HP

Color Laserjet Pro M277dw är både den lättaste och mest kompakta skrivaren i testet. Den är väsentligt enklare att packa upp och flytta på, det sista kan vara nog så intressant hemma. Den är dessutom enkel och rättfram att komma igång med. Trots det kompakta formatet har den 50 sidors dokumentmatare för skannern upptill och kan ge dubbelsidiga utskrifter. Men en nackdel är att den enbart rymmer 150 pappersark för utskrift.

Installationsprocessen är enkel och rättfram. Installationsrutinen letar automatiskt upp skrivaren i nätverket. Kan du av något skäl inte gå via nätverket så kan du lika automatiskt och enkelt konfigurera installationen genom att tillfälligt ansluta via usb-kabel.

Du sköter all hantering via en liten pekskärm som sitter som en liten separat konsol på vänster sida. Skärmen är helt ok och menyerna är rimligt tydliga och enkla att navigera. Men menyer på en så liten skärm innebär ibland ett lite omständligt och pilligt bläddrande. Vi saknar några traditionella direktknappar för vanliga funktioner. En dedikerad kopieringsknapp hade till exempel varit en bra idé.

Utskriftskvaliteten är mycket bra, nästan som Canon och Lexmark, de bästa i testet. I teorin har HP-skrivaren lägst utskriftsupplösning i startfältet med 600x600 punkter per tum. I praktiken är detta inget som märks. Text blir skarp med bra svärta eller färgmättnad. Foton och bilder blir detaljerade med god kontrast. Tonövergångar i foton blir jämna, med bara en antydan till steg. Däremot blir riktigt mörka delar av bilder lite detaljlösa, mörka toner flyter gärna ihop. Skannern är ok, men du får en viss grynighet i bilden vid inläsning och kopiering. Men kopior och skannade filer håller helt godtagbar kvalitet.

Till skillnad från Brother och Canon stödjer inte HP Google Cloud Print, utan har istället en egen molntjänst, HP Eprint. Den fyller ungefär samma funktion och är ungefär lika smidig att använda. Det finns Eprint-appar eller drivrutiner till IOS, Android, Blackberry, Windows och OSX. Med nfc i mobilen aktiverar eller installerar du den med direktkontakt. Du har också en usb-kontakt där du kan koppla in någon form av usb-lagring. På så sätt kan du skriva ut filer från eller spara inskannade dokument till.
Skrivaren är snabbare än Brother, och nästan exakt jämnsnabb med och ungefär lika tyst som Canon vilket får oss att misstänka att de två kan vara ganska teknisk lika inuti.

FAKTA: HP M277dw

Tillverkare/kontakt: HP, www.hp.se.
Minne: 256 MB.
Storlek: 42 x 33 x 42 cm.
Vikt: 16,3 kg.
Display: Färg-lcd, pekskärm.
Menyspråk: Svenska.
Kommunikation: Ethernet, wi-fi, wi-fi direct, usb, usb-värd, nfc, fax.

SKRIVARE
Max upplösning: 600x600 dpi.
Pappersformat: upp till A4/Letter.
Magasin, utskrift: 150 ark.
Dubbelsidig utskrift: Ja.
Stöd för Airprint/Google Cloud Print: Ja/Nej.
Utskriftshastighet: 17 sid/min.
Första utskrift (från viloläge): 21 sek (färg), 18 sek (svartvit).
100 sidor, enkelsidig utskrift: 5 min, 59 sek.
100 sidor, dubbelsidig utskrift: 9 min, 48 sek.
Ljudnivå: 53 dBa.
Energiförbrukning (vila/normal/ max drift): 2,8 / 11,8 / 445 W.

SKANNER/KOPIATOR
Max upplösning: 1200x1200 dpi / 30 bit.
Dokumentmatare: 50 ark.
Duplex: Nej.
Fax: Ja.

EKONOMI
Garanti: 3 år.
Utskriftskostnad per sida, färg: 1,45 kr.
Utskriftskostnad per sida, svartvit: 0,28 kr.
Pris vid test: 2 900 kr.
Pris nu: Från 3 290 kronor hos Prisjakt.

plus

Bra utskriftskvalitet.
Trevliga extratjänster.
Enkel att installera och använda.
Låg utskriftskostnad.

minus

Inget stöd för Google Cloud Print.
Saknar knappar.
Bara 150 ark i magasin.

Betyg 7 av 10

HP Color LaserJet Pro 200 M277dw Pris vid test: 2900 kr.

Bästa pris just nu: 4224 kr