Skrivare är kanske inte de coolaste prylarna i världen, men de är ack så användbara då och då. Plötsligt står du där och inser att du behöver ditt boardingkort på papper.

Eller kanske behöver du papperskopior på bokföringen, utskrivna och undertecknade föreningsprotokoll, snapssånghäfte till kräftskivan eller snygga personliga inbjudningar till festen.

Billig investering

Det är i ovanstående situationer som det gamla pappersspottande tröskverket kommer väl till pass igen. Har du dessutom ett id-kort som behöver skannas in, gamla foton du vill dela med dig av på Facebook, kontrakt att skriva ut, signera, skanna in och mejla tillbaka? Ja i så fall är det lika bra att även ha en multifunktionsskrivare med inbyggd skanner.


Det kan låta komplicerat och dyrt, men är faktiskt varken eller. Multifunktionsskrivarna med färglaser som vi testar här kostar inte mer än ett par, tre tusenlappar. Och tillverkarna har inte legat på latsidan, utan moderna skrivare är upp kopplade på allsköns smarta sätt, med wifi, direktkoppling till mobiler och surfplattor med wifi direct, och behändiga appar som sköter utskrifter från dem.


Samtliga har inbyggt stöd för att skriva ut från både Iphone och Ipad med funktionen Airprint, och från Android-telefoner och plattor med en uppsjö motsvarande system. Flertalet stödjer utskrift via molnet.

Molnutskrifter
Mobilutskrifter, lokalt eller i molnet, är nya tidens utmaning. Det kan vara knepigt att konfigurera skrivarna, men riktigt smidigt när det väl är igång.

Upp i molnet!
Utskrifter i molnet innebär att du inte ens behöver vara hemma för att skriva ut. Om skrivaren är registrerad i en molntjänst, som Google Cloud Print, så kan du skriva ut dokument, mejl, bilder och webbsidor även om du befinner dig på andra sidan planeten. Så länge du har internetuppkoppling, förstås.

Med Google Cloud Print, som knyter din skrivare till ditt Google Drive-konto, kan du till och med dela ut den precis som du kan dela med dig av filer. På så sätt kan hela familjen dela på en och samma skrivare. Samma sak gäller förstås också du och din bäste vän eller hela grannskapet om du vill. Det här är funktion som vara nyttig. Inte för att en bra skrivare är dyr. Som sagt, max tre tusen betalar du för modellerna i detta test. Men de är fortfarande ganska stora och otympliga för ett lite kompaktare hem. En multifärglaser är inget som de flesta vill ha på skrivbordet konstant.

Och det är inte slut där. Med rätt skrivare kan du skanna direkt till Dropbox, skriva ut bilder direkt från Facebook - eller synka upp din mobil för direktutskrifter med hjälp av nfc. Hur vi hanterar information och uppkopplingar i datorer och mobila enheter har förändrats snabbt, och det kan vara guld värt med en skrivare som hänger med.

Mobilutsakirt
Till väster och i mitten, Google Cloud Print. Till höger HP Eprint.

Wifi en utmaning
Nätverksresurser och wifi-uppkopplade prylar i synnerhet har en tendens att introducera ett extra lager av krångel när det gäller anslutningar och uppkoppling. Därför valde vi att utsätta våra skrivare för lite extra tuff wifi-utmaning. Vi testade att installera dem i två olika miljöer. Först testade vi i ett hemnätverk med mobilt bredband och wifi-hotspot som enda nätverk. Här är utmaningen hanteringen av dynamiska ip-adresser. Vad händer om du tar wi-fi med dig om dagarna, men lämnar kvar skrivaren? Klarar skrivaren det lär den klara alla vanliga hemnätverk med bravur.

Sedan testade vi installation på företagsnätverket på PC för Allas redaktion, där säkerhetsrutiner och brandväggar gjorde sådant som automatisk upptäckt av skrivaren omöjligt. Alla skrivarna utom en löste det problemet utan större problem, men på olika sätt.

Så gjorde vi testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare som vi kunde hitta som sålde skrivare som matchade våra kriterier: Multifunktionsfärglaser med wifi och ett pris i butik enligt Prisjakt.nu på upp till 3 000 kr. Av de tillfrågade var det endast en tillverkare som inte hade en skrivare tillgänglig till testet. I de fall leverantörerna hade flera modeller i rätt prisklass bad vi dem skicka den mest funktionsrika.

Skrivarna installerades en och en på två olika lokala nätverk – ett hemnätverk med 802.11ac-wifi och ett företagsnätverk med 802.11n-wifi. Drivrutiner och hjälpprogram installerades från medföljande dvd-skivor på två datorer med Windows 10. Mobilutskrifter testades med tillgängliga appar från en smartphone med Android 6.0. Ljudnivå uppmättes i ett tyst kontor på en meters avstånd från skrivaren under utskrift. Energiförbrukning mättes med wattmätare vid viloläge, strömsparläge och under aktiv utskrift.