Det är sedan tidigare klart att SVT och TV4 kommer att sända alla matcher i fotbolls-vm i hdtv-format. Sändningarna ska ske i en separat kanal via satellit och delar av det digitala marknätet.

Men idag avslöjar SVT:s tekniske direktör Håkan Öster att satsningen fortsätter även efter vm-turneringen.
- Allt som vi får in i hd-format kommer vi att sända i den nya kanalen SVT HD, säger Håkan Öster.

Exakt vilka program den nya kanalen kommer att visa vill Håkan Öster inte berätta.
- Vi vill inte avslöja det än. Men det blir både sådant vi köper in och våra egna största program. Men tyvärr kommer vi inte att kunna sända friidrotts-em i hd.

Den nya kanalen kommer att sända programmen högupplöst samtidigt som programmet sänds med traditionell teknik i de vanliga SVT-kanalerna. Enligt Håkan Öster kommer SVT HD kommer att fungera som ett slags experiment för SVT, för att företaget ska lära sig att hantera tekniken, innan den så småningom ska införlivas i de vanliga kanalerna.

SVT siktar på 2008 som startpunkt för reguljära sändningar i hdtv-format. Håkan Öster tror att företaget då kommer att sända 60-70 procent av programmen högupplöst, men lägger in en liten brasklapp.

- Vår efarenhet från när vi skulle börja med widescreen-sändningar visar att det är väldigt svårt att förutsäga hur snabbt en ny teknik etableras, säger Håkan Öster.

SVT HD kommer till en början att sändas via Canal Digitals satellitsändningar. Så småningom kommer den även att sändas via det digitala marknätet, men när det kan dra igång är inte klart än.

För att kunna se hdtv behöver du en tv som klarar att visa högupplöst bild. Om din tv har en symbol med texten ”hd-ready” så klarar den det. Dessutom behöver du en särskild digital-box som klarar den högupplösta signalen. Det funkar alltså inte med en vanlig digital-box.

En lista över alla tv-apparater som kan visa hdtv hittar du på branschorganisationen Hdtv-forums hemsida. Om du vill veta vilken digital-tv-box du behöver, kontakta din digital-tv-operatör.