Strong är en tillverkare som vi hittills sett mest i tv-världen, och där med en uppsättning hdtv-mottagare, ca-moduler och liknande. Nu har de dock även börjat sälja sina nätverksprodukter i Sverige. Vi tog oss en titt på Extender 1600. Det är det officiella modellnamnet, men på förpackningen står det mer utförligt Strong Wi-Fi 1600 Mbit/s Range Extender.

Missa inte: TP Links enkla homeplug fixar ditt slöa nätverk

Det bör alltså inte vara någon tvekan om vad det här är för något – en extender för ditt wifi, som kör 802.11ac med upp till 1600 megabit per sekund. Men det är inte riktigt allt. Du kan köra den som extender om du vill, eller som trådbunden accesspunkt. Faktum är att den kommer bäst till sin rätt om du gör det.

Strong
Den decimeterstora dosan är lätt att plugga in, synka upp, och glömma bort.

Minimal, smidig och lättskött

Till det yttre är det en av de minsta och mest behändiga 802.11ac-enheter vi sett: en gånger en decimeter och cirka fyra centimeter bred, om man räknar med den lite bredare foten. Framtill sitter dioder och en wps-knapp. På baksidan hittar vi dubbla gigabit ethernet-utgångar, en usb 3-port och en 3,5 mm ljudutgång.

Extender 1600 är tänkt att stå på högkant och vi har ingen möjlighet att lägga den ner snyggt eller hänga den på väggen. Men det finns nog en orsak till det. Då Extender 1600 inte har externa antenner är det förmodligen viktigt att de den har är riktade rätt inne i chassit. Dessutom kan enheten bli varm vid intensiv trafik, så det är inte så smart att blockera avkylningen.

Som extender till ditt befintliga wi-fi fungerar Extender 1600 ungefär som alla andra. Du synkar upp dig med routern med wps, eller loggar tillfälligt in på extenderns egna ssid och webbgränssnitt för konfiguration, om wps skulle saknas på routern. I det läget gör den jobbet enkelt och övertygande. Använder du istället Extender 1600 som accesspunkt, med fast kabel till routern, är det ännu enklare. Ssid och ett säkert wps2-lösenord finns tryckt på extenderns undersida. Den kör gemensamt ssid för 2,4- och 5 GHz-banden och har automatisk QoS som ger dig rätt band för din enhet. Bara att logga in och surfa på.

Strong
Snabba nätverksportar, snabb usb, och snabb wifi. Vad mer kan man begära?