Arkiv: Intervjun nedan gjordes 2016

Ansiktsigenkänning och ögonspårning

Tekniken har onekligen blivit en stor del av hur vi träffas idag. Och ny, än mer avancerad teknik väntar redan runt hörnet. PC för Alla pratade med Erik Agrell, tech lead på BBH Stockholm, som ser flera tänkbara scenarion för framtidens dejting.

Erik Agrell
Erik Agrell är Tech lead på BBH Stockholm, ett företag som jobbar med att utveckla digitala tjänster för bland annat mobiltelefoner. Han tror att artificiell intelligens är nästa steg i utvecklingen för nätdejting.

– Idag finns idag en rad algoritmer som kan matcha personligheter med profiler. Problemet med dessa är att de bygger på relativt uråldrig teknik där användaren manuellt anger vad denne attraheras av.

Erik Agrell tror istället att inom en snar framtid kommer dejtingtjänster kunna använda sig av "machine learning" där tjänsten själv lär sig vad du gillar. Till exempel skulle ansiktsigenkänning och så kallad ögontracking kunna användas för att hitta dina drömmatchningar.

– Ansiktsigenkänning bygger på att mäta punkter, avstånd, linjer och symmetrier i ett ansikte, och ett lärande system kan enkelt översätta dessa till mätbar data av vad någon attraheras av, utan att personen själv vet om det. Med andra ord så skulle systemet kunna förutspå vad vi gillar och serva oss med bättre matchningar, säger Erik Agrell.

Detta i kombination med tekniska pryttlar tror Erik Agrell kommer att ta dejtandet till en helt ny nivå. Du behöver inte sitta framför datorn eller med näsan i mobilen.

– Föreställ dig att du sitter på en restaurang med dina vänner. Plötsligt får du ett push-meddelande på din smarta klocka. Systemet har matchat ihop dig med en potentiell dejtkandidat i en annan del av restaurangen – som du med 96% sannolikhet är attraherad av. Läge för konversation med andra ord.

Ytterligare några år bort hittar vi nästa teknikevolution: "Artificiell intelligens". Erik Agrell tror att AI kan bli en viktig del av den digitala dejtingvärlden.

– Dejtingtjänstens AI skulle kunna leta i många olika databaser, hämta in information, göra bokningar och helt enkelt sköta hela dejtingupplevelsen. Du får din egen personliga coach som förutom att boka möten, restauranger och taxi, även kommer att kunna hitta pricksäkra matchningar.