Vad ska jag ha Raspberry Pi 3 till?

Raspberry Pi var ursprungligen tänkt som en billig dator för utbildningsändamål, men den har fått vid spridning till alla möjliga användare. Om du inte bara vill utnyttja den som en liten enkel dator att leka med och lära dig Linux på kommer här lite andra idéer:

Mediedator
Installera operativsystemet Openelec i stället för Raspbian och placera din Pi permanent vid tv:n. Openelec är specialgjort för att fungera som en så kallad htpc, en mediadator, och kan användas för all mediaspelning och mer därtill med de tillägg som finns att hämta. Andra möjligheter för att åstadkomma samma sak är Rasplex och Raspbmc.

Strömma från mobilen
Har du funderat på att köpa Googles Chromecast-sticka för att kunna strömma till tv:n från mobilen? Ägna dig åt Pi-kastning i stället – installera Picast här och använd din Pi att skicka informationen till. Det blir dyrare, förstås, men det är ju roligare.

Spelkonsol
Saknar du din gamla Commodore 64, Amiga, Gameboy eller Nintendo? Installera Retropie här och använd din Pi som spelkonsol vid tv:n.

Läs mer: Guide - så enkelt bygger du din egen retrospelkonsol med Raspberry Pi 3

Kör Dos
En annan möjlighet till nostalgitrippar för den som till äventyrs tycker att Windows 10 är lite för avancerad är att gå tillbaka och köra Dos eller gamla Windows 3.1. Se exempel här.

Bittorent-server
Om du sysslar mycket med ned- och uppladdning av filer med Bittorent kan du sätta upp din egen Bittorrent-server med Raspberry Pi 3. Du behöver sedan inte ha datorn igång för ändamålet. Se här.

Eget moln
Varför inte skapa en egen molnserver? Även detta är möjligt. Se här.

Smart hem
Du kan också utnyttja de där 40 stiften på kretskortet till något vettigt, till exempel för att bygga ett system som kan kontrollera och styra ditt hem. Piface Digital ett kretskort för att ansluta olika saker. Detta och en mängd andra liknande tillbehör kan köpas exempelvis här:

Förstärk nätverket
Har du problem med räckvidden på ditt trådlösa nätverk? Du kan använda in Pi för att bygga en trådlös nätverksförlängare. I denna beskrivning utnyttjas en ansluten wifi-sticka, men inte ens den lär behövas med nya Pi 3.

Ytterligare idéer och massor av information kan hittas på Raspberry Pis officiella sida: www.raspberrypi.org

Retropie

Skydda din Pi
Kretskort och elektronik är känsliga saker, och det kan vara lämpligt att bygga in din Raspberry Pi 3 i någonting. En färdig låda i plast finns att köpa för en femtiolapp. Den har färdigutskurna hål för alla anslutningar och det är bara att fästa kortet i lådans botten med två skruvar och trycka fast överdelen.

Andra tänkbara möjligheter är att bygga en låda av Lego eller att helt enkelt pyssla lite med barnen och klippa och klistra en i kartong. Här kan du ladda ned en mall i pdf-format:

Mall låda