När ett 50-tal poliser i förmiddags slog till mot både privatpersoner och företagsadresser var huvudintresset riktat mot webbservrarna för sajten The Pirate Bay. Men vid tillslaget har även åtminstone ytterligare en sajt, förmodligen fler, stängts ned.
- Det rör sig om mer än bara The Pirate Bay. Piratbyrån kan du inte heller komma in på just nu. Mer vill jag inte säga i nuläget, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån som är en av de parter som anmält The Pirate Bay för upphovsrättsbrott.
Piratbyrån och The Pirate Bay är officiellt åtskilda, även om de anses ha nära band till varandra. Att även Piratbyran.org stängts ned kan innebära att Polisen även tror sig kunna hitta piratkopierat material på den webbsidans servrar.
PC för Alla: Hur kommer det sig att ni anmäler nu? Det finns ju faktiskt inget upphovsrättskyddat material på The Pirate Bay?
- Vi hävdar att det rör sig om medverkan i sådana fall. Men polisen ser det som ett direkt upphovsrättsbrott såvitt jag är informerad. Vad det sedan utmynnar i får en framtida rättegång svara på, säger Henrik Pontén.

Flyr landet
The Pirate Bay är världens största Bit Torrent-tracker vilket innebär att sajten indexerar i första hand piratkopierat material. Eftersom man anser att inget olagligt material finns hos The Pirate Bay har man under en längre tid undgått polisen och rättighetsinnehavare. Men efter dagens tillslag tycks piratbukten inte längre vara en fredad zon. Till sajten Slyck.com säger ”Brokep”, en av talespersonerna för The Pirate Bay:
- Vi är inte säkra på när sajten kan komma tillbaka men vi kommer att flytta den till ett annat land om det så krävs.