Redan för trettio år sedan pratade man om det kommande papperslösa kontoret, och visst har vi kommit en bra bit på väg. I dag har allt från recept till boardingkort på flyget blivit elektroniskt. Och i mobilen har du kartor, kom-ihåg-lappar och hela din kommunikation via e-post, sms, Facebook-uppdateringar och så vidare.

Men fortfarande kan du behöva skriva ut saker, till exempel inbjudningar till ett årsmöte eller en faktura du vill kunna spara i en pärm. Eller så behöver du skanna in något som kommit på papper och som du vill kunna skicka vidare elektroniskt. Ibland behöver du en kopia av något.

Och hur bra det än funkar med boardingkort i mobilen, vad händer om du glömmer laddaren? Det känns fortfarande ibland tryggast att även skriva ut viktiga dokument.

Från mobil och platta

Kort sagt, du vill kunna skriva ut saker, helst i färg. Du vill göra det med ojämna mellanrum och litar kanske inte riktigt på att en bläckstråleskrivare inte torkar mellan gångerna. Sedan vore ju en skanner bra. Alltså en laserbaserad multiskrivare med färg.

Nu blir en sådan ofta rätt stort och otymplig, så det vore ju skönt om den kunde stå i ett hörn eller ett skåp och inte på eller under skrivbordet. Så du vill ha inbyggt nätverk, helst trådlöst. Men du vill inte lägga mer än sisådär 3 000 kronor. Där har du vårt startfält i ett nötskal: Färglaserskrivare, skanner, nätverk och ett måttligt pris.

Tre av de fyra deltagarna har stöd för att skriva ut inte bara från datorn, utan även från telefoner och plattor. Med två av dem kan du plugga in usb-lagring direkt i skrivaren både för att skriva ut lagrade saker och spara något du skannar. Dessutom klarar flera att skriva ut från molntjänster, som Google Cloud Print. Det här är både hjälpsamt och bekvämt.

Är bläck ett alternativ?

Det finns bläckstråleskrivare med liknande utbud av funktioner som skrivarna vi har testat. De är ofta ännu billigare i inköp, de är betydligt mindre och smidigare och många av dem kan skriva ut foton med en helt annan kvalitet än en laserskrivare.

Huvudargumenten mot bläckstråleskrivare är dels priset per utskrift, dels att de har haft en tendens att torka om de står oanvända en längre tid, vilket kan ge fula utskrifter eller rent av leda till att du får slänga knappt använda patroner och köpa nya.

I dag är uttorkning ett mindre problem än förr, men helt eliminerat är det fortfarande inte. Och även om skillnaden i utskriftskostnad har krympt, så är bläckstråle ändå i längden dyrare.
I slutändan handlar det om hur och vad du skriver. Skriver du ut små volymer, vill göra snygga fotoutskrifter och undviker att låta skrivaren så oanvänd under en lång tid? Ja, då är bläckstråle ett bra alternativ. Vill du däremot skriva ut ofta och ganska mycket och inte prioriterar fotoutskrifter så är laserskrivare som de vi testat här ett mycket bra alternativ.


Så gjorde vi testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare vi kunde hitta som hade skrivare av den typ vi letade efter: Multifunktionsfärglaser med wifi och ett pris i butik på upp till 3 000 kr enligt Prisjakt.nu. Samsung, som helt slutat tillverka den här typen av skrivare tackade nej och så gjorde även Oki, Ricoh och Xerox, som inte ansåg att de hade aktuella modeller som passade in.

Vi började med att installera skrivarna, en och en, i ett vanligt kabelbaserat nätverk. Vi följde de medföljande bruksanvisningarna vilket i samtliga fall innebar att drivrutiner och hjälpprogram installerades från medföljande dvd-skivor. För samtliga skrivare fungerade den nätverksbaserad installationen utan problem. Här har utvecklingen uppenbart gått framåt.

Vi gjorde en mängd olika provutskrifter med både speciella testkartor, foton och längre textdokument. Vi mätte ljudnivån på en meters avstånd från skrivaren under utskrift. Vi mätte också energiförbrukning med wattmätare vid viloläge och under aktiv utskrift och mätte hur lång tid det tog att skriva ut en 100-sidig pdf-fil med en blandning av text och grafik, både med enkelsidig och dubbelsidig utskrift.