Sätt fart på din Pi

Din Raspberry Pi 3 består av ett litet kretskort som levereras i en plastpåse. Du har lite att fixa med innan du kan använda den.

1. Placera dig i närheten av den bildskärm eller tv du har tänkt använda som skärm. Plocka fram ditt lilla datorkort. Hantera det försiktigt – all elektronik är känslig, framför allt för statisk elektricitet. Håll i kanterna och undvik när så är möjligt att vidröra komponenterna direkt.

Raspberry Pi 3

2. Sätt in det förberedda microsd-kortet i den lilla korthållaren på kortets undersida. Det fungerar som i en telefon och kortet går bara att sticka in på ett sätt.

Anslut bildskärmen eller tv:n med hdmi-kabel till hdmi-uttaget på kortets ena långsida. Anslut mus och tangentbord till två av de fyra usb-uttagen på ena kortsidan. Det finns också en ljudutgång där du om du vill kan koppla in hörlurar eller högtalare.

Raspberry Pi 3

3. Om du vill ha en internetanslutning till din Pi, anslut också en nätverkskabel som är kopplad till din router. Du kan hoppa över detta om du vill ansluta med wi-fi i stället.

Nu är det klart att provköra. Anslut en usb-laddare (en laddare till exempelvis en Android-telefon går bra) till det lilla uttaget till vänster om hdmi-uttaget. Enheten startar, lysdioder blinkar och du ska få en bild på skärmen.

Dialogruta

4. Efter en liten startprocedur visas en dialogruta på skärmen. I skärmens nederkant kan du välja språk och tangentbord. Tyvärr finns inte svenska som språk, men se till att välja se vid Keyboard för att slippa krångel när du ska börja använda tangentbordet.

Om du vill ansluta till ett trådlöst nätverk under själva installationen, till exempel för att få hjälp eller välja ett annat operativsystem, klicka på Wi-Fi networks. Pi-datorn bör hitta ditt nätverk. Markera det och skriv in ditt lösenord. Avsluta med OK eller Enter-tangenten. Enheten ansluter och tar dig tillbaka till den första dialogrutan.

Installerat

5. Kryssa för Raspbian och klicka på Install. Klicka på Yes för att påbörja installationen. Nu får du vänta 10-15 minuter, lite beroende på hur snabbt ditt minneskort är. Klicka på OK när det är klart.

Appearance

6. Nu startas systemet om och när det är klart möts du av Raspbian, ett grafiskt gränssnitt som påminner lite om Windows. Startknappen och menyraden finns i överkanten, men det kan du raskt ändra på om du vill att ska kännas mera hemtamt. Klicka på Menu, sedan på Preferences och slutligen på Appearance Settings. Välj Bottom under Menu Bar och klicka på OK.

Om du har trådlöst nätverk, klicka på nätverksikonen till höger, vänta medan sökning sker och klicka sedan på ditt nätverk. Skriv in nätverkslösenordet och klicka på OK eller tryck Enter.

Inställningar

7. Gå till Preferences igen och välj Raspberry Pi Configuration. Byt till fliken Localisation. Välj svenska inställningar under alla fyra valen Ste Locale, Set Timezone, Set Keyboard och Set WiFi Country och avsluta med OK. Svara Yes på frågan om att starta om (reboot).

Nu är det klart och du har en fungerande dator med svenskt gränssnitt. I startmenyn hittar du en del förinstallerade program – kontorsprogrammen Libre Office, spel, webbläsare, verktyg och diverse annat du kan experimentera med.

Välj Inställningar och sedan Add/Remove Software i menyn för att lägga till fler program eller ta bort de befintliga.

All lagring sker på ditt microsd-kort, så utrymmet kan vara begränsat, beroende på vilken storlek du valde. Men det finns ingenting som hindrar dig från att ansluta ett usb-minne eller en extern hårddisk till en ledig usb-kontakt.

Program