabel-tv-abonnemanget. Förutom den lägre månadsavgiften slipper du också bindningstider och startavgifter om du i stället kör tv online. Om du dessutom klarar dig utan en tv-apparat och ser sändningen på skärmar utan tv-mottagare kan du spara över 2 200 kronor per år på tv-licensen. Tv-licensen behöver du nämligen bara betala om du har en traditionell mottagare.

Frågan är. Hur mycket kan du spara? Vi har jämfört de digitala varianterna med Com Hems utbud och priser – eftersom de är Sveriges största leverantör av kabel-tv. (Vi anger priserna både om du behåller och säger upp din tv-licens.)

Tv online Sveriges Television
Sveriges Television

Normaltittaren 

Trots att det finns mängder med tv-kanaler är det fortfarande SVT och TV4 som går överlägset varmast i de svenska hemmen.

Om du nöjer dig med dessa kanaler kan du komma undan med SVT Play och TV4 Play Premium och ändå njuta av hela 15 kanaler. Både SVT och TV4 har som bekant flera olika kanaler.

Jämförbart paket är Com Hem TV Bas innehållandes 18 kanaler.

Du sparar 3 176 kr/år (960 kr med tv-licens)Tv online BBC Earth
BBC Earth

Kunskapstörstaren

Är nyheter och dokumentärer din melodi? Vill du att tv:n ska vara en kunskapsförmedlare istället för dumburk? Med Magine Magic och Dplay får du 36 kanaler varav nio är inriktade på just kunskap. Du får exempelvis tillgång till BBC Earth och flera andra av det brittiska public service-bolagets fantastiska kanaler som har program om vetenskap och naturen.

För att få tillgång till motsvarande kanaler via kabel krävs att du väljer abonnemanget Com Hem TV Guld.

Du sparar 5 348 kr/år (3 132 kr med tv-licens)Tv online Aljazeera
Aljazeera

Nyhetsknarkaren

Om du inte nöjer dig med Rapport och TV4 Nyheterna utan hellre vill ha djupare reportage och sändningar från händelsernas centrum är Magine News paketet för dig. Komplettera med onlinetjänsten Filmon som direktsänder ett flertal tv-kanaler från jordens alla hörn så kan du lyfta ditt nyhetstittande till en helt ny nivå.

Du kan exempelvis titta på arabiska nyhetskanalen Aljazeera eller amerikanska CNN online.

Nyhetskanalerna som ingår i Magines paket finns endast i Com Hem TV Guld.

Du sparar 7 136 kr/år (4 920 kr med tv-licens)Tv online Nickelodeon
Nickelodeon

TV online för barnen

Har barnen ensamrätt till tv:n och det är enbart tecknat som visas? Netflix barnavdelning i all ära, men de regelrätta barnkanalerna har både större utbud och nyare säsonger. Med Magine Kids får du hela åtta barnkanaler, till exempel två Disney- och två Nickelodeon-kanaler. Eftersom det inte finns något liknande utbud bland kabel-tv-abonnemangen krävs att du väljer Com Hem TV Guld för att få dessa barnkanaler.

Du sparar 6 776 kr/år (4560 kr/år med licens)


Tv online TV 4
TV 4

Zapparen

Om du vill zappa mellan de stora svenska kanalerna med tv online (exklusive TV3, TV6 och TV10), samt få en blandad mix av mer specialinriktade kanaler är SVT Play, TV4 Play Premium och Dplay valet för dig. Då får du 27 kanaler, jämfört med 28 kanaler med Com Hem TV Silver. Om TV3, TV6 och TV10 är dina favoritkanaler gör du däremot bäst i att behålla kabel-tv-abonnemanget, eftersom dessa inte inte ingår i något av de digitala kanalpaketen du kan välja

Du sparar 3 188 kr/år (972 kr med tv-licens)

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning