Raspberry Pi är en serie av kreditkortsstora så kallade enkortsdatorer. De har utvecklats i Storbritannien av en stiftelse som vill främja undervisningen i grundläggande datakunskap i skolor och utvecklingsländer.

Tanken på att utveckla en extremt billig liten dator väcktes redan 2006, men först i början av 2012 fanns en färdig produkt. Tillverkningstakten var i början låg och efterfrågan på de enheter som släpptes till försäljning översteg långt tillgången.

Raspberry Pi - drygt 19 miljoner sålda

I skrivande stund har Raspberry Pi sålts i över 19 miljoner enheter, vilket gör den lilla datorn till den bäst säljande brittiska persondatorn någonsin.

Sedan starten har Raspberry Pi tillverkats i ett antal generationer och olika modeller med olika bestyckning och prestanda och lite olika utseende. Den 29 februari i år släpptes version 3 Model B+, med några mindre förändringar från föregångaren Model B.

Den har bland annat en 64-bitarsprocessor på 1,4 gigahertz och bättre uppkopplingsmöjligheter. Model B+ stödjer både 2,4 Ghz- och 5 Ghz-bandet med 802.11ac-teknik för snabbare trådlös överföring. Ethernet-uttaget stödjer gigabitnätverk men begränsningar i hårdvaran gör att maxhastigheten i realiteten begränsas till 300 Mbit/sek.

Raspberry Pi 3 är byggd med i princip samma komponenter som en mobiltelefon och den är gjord för att använda Linux i olika varianter som operativsystem. En Debian Linux-variant kallad Raspbian är speciellt utvecklad för den lilla datorn, men det går att installera och köra en uppsjö av olika versioner, mer eller mindre specialanpassade.

Utöver kretskortet behöver du en bildskärm eller tv med hdmi-anslutning (vardagsrums-tv:n går bra), en mus och ett tangentbord (det har du säkert liggande) och exempelvis en vanlig mobiltelefonladdare.

Användning

Minidatorn är som sagt framtagen för att användas för utbildning och det är fortfarande en av de stora nyttorna du kan ha av den. Den kan köpas i butik i Sverige och för 500 kronor får du en dator som du kan leka med och göra vad du vill med. Framför allt kan du öva dig på det där mystiska Linux som alla talar om - utan att behöva kasta ut Windows från din vanliga dator.
Utöver det finns det massor av saker att använda en Pi till. Folk över hela världen bygger in den i olika specialtillämpningar och använder den för att styra och kontrollera alla möjliga saker. Men du kan också bara ha den till att enkelt kunna sitta och surfa framför tv:n.

Viktigast av allt är nog att du för en billig peng kan komma igång med lite förståelse för att hålla på med elektronik och att mixtra med tekniska prylar.

Raspberry Pi 3
Hallonpaj. Raspberry Pi Model 3 är stor som ett kreditkort, men är förvånande välutrustad till ett lågt pris.