Så länge internet har funnits har det funnits nätdejting. Men mycket har hänt sedan Passagens glada dagar. Då handlade det egentligen inte om något annat än digitala kontaktannonser. I dag har vi i stället mobilappar som visar potentiella partners baserat på var du befinner dig, matchning med algoritmer och ett aldrig sinande flöde av användare.

Tjänster i artikeln

Någon brist på appar och tjänster är det knappast. Det finns drivor av mer traditionella dejtingsajter med hundratusentals användare – bara i Sverige. Ovanpå det finns även de superheta apparna som utnyttjar våra smarta mobiler och dess teknik för att optimera dejtandet. Bara appen Tinder har i dag över 50 miljoner användare världen över.

Många appar använder till exempel gps för att hitta personer i närheten av där du befinner dig. Andra appar har algoritmer som räknar ut vilka personer som är bäst matchade med dig utifrån dina åsikter och intressen. Dessutom finns olika dejtingtjänster för mer nichade preferenser.

Här hittar du några av de populäraste apparna just nu:

Tinder

Tinder hetaste dejtingappen

Tinders upplägg är enkelt, men har ändå lyckats revolutionera nätdejtingen. I appen ser du personer i närheten, en i taget, baserat på var du befinner dig via mobilens gps. Gillar du vad du ser sveper du personens bild till höger, ogillar du sveper du vänster. En ny person dyker upp. Upprepa. Om två personer svept till höger på varandra blir det en matchning och ni kan börja chatta med varandra.

Ytligt? Kanske, men det går inte att komma ifrån att det här är den hetaste dejtingappen just nu, använd av miljontals människor världen över. Bara i Sverige sveps det enligt Tinder 40 miljoner gånger per dag. Så vill du ha en chans att matcha med någon av alla användarna är det bara att bita ihop. Kamma dig och ta en snygg selfie, stretcha tummen och ge dig i det oändliga svepmaraton som är Tinder.

Pris:Gratis. Tinder Gold: 165 kr/månad, 576 kr/halvår eller 929 kr/år.
Plattform:Iphone,Android.
Antal medlemmar: 57 miljoner värden över i slutet av 2018. Svenska siffror saknas, men det uppges att "det sveps 40 miljoner gånger per dag".
Läs mer:www.gotinder.com


Match.com

Match.com – dejtingjätte med extra allt

Match är en av de största dejtingtjänsterna i världen. Här hittar du lite av allt. Du har en profil där du kan skriva en snajdig presentation, välja intressen och personlighetsdrag utifrån kategorier. Du kan välja att surfa runt bland alla singlar via Match-sajten.

Bland annat letar du genom att välja olika kategrier som stämmer utifrån vad du letar efter. Det finns också en mobilapp där du dessutom kan hitta folk utifrån hur nära de är dig. Dessutom anordnas olika evenemang där du kan träffa andra singlar bortom datorskärmen. Match.com äger även Spraydate.

Skapa ett konto gratis hos Match.com här!

Pris:209 kr/månad, 139 kr/ månad (3 månader) eller 104 kr/månad /halvår).
Plattform: Webb,Iphone,Android.
Antal medlemmar:"20 000 aktiva om dagen i Sverige", enligt sajten.
Adress:Match.com


50plusmatch

50pusmatch – hitta vän eller partner i din ålder

50plusmatch har nischat in sig på dig som är 50 år fyllda eller äldre. Här kan du ställa in inte bara vem du letar efter, utan också om det är en vänskaplig eller romantisk relation du är ute efter. Eller båda två!

Innan du börjar dejta får du fylla i massor av uppgifter om dig själv, såsom fritidsintressen, utseende och vem du söker. Sedan är det bara att sätta igång och leta fram lämpliga profiler! Här finns olika chattrum, möjlighet att skapa annonser, med mera.

Gratisversionen är minst sagt begränsad då du inte ens kan skicka personliga meddelanden till andra personer. Betalar du kan du till exempel se vem som besökt din profil och se personens alla bilder.

Skapa ett konto gratis hos 50plusmatch här!

Pris: Finns begränsad gratisversion. Sedan 299 kronor i månaden, 79 kr/månad (1 år), 149 kr/månad (halvår), 199 kr/månad (kvartal).
Plattform:Webb,Iphone,Android.
Antal medlemmar: Ingen uppgift.
Läs mer:50plusmatch.se


Dejting sajt app elitsinglar

Elitsinglar – dejting för karriärister

Elitsinglar är dejtingsajten/appen för dig som vill hitta någon med samma ambitionsnivåer som du. Här matchas du med personer utifrån utbildning, arbete och personlighet. Tjänsten skryter med att ha 68 procent akademiker. För att göra matchningen får du göra ett personlighetstest som sedan jämförs med andra användare.

Skapa ett gratiskonto hos Elitsinglar.se här!

Pris:Finns begränsad gratisversion, premium kostar 699 kr/månad (kvartal, 499 kr/månad (halvår), 299 kr/månad (år) eller 159 kr/månad (två år).
Plattform:Webb,Iphone,Android.
Antal medlemmar:140 000 aktiva medlemmar i Sverige och Norge, enligt Mötesplatsen.
Läs mer:Elitsinglar.se


Happn

Happn  när närhet är viktigast

Det här är appen som tar gps-dejting till en ny nivå. Det fungerar så att appen hela tiden är igång och varje gång du går förbi någon som också använder appen läggs den personen till i din app. Du kan då se var, när och hur många gånger ni passerat varandra, samt kolla in dennes profil. Om du gillar vad du ser kan du "gilla" personen.

Precis som med Tinder krävs att personen gillar tillbaka för att ni ska kunna börja prata. Om du rör dig mycket i stan kan det här vara appen för dig. Tänk dock på att det kan dra en del batterier med appen igång hela dagarna.

Pris:Gratis, men du kan betala för "charms", ett sätt att få någons uppmärksamhet utan att de har gillat dig.
Plattform:Iphone,Android.
Antal medlemmar:10 miljoner i världen.
Läs mer:happn.com

The Inner Circl

The Inner Circle – internationell dating sållar bort botar och knasbollar

Trött på att det dyker upp så många skumma personer i ditt flöde? Inner Circle är öppet för alla, men alla genomgår en screening av sajten först i ett försök att säkerhetsställa att endast hyvens personer finns med på sajten. Här är du inte begränsad till din geografiska position, utan kan skrolla runt bland singlar över hela världen.

Du kan även berätta vilka resor du har planerade och se vem mer som ska till det resemålet för att kunna planera en dejt på plats. Gratisversionen är ganska skrämmande, då alla ser när du har gått in på deras profil och när du var inloggad sist. Du kan med andra ord inte smygkika på en snygging utan att den vet om det. The Inner Circle annordnar även specialevents i storstäder runt om i världen där du kan möta upp andra singlar på sajten irl.

Ansök om att få skapa ett konto gratis på The Inner Circle här!

Pris: Gratis version finns, annars 249/kr månad, 166,33 kr/månad (kvartal) eller 124,83 kr/månad (halvår).
Plattform:Webb,Iphone,Android.
Antal medlemmar: Över 1,4 miljoner globalt.
Läs mer:theinnercircle.co


Happy Pancake

Happy Pancake – traditionell nätdejting 

Det här är nätdejting för dig som tycker att Tinder och liknande appar är för ytliga. Happy Pancake är istället en traditionell dejtingsajt i bemärkelsen att du har en profil där du kan skriva en längre presentation av dig själv och ladda upp bilder i ett album.

Sedan söker du efter personer utifrån vissa kriterier. Till exempel typ av förhållande (vänskap, kort romans, seriöst förhållande), län, ålder, med mera. Hittar du personer som passar dessa och har en profil som tilltalar dig är det bara att skicka ett meddelande, eller en flirt. Inget väntande på att matchas ihop innan ni kan prata med varandra. Dessutom är Happy Pancake gratis.

Pris:Gratis (finansieras med reklam).
Plattform:Webb,Iphone,Android,
Antal medlemmar:230 000.
Adress:Happypancake.com


Okcupid

OkCupid – när du litar på algoritmer

Ok Cupid är en populär dejtingapp där du kan hitta folk som är nära dig och bläddra igenom singlar på Tinder-manér. Det som skiljer Ok Cupid från de andra apparna är deras fokus på matchning via algoritmer.

Du kan svara på hundratals frågor inom olika kategorier och utifrån detta ser du hur bra du matchar med andra användare. Ju fler du svarar på desto bättre ska matchningen bli. Dessutom räknar appen ut hur populär du är. Ju populärare du är, desto populärare personer visas för dig.

Pris:Gratis, eller från 85 kronor i månaden. Du betalar för att låsa upp funktioner som till exempel möjligheten att se vem som har gillat dig, titta på andras profiler anonymt och fler sökmöjligheter.
Plattform:WebbIphone,Android
Antal medlemmar:Ingen uppgift om Sverige.
Läs mer:www.okcupid.com


Mötesplatsen

Mötesplatsen – för äldre dejtare

Det här är dejtingsajten för dig som är lite äldre. Den största gruppen här är mellan 30-40 år, men enligt Mötesplatsen finns även många användare som är över 50 år. På mötesplatsen kan du skapa en profil, ladda upp bilder i fotoalbum och skriva dagboksinlägg. Förutom en sajt finns också appar för Iphone och Android.

Pris:299 kr/månad, 597 kr/kvartal eller 896 kr/halvår.
Plattform:Webb,Iphone,Android.
Antal medlemmar:140 000 aktiva medlemmar i Sverige och Norge, enligt Mötesplatsen.
Läs mer:Motesplatsen.se