Trots att många hemanvändare idag sitter med rejält snabba och obegränsade internetanslutningar – 300 megabit per sekund är inte ovanligt – är det fortfarande många som dras med betydligt trögare uppkopplingar. En hel del har även ett tak på hur många gigabyte de kan använda varje månad. Det senare gäller framför allt internet via mobilnätet. Under tider av julledighet och resande är det många som tvingas förlita sig på dessa för att kunna kolla mejlen och Facebook.

Missa inte: 10 maxade AC-routrar – Här är rätt val för ditt digitala hem

Även om du har obegränsad data och ett snabbt nätverk kan det hända att flaskhalsar i routern eller längs vägen stör användarupplevelsen. Du kan till exempel få sämre kvalitet än väntat i strömmad video eller videosamtal, och lagg i nätverksspel.

I den här guiden går vi igenom hur du kontrollerar om du verkligen får ut den hastighet du betalar för, och visar hur du hittar eventuella bandbreddstjuvar på nätverket så att du kan hålla pli på deras konsumtion. Dessutom går vi igenom hur du kan optimera inställningarna i routern för bästa möjliga prestanda.

Stor guide: Så kommer du igång med din router – på bara en kvart

Se till att du får vad du betalar för

Ditt lokala nätverk där hemma är förmodligen snabbare än din internetanslutning. Om du har en trådlöst router med 802.11n-tekniken som står hyfsat nära datorn bör den klara snabbare överföringar än ett typiskt 100 megabit per sekund.

Om du tycker att nätet känns segare än det borde är alltså det första du bör göra att kontrollera hastigheten du faktiskt får ut.

Bredbandskollen

Det bästa sättet att göra det är att köra ett test på någon av de sajter som erbjuder bandbreddstester. Internetstiftelsen i Sverige driver till exempel Bredbandskollen, men du kan också testa speedtest.net och speedof.me. För bäst resultat bör du vara ensam på nätverket (stäng av andra enheter medan du testar), inte ha några andra program öppna, och helst vara ansluten direkt till routern med ethernetkabel (för att utesluta att det är ditt trådlösa nätverk som är segt).

Speedtest.net

Det kan även vara bra att testa vid ett par olika tillfällen och på minst två olika sajter, och du kan även testa medan du till exempel tittar på Netflix för att se skillnaden.

Jämför sedan resultaten med din utlovade hastighet. Om hastigheten du får ut är avsevärt lägre kan det vara läge att höra av sig till supporten och undra vad det är frågan om. Det kan vara så enkelt som att de har tekniska problem för tillfället, men det kan också vara mer knepigare.