Letar du efter en vinterflirt eller kanske ditt livs stora kärlek? Oavsett vad du har för mål med dejtandet finns det massor av sajter och appar som låter dig hitta den rätta. Vi hjälper dig välja rätt tjänst!

Dejtingappar i artikeln

Dejting för alla 

Match.com

Match.com: Rutinerad sajt skräddarsyr matchningar

Match.com var tidiga ute på dejtingmarknaden och är än idag en tjänst som är top of mind för många. Här får alla plats, oavsett ålder, sexuell läggning, bakgrund, och så vidare. Det går snabbt att komma igång – vi får svara på några snabba frågor om oss själva och om vem vi vill träffa. Sedan är det bara att sätta igång och matcha!

Match går både att använda i webbläsaren och i tillhörande app- Appen är funktionsrik och låter oss skrolla mellan bland annat ett dagligt urval av profiler, se vilka som är nära oss eller bara ställa in en egen sökning baserat på ålder, avstånd, längd, personlighet eller andra kriterier.

Vill du få ytterligare skräddarsydda resultat kan du svara på ännu fler frågor i en enkät som Match kallar för Matchaffinity. Här får du ta ställning till massor av påståenden, såväl ytliga som mer intima. Vissa frågor är dock lite underligt formulerade. Det kan ändå vara värt de minutrar vi tillbringar med att svara på dessa stundtals konstiga frågor då vi efteråt får en lista med personer som är specifikt utvalda för oss.

Match.com
Vissa frågor i Matchaffinity känns mindre relevanta.

Match.com går att använda gratis, men blir betydligt mer användbart för den som köper en prenumeration. Här får vi möjlighet att skicka obegränsat med meddelanden och framförallt se andra personers bilder.

Pris: 209 kr/månad, 417 kr/kvartal eller 624 kr/halvår. Gratisversion finns.
Målgrupp: Alla!
Sajt: Match.com
App: Ladda ner till IOS här, ladda ner till Android här.

plus

Stort utbud i många åldrar.
Skräddarsydd dejting.

minus

Vissa frågeställningar i Matchaffinity är konstigt formulerade.
Begränsad gratisversion.


Tinder: Svajpa loss!

Dejtingsajten som tog världen med storm och gjorde appdejtandet till en grej! På Tinder samlas människor från jordens alla hörn, i alla åldrar med alla sexuella läggningar.

Tinder

Upplägget bakom denna dejtingjätte är superenkelt: Ladda upp valfritt antal bilder på dig själv och skriv eventuellt även en kort beskrivning. Här är det inga avancerade aspekter eller algoritmer som jobbar för att hitta rätt person för dig. Det enda du kan filtrera på är kön, ålder och hur långt avstånd till dig själv som personen i fråga får befinna sig på.

Det handlar om att ta ställning till om du vill få kontakt med en person genom att svepa höger för ja eller vänster för nej. Om båda två sveper höger blir det en ”match” och ni kan börja chatta med varandra. Du kan även välja att ”Super Likea” en person – då ser den andra att du har gjort det redan innan det blir en match. Tackar du nej till en person får denna inte reda på det här, och du kan inte heller ångra dig och gå tillbaka om du inte köper ett betalabonnemang.

Tinder går utmärkt att använda gratis, med betalabonnemangen Plus och Guld får du bland annat obegränsat antal gillningar, möjlighet att ångra vänstersvep och fem Super Likes om dagen. Du kan till och med få möjlighet att se vem som har högersvept på dig innan du matchar.

Pris: Tinder Plus: 165 kr/mån, 649 kr/halvår eller 849 kr/år. Tinder Guld: 275 kr/mån, 995 kr/halvår eller 1 329 kr/år. Gratisversion finns.
Målgrupp: Alla! Men störst utbud för de mellan cirka 20 och 35 år.
Sajt: Tinder.com
App: Ladda ner till IOS här, ladda ner till Android här.

plus

Stort urval i de flesta åldrar och områden.
Går att koppla till Spotify och Instagram.

minus

Kan inte ångra sig i gratisabonnemang.
Går enbart att tindra utifrån närhet.
Inga avancerade kriterier såsom intressen, gemensamma vänner, musik, utbildning, osv.


Happn

Oroar du dig ibland för att du ska råka gå förbi människan i ditt liv på stan utan att veta om det? Nu behöver du aldrig mer undra, Happn låter dig nämligen se andra singlar som har korsat din väg. Du kan till och med se var och hur många gånger du har passerat personerna i ditt flöde.

Happn

Det här kanske låter lite läskigt, men faktum är att de flesta dejtingtjänster just nu på ett eller annat sätt utgår från din position. Om det ändå känns otäckt kan du ställa in att Happn enbart får använda din position när du använder appen.

Nyligen bytte Happn sitt gränssnitt. Från att du kunde skrolla dig fram och tillbaka över din feed hur du ville har de nu bytt till ett svajpande precis som Tinder. Men oroa dig inte, för dig som är mer velig och behöver mer tid på dig att bestämma dig så finns det ett läge för dig också. På en karta kan du nämligen se var personer har korsat din väg den senaste veckan och ta ställning till vem du vill få kontakt med och inte.

Du kan välja att dölja de du inte är intresserad av, gilla de du vill matcha med, och skicka ett ”hej” om du vill att personen i fråga ska veta att du gillar dig innan de gör det. Om båda gillar varandra blir ni en ”crush” och kan börja skriva till varandra.

Happn är en av de dejtingtjänsterna där gratisversionen fungerar gott och väl. Premium-abonnemanget erbjuder fördelar så som att se vem som lajkat dig, skicka fler ”hej” om dagen samt möjlighet använda appen ”osynligt”.

Pris: 115 kr/månad, 275 kr/kvartal eller 419 kr/halvår. Gratisversion finns.
Målgrupp: Alla! Störst utbud mellan cirka 20-35 år.
Sajt: Happn.com
App: Ladda ner till IOS här, ladda ner till Android här

plus

Välfungerande gratisversion.
Intressant, ny kartfunktion

minus

Få sökfilter.
Lite läskigt.


Dejting för ambitiösa singlar

Är du trött på att tillbringa en stor del av din tid med att sålla bort de som inte når upp till din standard? Självklart finns det dejtingappar som väljer att tilltala en med selektiv skara, som erbjuder en viss typ av målgrupp istället för den stora mängden. Här är några av de appar som siktar in sig på ambitiösa singlar!

Elitsinglar: Akademiker och karriärister se hit

Elitsinglar hymlar inte med vilken typ av målgrupp de vill tilltala.

Elitsinglar

Här premieras akademiker och karriärlystna singlar. Användarskaran är något äldre än till exempel Tinder och Happn, enligt Elitsinglar själva är de flesta användarna mellan 35 och 55 år.

Elitsinglar är förmodligen den dejtingtjänst som tar längst tid att komma igång med. Vi får svara på en mängd frågor, från vad vår favoritmat är till vilka kvaliteter vi uppskattar mest hos en partner. Elitsinglar behöver all den här informationen för att kunna matcha ihop dig så väl som möjligt med andra singlar med liknande intressen.

För dig som är less på att sålla igenom stora mängder singlar för att hitta rätt kan det här vara din grej, då du får flera partnerförslag om dagen presenterat för dig utan att behöva leta på egen hand alls. Elitsinglar finns både som sajt och app, i appen kan vi välja att både skrolla oss genom utbudet som på till exempel Match.com, eller swipea som på Tinder.

Elitsinglar går att använda gratis, men förmodligen kommer du vilja uppgradera till ett betalmedlemskap ganska snart. Gratisversionen låter dig till exempel inte se andra användares bilder och ger dig enbart begränsade antal meddelanden. Med ett premiummedlemskap får du dessutom fler partnerförslag per dag och kan se vem som besökt din profil.

Pris: 399 kr/månad, 1 254 kr/halvår eller 2 388 kr/år.
Målgrupp: Akademiker och karriärister.
Sajt:Elisinglar.se
App:Ladda ner till IOS här, ladda ner till Android här.

plus

Personliga matchningar.
Möjlighet att både ”swipea” och skrolla igenom.

minus

Begränsad gratisversion.
Lång tid att komma igång.
Dyrt.


Inner Circle: För världsmedborgaren

Ett stort urval i all ära, men känner du att du vill dejta en något mer begränsad, utvald skara? Inner Circle låter alla sina användare först ansöka om att få använda appen.

Innercircle

Exakt vilka kriterier de går efter när de väljer vilka som får tillgång till appen är inte skrivet i klartext, men de menar att appen är en plats för drivna och passionerade personer, oavsett karriär. När vi testar appen ser vi många användare med titlar som manager, analyst och director.

Oavsett om du själv reser mycket eller vill träffa någon utanför din stad eller land låter Inner Circle dig dejta var som helst i världen! Om du planerar en resa finns möjlighet att dela med sig av dessa planer i appen för att enklare kunna bestämma träff i förväg. Inner Circle anordnar även singelevent över hela världen. I Sverige sker eventen ganska sällan och verkar enbart vara i Stockholm.

Efter att du blivit godkänd kan du använda appen gratis, men Inner Circle har valt att begränsa antalet funktioner i gratisversionen allt mer. Numera behöver du uppgradera till ett ”fullt”, ”premium”, eller ”VIP”-medlemskap för att kunna se alla meddelanden och vara inkognito, det vill säga kunna spana in profiler utan att personen i fråga vet om det och kunna logga in utan att personerna du chattar med ser det.

Det är värt att nämna att alla inte behöver betala för dessa medlemskap, utan utvalda profiler blir bjudna på avgiften. Precis som Inner Circles kriterier på vilka som får bli medlemmar är vilka som får denna bonus oklart.

Pris: Fullt medlemskap: 199 kr/månaden. Premium: 399 kr/månaden. VIP: 595 kr/månaden.
Målgrupp: Karriärmedvetna, cirka 25-40.
Sajt:Theinnercircle.co
App:Ladda ner till IOS här,ladda ner till Android här.

plus

Går att dejta över hela världen.
Roligt med event.
Möjlighet att planera dejt på resa.

minus

Begränsad gratisversion.
Personer utanför ditt sökfilter (annan ålder, osv) kan fortfarande se dig.


Dejting för HBTQ+ personer

Även om samtliga appar som finns i den här artikeln låter dig dejta precis vem du vill oavsett kön finns det såklart även appar som är specifikt utformade för dig som definierar dig som HBTQ+. Här är två av de största alternativen på den svenska marknaden just nu!

Grindr

Grindr är den största HBTQ+-dejtingappen just nu. Även om den finns tillgänglig för alla, oavsett sexuell läggning och könstillhörighet, identifierar sig de flesta användarna som män som vill dejta andra män.

Grindr

Grindr har ett rykte om sig att mest vara till för dig som vill hitta en snabb flört, men självklart finns det även de som använder appen för att hitta längre förhållanden.

Det finns en uppsjö av olika filter, så kallade "Tribes", att applicera på dig själv men även på den du letar efter. Tycker du om helskägg eller kanske den nördiga looken, vilken typ av relation är du ute efter, och så vidare. Grindr är även en av få appar som tillåter gruppchatt.

Nya användare får testa Grindr gratis i en månad, sedan får du uppgradera till betalabonnemanget Xtra eller fortsätta använda Grindr i en begränsad, reklamfinansierad gratisversion. Här får du bland annat tillgång till fler "Tribes" och såklart en annonsfri upplevelse. I andra länder finns även andra abonnemang som till exempel Grindr Unlimited.

Pris: Xtra: 129 kr/månad, 249 kr/kvartal, 419 kr/halvår eller 649 kr/år.
Målgrupp: HBTQ+, men mest homosexuella män.
Sajt: Grindr.com
App: Ladda ner till IOS här, ladda ner till Android här

plus

Kan filtrera ut precis den looken du är ute efter.
Lätt att komma igång med.

minus

Mycket reklam.
Finns inte på svenska.


Her

Her är en dejtingapp för dig som identifierar dig som kvinna eller icke-binär och som vill träffa kvinnor och icke-binära. Upplägget liknar Tinder, där du får ta ställning till en person i taget och svepa höger eller vänster.

Her

Förutom det finns här även olika communitys att gå med i under alla möjliga olika kategorier, från matentusiaster till starka singlar. I de här flödena kan du ta del av och själv lägga upp inlägg för att komma i kontakt med HBTQ+ personer över hela världen.

Her går riktigt bra att använda gratis, det enda vi saknar och är lite tveksamma till varför detta inte är inkluderat är möjligheten att berätta vilken könsidentitet och sexuell läggning vi har. Andra fördelar med gratisabonnemanget är möjligheten att se vem som gillar oss innan vi matchar samt matcha på andra ställen i världen.

Pris: 159 kr/mån. 819 kr/halvår. 1 029 kr/år.
Målgrupp: Personer som identifierar sig som kvinnor eller icke-binära.
Sajt: Weareher.com
App: Ladda ner till IOS här, ladda ner till Android här

plus

Riktigt snygg och användarvänlig design.
Bra och intressant feed-funktion.

minus

Finns inte på svenska.
Enbart premium kan ställa in könsidentitet.


50plusmatch

Tycker du det är lite skralt utbud av singlar i din ålder på de andra dejtingsajterna? 50plusmatch är tänkt för dig som fyllt 50 år och letar efter kärleken, eller kanske en vän?

50plusmatch

50plusmatch är nämligen på många sätt ett forum snarare än en renodlad datingtjänst. Förutom att skrolla mellan singlar i din ålder kan du här även dela med dig av funderingar, videoklipp du har sett och mycket mer. Dessvärre är dessa flöden i nuläget för det mesta fyllt med inlägg som är kritiska mot tjänsten och andra medlemmar.

Det finns massor av frågor att besvara för den som vill när du skapar din datingprofil hos 50plusmatch. Bland annat kan du berätta om din musiksmak, vad du tycker om att göra på fritiden, och så vidare. När du sedan letar efter en partner på sajten ser du direkt vilka saker ni har gemensamt.

Det går att dejta gratis på 50plusmatch, men det här medlemskapet är relativt begränsat. Till exempel kan du inte skicka personliga meddelanden eller ta del av all information som finns om de andra användarna.

Pris: 299 kr/månad, 597 kr/kvartal, 894 kr/halvår eller 948 kr/år.
Målgrupp: 50+
Sajt: 50plusmatch.se/
App: Ladda ner till IOS här, ladda ner till Android här.

plus

Bra och många forumfunktioner.
Lätt att komma igång.

minus

Tråkig design.
Relativt negativ ton generellt från medlemmar.