En gång i tiden var visitkort ett måste för den som ofta träffade nya människor. Visitkortshållare och rolodex-kartotek var en självklarhet i affärslivet.

I dag har de fått konkurrens av mer moderna lösningar. Att skicka över informationen digitalt är givetvis betydligt smidigare, framför allt om vi använder adressböcker som Google Kontakter.

Smidigt standardformat

Många väljer att manuellt skriva in sina kontaktuppgifter varje gång och sedan får mottagaren klippa och klistra in den i adressboken. Det här är onödigt, för det finns ett standardformat för digitala visitkort som kallas vcard (vcf).

Om du skapar ett visitkort i vcard-formatet kan de flesta program och appar läsa dem – och automatiskt lägga in informationen i den egna adressboken.
Vcard är helt enkelt en liten datafil som går att dela på många olika sätt. Du kan mejla eller skicka den via direktmeddelanden, och om mobilen, datorn eller surfplattan har bluetooth kan du även skicka över ett visitkortet trådlöst.

Poängen med vcard är att all information automatiskt hamnar på rätt plats. Vad som är postadress, mejladress och telefonnummer anges i vcard-standarden.

Givetvis kan tekniken inte bara användas för dina egna adressuppgifter. Alla kontakter som du har i din digitala adressbok kan spridas som vcard-filer. Om någon ber dig om kontaktuppgifterna till en gemensam bekant kan du skicka över dessa som ett vcard.

Ja, om du söker på söktjänsten Hitta.se kan du till och med välja att spara kontaktuppgifterna som en vcard-fil.

Krångligare i Microsoft-världen

Kör du Microsofts adressbok Kontakter är hanteringen av digitala visitkort mindre smidig än hos Google. Kontakter använder bara det gamla visitkortsformatet csv, och det är inte är lika flexibelt som vcard.

Windows 10-appen Kontakter kan däremot öppna vcard-filer om du högerklickar och väljer Öppna med, Kontakter. I appen kan du också skapa en vcard-fil genom att välja Mer-ikonen till höger och välja Dela kontakt. Du kan dock inte spara den som en fil på hårddisken.

För att skapa en vcard-fil kan du i stället använda den enkla webbtjänsten Vcard Maker. Fyll bara i uppgifterna och välj Generate så sparar du en fil på hårddisken.

Vcard maker
Flexibel. Med stajten Vcard Maker skapar du visitkortsfiler, gratis och utan registrering.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning