Det har gått nästan två år sedan Samsung meddelade att de slutade sälja sina pc-datorer i Europa, och våra butikshyllor blev en riktigt bra notebook-tillverkare fattigare. Sedan tidigare hade även LG flytt fältet och senaste var det Sonys tur att sluta med Vaio.

Mer Ipad än Surface

Men nu är alltså Samsung tillbaka med en ny Windows-pc. Denna gång bygger de snarare vidare på allt de lärt sig om surfplattor med sina Galaxy och Galaxy Pro-plattor. Vid första anblicken ser Galaxy Tab Pro S just ut som en sådan, den har ju till och med fått namnet Galaxy istället för de tidigare X- och Ativ-varumärkena. Men det här är en pc-platta som snarare konkurrerar med Microsoft Surface Pro eller HP Spectre X2 än med en Android-platta.

Samsung Galaxy Tabpro S
Man dockar i tangentbordet med ytkontakter och magnetlås. Ungefär så smidigt som det kan bli.

Formatet känns dock väldigt mycket Ipad Pro, bred, slimmad och mycket välbyggd. Galaxy Tab Pro S är faktiskt både tunnare och lättare än Apples storformatsplatta, men med lite vassare kanter baktill är den ändå inte riktigt lika bekväm att greppa. Jämför med en Microsoft Surface eller Surface Pro är den dock väldigt slimmad, bekväm och lätt att bära runt på.

Amoled regerar

Baksidan är i matt plastkomposit med en rejäl kameralins som sticker upp ungefär en millimeter. Framsidan täcks av blank glasyta med en grymt imponerande bildskärm. Flera av Samsungs tidigare Galaxy-plattor har bäst bildskärmar i branschen – briljanta, ljusstarka amoled-paneler med hög upplösning, klockren kontrast och distinkt lyster i färgerna. Det ger en grym upplevelse för att kolla på film och foton, och håller jämna steg med högupplösta ips-paneler för text och kontorsgrafik.

Förutom själva plattan får vi också med en tangentbordsdocka som även fungerar som skyddande bärfodral. Tangentbordet ansluter med ytkontakter nertill på plattan och behöver därmed inte bluetoothkoppling eller eget batteri. Det är däremot inte riktigt lika välbyggt och bekvämt som de som säljs till Surface Pro, vi saknar till exempel möjlighet att vinkla upp tangentbordet för bekvämare skrivställning, och Samsungs tangentbord har inte heller bakbelysning.

Samsung Galaxy Tabpro S
I ihopfällt läge är tangentbordsdockan ett behändigt fodral, om än ett som verkligen drar åt sig damm.

Snålt med portar

Till skillnad från många konkurrerande pc-plattor är det snålt med externa anslutningar på Galaxy Tab Pro S. Här sitter bara en usb 3.1 med typ c-kontakt, som används både för dataanslutning och för att ladda plattan. Den medföljande laddaren är liten som en smartphoneladdare, men ska ändå vara rejält kraftfull. En full uppladdning tar ca två och en halv timme. Vi hade gärna sett en usb-kontakt till, för att inte tala om möjlighet att koppla till extern skärm. Om inte annat känns det som en extra usb-port i tangentbordet borde kunnat få plats.

Galaxy Tab Pro S säljs i skrivande stund i tre modeller, SM-W700, SM-W703 och SM-W708. Skillnaden på dessa är såvitt vi kan se att SM-W708 har inbyggt 4g-modem och att SM-W703 och SM-W708 kommer med Windows 10 Pro. Vårt testexemplar är den första av de tre, med Windows 10 Home och utan 4g.

Samsung Galaxy Tabpro S
Två små ensamma kontakter.

Stabila prestanda med Core M

Gemensamt för alla tre är att de har Intel Core M-processor, 4 GB ram-minne och en hyfsat snabb ssd. Den är på 128 gigabyte, vilket vi uppskattar. Ofta snålas det på just lagringsplatsen i pc-plattor, och med tanke på att vi får klara oss utan sd-kortplats så hade 64 gigabyte varit oacceptabelt lite.

Med andra ord är det här en platta med riktig notebookprestanda i strömsnål klass. Surf, media, Office-jobb och enklare foto- och videoredigering klarar den av utan problem, även om det senare tär lite på tålamodet. Fyra gigabyte minne till under huven hade kanske varit välkommet. Givetvis är det helt fläktfritt, och vi märker inte heller att datorn blir särskilt varm ens vid stresstest av processor och grafik. Däremot kan den bli småjobbigt ljummen när batteriet laddas.

Samsung Galaxy Tabpro S
Plattan är under sju millimeter tjock, och tangentbordet är cirka 4 millimeter tjockt.

Mycket nytta, lite tjafs

Samsungs återtåg in i Windows-världen sker utan större fanfarer. Galaxy Tab Pro S har en ren Windows-upplevelse med relativt lite bloatware i systemet. Prova på-version av Office är förinstallerad, liksom eländiga Candy Crush-spelet, men det är ju tyvärr något vi får dras med i Windows rent allmänt numera.

Samsung slänger med en handfull egna program och funktioner, och alla känns nyttiga och relevanta. Extra inställningar för färgprofiler för amoled-skärm, Scrapbox som är en smart utklippshanterare med texttolkning, och Show Window som låter dig ”projicera” en utvald del av plattans skärm till en extern skärm (som ansluts via Wireless Display, eftersom vi inte har någon skärmport i plattan). Det är en klockren funktion om du till exempel har en presentation och vill ha anteckningar vid sidan av.

Samsung Galaxy Tabpro S
Så här ska det se ut. Skrivbordet är spartanskt och helt rent från bloatwate-nonsens. Här testar vi smarta skärmdumpsverktyget Scrap Box.

Bonus för Galaxy-telefoner

En sak som lite lyser med sin frånvaro är säkerhetsfunktioner. Här finns varken fingeravtrycksläsare eller Realsense-kompatibel kamera, vilket vi hade hoppats skulle vara standard på nya bättre Windows-enheter vid det här laget.

Har du en Galaxy-telefon med fingeravtrycksläsare finns dock en lösning kallad Galaxy Flow som du kan använda för att logga in på datorn. Parkoppla telefonen och datorn och du får tillgång till smidig inloggning utan lösenord, synkade meddelanden och snabbtillgång till telefonens mobila bredband via hotspot. Synd bara att det är låst till Galaxy. Vi hade hoppats att Samsung slutat med sådant nonsens nu när smartklockan Gear S2 blev upplåst för alla mobiler.

Samsung Galaxy Tabpro S
Plattan ska också finnas i en vit modell, men den har vi ännu inte sett i svenska butiker.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning